En Sıcak Konular

Paris'te, "Tel Aviv" tartışması

11 Ağustos 2015 14:48 tsi
Paris Belediyesi'nin geleneksel "Paris Plaj" etkinliği kapsamında tema şehir olarak Tel Aviv'i seçmesi ülkede tepkilere neden oldu

Fransa'da, Paris Belediyesi'nin her yaz düzenlediği geleneksel Paris plaj etkinliği kapsamında tema şehir olarak Tel Aviv'i belirlemesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Başkent Paris'te, her yıl Seine nehri kıyısında 1 ay süreyle düzenlenen Paris Plaj etkinliğinde, bu yıl İsrail'in başkenti Tel Aviv'in tema olarak tanıtılacak olması ülkede birçok siyasi ve sivil toplum örgütünün tepkisini çekti.

Paris Belediyesi'nin kararıyla gerçekleştirilecek etkinliğe ilk tepki belediyenin kendi içinden geldi. Paris Belediye Meclisinin  Üyesinin Sol Parti üyesi Danielle Simonnet, etkinliğin iptali için Belediye Başkanı Anne Hidalgo'ya çağrıda bulundu.

Simonnet kendi kişisel blogundan yaptığı açıklamada, "Plaj temalı bir etkinlikte Tel Aviv'in seçilmesi mantıksız. Üstelik İsrail ordusunun Gazze'de yaptığı katliamın üzerinden sadece 1 yıl geçti. Bugünlerde ise İsrail hükümeti Batı Şeria ve Kudüs'te yeni konut inşa etme kararıyla gündemde. Paris Belediyesi ise tüm bunlar olurken Tel Aviv'i onur şehri ilan ederek İsrail kültürünün tanıtılacağı bir etkinlik organize ediyor" diye yazdı.

Simonnet'e yazdıklarına çeşitli Filistinli örgütlerde destek verdi. CAPJPO-Europalestine isimli sivil toplum örgütü organizasyon iptal edilmezse karar karşıtı gösteri  düzenleme çağrısında bulundu. Örgüt yaptığı yazılı açıklamada, tepkinin ardında dini nedenlerin yatmadığına dikkat çekerek, uluslararası hukuk, insan hakları ve insanlık onuru için etkinliğe karşı çıkıldığı belirtildi.

Fransa-Filistin Dayanışma Örgütü ise Paris Belediye Başkanı Hidalgo'ya bir mektup göndererek etkinliğin neden iptal edilmesi gerektiğini yazdı.

Örgütün internet sitesinde de paylaşılan mektupta, geçtiğimiz mayısta Tel Aviv'i ziyaret eden Hidalgo'nun iki şehir arasında samimiyet inşa etmeyi planladığı belirtilerek, "Ancak Madam Hidalgo Tel Aviv Copacabana değil. Bunun siyasetin dışında bir karar olduğunu söylemek imkansız. Tarihin en aşırılık yanlısı hükümeti, hukuka dayalı tüm siyasi çözümlere engel olup, olayı kolonileştirmekte kararlıyken zamanlama çok tehlikeli. Geçen yaz Gazze'de yaşananlar hala hafızalarda, Gazze hala abluka altında. Tüm bunlar ışığında, Filistinliler, Gazze'deki plajlara gidemezken bu etkinlik nasıl düzenlenecek. Filistinlilere yasak ölü denizin ürünlerinin satışına nasıl izin verilecek. Madam Hidalgo, sizden bu etkinliği iptal etmenizi istiyoruz" ifadeleri yer aldı.

- Sosyal medyada yoğun tepki

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da ise TelAvivSurSeine (Seine'de Tel Aviv) ismiyle başlatılan etiketle yüzlerce kullanıcı etkinliğe karşı çıkıyor.

Sosyal paylaşımda, İsrail'in geçen sene Gazze'ye yaptığı saldırılara ilişkin fotoğraflar paylaşılıyor. Geçen yıl Gazze'de plajda futbol oynarken İsrail ordusunun bombalaması sonucu hayatını kaybeden çocukların fotoğrafları kullanıcılar arasında en çok paylaşılan kareler oldu.

Paris Belediyesi ise tepkileri "not ettiklerini" ancak programı hiçbir şekilde iptal etmeyeceklerini açıkladı. Fransız Le Parisien gazetesine konuşan bir belediye yetkilisi, etkinliğin tatile gidemeyen Parisliler için düzenlendiğine vurgu yaparak, Tel Aviv'in modern ve gelişime açık bir kent olduğu ve Paris Belediyesi'nin Filistin şehirleriyle de ortaklığının olduğu belirtildi.

Sivil toplum örgütlerinin protesto çağrısı yaptığı etkinlik 13 Ağustos'ta yapılacak, çevre güvenliğini ise 300 polis ve jandarma sağlayacak.

Seine nehri kenarında her yıl düzenlenen Paris Plaj etkinliği'nin bu yıl 14. düzenleniyor. 5 bin ton kumun döküldüğü nehir kıyısına, çok sayıda ağaç yerleştirildi. Bu yıl Tel Aviv'in tema kent olarak belirlendiği etkinlikte, geçen yıl ki tema şehir Dubai olmuştu.

AA



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,157 µs