En Sıcak Konular

Sandığa özel koruma

16 Ağustos 2015 10:37 tsi
Sandığa özel koruma Son genel seçimlerde yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmaması için harekete geçen hükümet, bu konuda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.

Bu kapsamda YSK’nın atadığı sandık kurulu başkanlarının daha aktif görev yapmasını sağlayacak tedbirler alınacak. AK Parti’de de, sandık kurulu görevlileri konusunda özel bir çalışma yapılıyor. Hatalar ve eksiklikler tespit edilerek bunların giderilmesi için parti teşkilatlarının yanı sıra, bu görevleri yapacak gerekli kurum ve kuruluşların harekete geçirilmesi sağlanacak. Vatandaşların da sandığa ve oyuna sahip çıkabilmesini sağlayacak gücü arkasında hissedebilmesi için genel bir ‘kamu güvenliği zihniyet değişikliği’ oluşturulmaya çalışılacak. Vatandaşın, bu şekilde biraz daha direnç göstermesi sağlanacak.

Usulsüzlüklere sıkı takip

 Özellikle sandıkların üçte ikisinin şehir merkezlerinde bulunduğu Güneydoğu ve Doğu’daki il ve ilçe seçim kurullarının, görevlerini tam yapmalarını sağlayacak sıkı bir takip yapılacak. Şehir merkezlerindeki, “sandık kurulu başkanları”nın kimlerden oluşacağı önem taşıyacak. Özellikle kırsal bölgelerde gelmeyenlerin yerine oy kullananlara yönelik ciddi tedbirler alınacak. Bu seçimde bu konuda tedbirli olunacak. “Oyların tamamının kullanıldığı”, ya da “sıfır hatayla geçerli oy”ların çıktığı sandıklarda daha ciddi tedbirler alınacak.

Sandık başkanlarının önemi

 Sandıklarda, gerçek seçmenin oy kullanıp kullanmadığı sıkı takip edilecek. Başkan ve üyeler bu noktada sorumluluk altında tutulacak. Olumsuz bir durumda sandık başkanlarından güvenlik birimlerini haberdar etmesi ve suç duyurusunda bulunması istenecek. Aksi hareket eden sandık başkan ve üyelerim hakkında “Teröre yardım ve yataklık” suçlamasıyla dava bile açılabilecek.

TAŞIMALI OY

 AK Parti kurmayları “Taşımayla toplu oy kullanma merkezlerinde seçimin yapılması sağlanabilir. Bu sadece Güneydoğu’ya mahsus değil” değerlendirmesinde bulunuyor. AK Parti kurmayları, muhalefetin destek vermesi halinde iki turlu seçimin dahi yapılabileceğini bunun koalisyonların olmasını da engelleyeceğini ifade etti.

Be seçimlerde uygulanması için...

 AK Parti, muhalefetin erken seçime katkı sağlaması, seçim kararının görüşüleceği TBMM Anayasa Komisyonu’na üye vermesi halinde Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’ndan bazı maddelerin de bu değişikliğe eklenmesini gündeme getirmeyi düşünüyor. Ancak bu değişikliklerin bu seçimde uygulanabilmesi için anayasanın değişikliklerinin seçimlerden bir yıl önce yapılmasına ilişkin hükmünün de değiştirilmesi veya anayasaya bir ek madde eklenerek yapılan değişikliğin bu seçimlerde uygulanması sağlanacak.  AK Parti’nin yaptığı çalışmada seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi, Güneydoğu yanında bazı kırsal alanda “taşımalı oy” kullanılması gibi hükümlerin getirilmesi planlanıyor. Ancak bu değişikliklerin seçim kararına eklenebilmesi için muhalefet partilerinin destek vermesi gerekecek.

Star

Bu haber 847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,711 µs