En Sıcak Konular

Eski savcılar için "Difüzyon Mesajı"

12 Ağustos 2015 17:38 tsi
Eski savcılar için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, yurt dışına kaçan eski savcılar Öz ve Kara'nın iadesi için Dışişleri Bakanlığı'na ulaştırılmak üzere Adalet Bakanlığı'na "Difüzyon Mesajı" gönderdi.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından haklarında  tutuklama talebiyle yakalama kararı çıkarılan şüpheliler Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in yakalanması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.
 
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında "örgüt kurma" ve "hükümeti ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle yakalama kararı bulunan ve yurtdışına kaçtığı belirlenen eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara için Adalet Bakanlığına "Difüzyon Mesajı" yolladı.
 
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, yurtdışına kaçan Öz ve Kara için Dışişleri Bakanlığına gönderilmek üzere Adalet Bakanlığına "Difüzyon Mesajı" yazdı. Yazıyla Öz ve Kara'nın haklarındaki suçlamalar tanımlanıp, yakalama kararı eklenerek Türkiye'ye iadesi için girişimlerde bulunulması talep edildi.
 
Difüzyon nedir?
 
Difüzyon Mesajı, "Kırmızı bülten çıkarılması zaman aldığından, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla, kaçak kişilerin yakalanması için kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde ilgili ülke interpolü tarafından diğer ülke interpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazılar" olarak tanımlanıyor.
 
Soruşturmanın geçmişi
 
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 12 Mayıs'ta savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, ve Mehmet Yüzgeç'in meslekten ihracına karar vermişti.
 
Söz konusu eski savcılarla ilgili HSYK başmüfettişlerince hazırlanan soruşturma dosyası, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmuştu.
 
Dosyayı inceleyen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, şüphelilerin "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile "Cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu, savcılarla ilgili "örgüt kurma" suçlamalarının yer aldığını belirterek, gereğinin yapılması için Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinden bu kişilerin tutuklanma amacıyla yakalanmalarına karar verilmesini talep etmişti.
 
Talepleri ve delilleri değerlendiren mahkeme de eski savcılar Öz, Kara ve Yüzgeç ile ilgili tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına oy birliğiyle karar vermiş ve dosyayla ilgili gizlilik kararı almıştı.
 
Çıkarılan yakalama kararı sonrasında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne, Öz, Kara ve Yüzgeç'in bulunarak, Bakırköy Adliyesine sevk edilmeleri için yazı yazılmıştı.
 
Yapılan aramalar sonucunda Öz ve Kara'nın yurtdışına kaçtığı tespit edilmişti.
 
Yüzgeç'e ise henüz ulaşılamadı.

aa


Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,689 µs