En Sıcak Konular

'Barış gücüne yönelik iddialarından üzüntü duyuyorum'

12 Ağustos 2015 11:16 tsi
BM Genel Sekreteri Ban, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görev yapan barış gücü askerlerinin, bir genç kıza tecavüz ettiği ve iki kişiyi de öldürdüğü iddialarından büyük üzüntü ve hayal kırıklığı duyduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görev yapan barış gücü askerlerinin bir genç kıza tecavüz ettiği ve iki kişiyi de öldürdüğü iddialarından büyük üzüntü ve hayal kırıklığı duyduğunu açıkladı. 
 
BM Genel Sekreteri'nin Sözcüsü Stephane Dujarric, Ban'ın son dönemde Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki BM Misyonu (MINUSCA) ile ilgili ortaya atılan iddialardan dolayı "kişisel olarak büyük üzüntü duyduğunu ve hayal kırıklığı yaşadığını" söyledi.
 
Dujarric, "Bu türz suistimallerin asla hoş görülmemesi, her iddianın ciddiye alınıp kararlı ve kapsamlı bir şekilde soruşturulması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyoruz" diye konuştu.
 
Uluslararası Af Örgütü, yayımladığı raporda, 2-3 Ağustos'ta başkent Bangui'nin PK5 mahallesinde düzenlenen operasyon sırasında bir barış gücü askerinin, arama yaptığı evin banyosunda saklanan 12 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiğini ileri sürmüştü.
 
Genç kız ve ailesiyle yapılan mülakatlara da yer verilen raporda askerlerin, sivillere rastgele ateş açması sonucu 61 yaşındaki bir kişiyle, 16 yaşındaki oğlunun evleri önünde öldürüldüğü iddia edilmişti.
 
MINUSCA, iddialar hakkında soruşturma başlattı.
 
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde geçen yıl da bazı Fransız askerleri, çocuk istismarıyla suçlanmış,  BM ve Fransa'nın suçlamaları ele alış tarzı tepkilere neden olmuştu. Tepkiler üzerineBM Genel Sekreteri Ban, bu tür sorunların ele alınış biçimine ilişkin sorunların tespit edilmesi için bağımsız bir panel görevlendirmişti.
 
BM, 19 Haziran'da da başkent Bangui'deki barış gücü personelinin sokak çocuklarına cinsel istismarda bulunduklarına yönelik şikayet aldıklarını açıklamıştı.

aa



 

Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,729 µs