En Sıcak Konular

Çarpıcı güvenlik raporu

16 Ağustos 2015 09:11 tsi
Çarpıcı güvenlik raporu Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar sonrasında bölgedeki vatandaşlarla yüz yüze görüşmeler yapan güvenlik ve istihbarat birimleri bir dizi çarpıcı rapor yazdı.

Operasyonlar terör baskısını azalttı, örgüt eylemleri şehirlere kaydırıp, kara propagandaya ağırlık verdi. AK Parti'nin vekil çıkardığı 7 ili hedef alan örgüt, bu merkezlerde siyasi tasfiye süreci başlattı.

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar sonrasında bölgedeki vatandaşlarla yüz yüze görüşmeler yapan güvenlik ve istihbarat birimleri bir dizi çarpıcı rapor yazdı. Ankara'da değerlendirilen raporlara göre, terör örgütü PKK "özerkliğin" altyapısını oluşturma noktasında mesafe kaydetti. Buna karşın, bölgede kamu düzeninin sağlanmasına dönük operasyonlar sayesinde "Devlet nerede sorusu?" cevap buldu, vatandaşın üstündeki baskı azaldı. Operasyonlar sonrası hazırlanan raporun ilk değerlendirme sonuçları şöyle:

YÜZDE 80'İ İMHA EDİLDİ: Son operasyonlarda Kandil başta olmak üzere örgütün Kuzey Irak'taki kampları yüzde 80 oranında tahrip edildi, teröristlerin yüzde 50'si etkisiz hale getirildi. İkinci derece lider kadro tasfiye oldu. Üst düzey kadro ise güvenli buldukları İran, Suriye, Irak kuzeyindeki yerleşim yerlerine kaçtı.

BOMBA YIĞIYOR: Yüksekova başta olmak üzere stratejik kent merkezlerinde patlayıcı düzenekleriyle desteklenen hendekler kazılıyor. Yüksekova'da kapsamlı saldırı yapılacağı istihbaratı geliyor. İlçede, PKK yandaşlarına ait bir iş merkezine patlayıcı getirildiği bilgisi üzerine kapsamlı arama yapılıyor.

ASIL TEHDİT KCK YAPILANMASI: Kamu düzeninin kurulması için öncelikli tehdit olan il ve ilçelerdeki KCK yapılanmasına yeniden neşter vuruluyor. Şehir içi yapılanmalara yönelik operasyonlara öncelik veriliyor.

SÖZDE MAHKEMELER BELİRLENDİ: Terör örgütünün kurduğu sözde mahkemeler, 'vergi' adı altında haraç topladığı yerler belirlendi. Öncelikle bu tarz illegal birimlerin tasfiye edilmesi için idari ve güvenlik önlemleri hayata geçiriliyor. Vatandaş nezdinde paralel devlet yapılanması izlenimi ortadan kaldırılıyor.

YOĞUN KARA PROPAGANDA: Örgüt, son dönemdeki operasyonlar nedeni ile Hakkari Çukurca'da (Doğanlı, Gelinlik, Olgunlar) köy boşaltıldığı haberleri yayıyor. Halkın "Devrimci Halk Savaşı" planını desteklemesi için yalan haberlerle tahrik ediyor.

7 İLDE AK PARTİ HEDEF: Terör örgütü, HDP'ye silah zoruyla oy kazandırmanın yanında, merkez parti olarak bölgede siyasal ağırlığı olan AK Parti'yi 1 veya 2 milletvekili çıkardığı Diyarbakır, Batman, Bingöl, Bitlis, Mardin, Siirt ve Van'da etkisiz kılmak için baskı ve tehdit faaliyetlerine özel önem veriyor.

TERÖRÜ ŞEHİRLERE TAŞIDI: PKK terör örgütü, -sözde- özerkliğin altyapısını oluşturma yönünde yer yer mesafe aldı. Hakkâri-Şırnak hattında faaliyetlere hız verildi. PKK, "şehir gerillacılığında" da yeni bir aşamaya geçti. Ana hedefi olan "Devrimci Halk Savaşı" kapsamındaki faaliyetleri kritik seviyeye geldi. Özellikle Hakkari Yüksekova'da "özerklik" ilan edebilecek yeterliliğe ulaştı. Tedbir alınmazsa bu model çevre ilçelere de sıçrayabilir.

KURTULMAK İÇİN HEYET ÇAĞIRIYORLAR
 
Etkili operasyonlardan kurtulmaya çalışan PKK'lı unsurların bölgeye "heyet" adı altında bazı grupları çekerek toparlanmak için fırsat ve zaman kazanmaya çalıştıkları belirlendi. Örgüt mensupları 5-6 kişilik gruplar halinde dolaşarak halka ve esnafa baskı yapıyor. Belirledikleri evleri gezerek zorla boşalttırıyor.

KIRSALDA AĞIR DARBE
 
Bölücü terör örgütünün yasa dışı "sözde özerklik" faaliyetleri de rapora şu ifadelerle yansıdı: Son dönemde yurt içinde karadan ve havadan yapılan etkili operasyonlar nedeniyle kırsaldaki teröristlerin çok zor durumda olduğu belirlenirken, Yüksekova şehir merkezinde bölücü örgütün 70-80 kişilik mensubu bulunduğu istihbaratı alındı.

BOMBALI ÖNLEM: Terör örgütünün, Yüksekova'da sözde özerkliğin altyapısını oluşturmak maksadıyla çok sayıda yere, yüksek infilak gücüne sahip C4 tipi patlayıcı, el yapımı bomba, tuzaklanmış tüpler yerleştirdiği tespit edildi.

ÖRGÜTÜN 'KÖY' YALANI: Terör örgütü, Çukurca'ya bağlı Doğanlı, Gelinlik, Olgunlar köylerinde ise helikopterlerden rastgele köylülere ateş açıldığı ve "TSK tarafından yapılan hava saldırılarından dolayı köylerin boşaltıldığı" haberlerini yayıyor.

Sabah

 

Bu haber 1,085 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,630 µs