En Sıcak Konular

Obama en güçlü İsrail lobisine karşı savaş açtı

9 Ağustos 2015 10:12 tsi
Obama en güçlü İsrail lobisine karşı savaş açtı ABD Başkanı Barack Obama, İran ile varılan nükleer anlaşmanın Kongre’de yapılacak oylamada reddedilmesi için çalışmalar yürüten İsrail lobisi AIPAC’i sert sözlerle uyardı. İlk kez bir başkan AIPAC’e meydan okuyor.

İran’la varılan nükleer anlaşma nedeniyle ABD Başkanı Barack Obama ile ülkenin Ortadoğu’daki en büyük müttefiki İsrail arasındaki kriz derinleşiyor. Başkan Obama, ülkenin en büyük İsrail yanlısı lobi kuruluşu olan American Israel Public Affairs Committee’nin (AIPAC) iki yöneticisini bu hafta Beyaz Saray’a çağırarak İran nükleer anlaşmasına yönelik tutumları konusunda oldukça sert mesajlar verdi. Başkan, AIPAC’i “anlaşmaya karşı milyonlarca dolar harcamak ve gerçek dışı iddialar yaymakla” suçladı. New York Times gazetesinin görüşmede bulunan kaynaklarından aldığı bilgiye göre Obama, AIPAC liderlerinin bu tutumuna sert şekilde karşılık vereceğini söyledi.

Obama görüşmenin ertesi günü Amerikan Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, anlaşmaya karşı çıkanları “ABD’yi Irak savaşına sokan şahin söyleme milyonlarca dolar akıtan lobiciler” olarak niteledi.

AIPAC’in İran nükleer anlaşmasına karşı çabalarına 20 milyon dolar harcadığı, anlaşma karşıtı ilan ve reklamlara da 25 milyon dolar bütçe ayrıldığı aktarılıyor. Yüzlerce AIPAC aktivisti, İran nükleer anlaşmasının oylamaya sunulacağı Kongre’de lobi yaparken, 700 AIPAC üyesi de ülkenin dört bir köşesindeki Kongre üyelerini ikna etmek için çalışmalarda bulunuyor. Cumhuriyetçilerin anlaşmaya karşı çıkması bekleniyor. AIPAC, ayrıca Obama’nın partisi olan Demokratları ikna etmeye çalışıyor. Kongre’deki en önemli Demokrat liderlerden Chuck Schumer’in anlaşmaya karşı olduğunu açıklaması Obama’ya büyük darbe vururken, New York Senatörü’nün kararını 60 AIPAC gönüllüsü ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamasına dikkat çekiliyor.

Hitler benzetmesi

Washinton’da Obama’yı Adolf Hitler ile 1938 yılında Münih Anlaşması’nı imzalayan İngiliz Başbakan Neville Chamberlain’e benzeten afişlerin dolaşması ise Başkan’ı çileden çıkarmış durumda. AIPAC ise ilanların arkasında kendisinin olduğunu reddediyor.

New York Times, daha önce Ronald Reagan ve George H.W. Bush’un AIPAC ile ufak sorunlar yaşadığını hatırlatırken, bugüne kadar hiçbir başkanın ülkenin silah lobisinden sonra en etkili lobi kuruluşu olan AIPAC’e böylesine meydan okumadığının altını çizdi. New York Times’a göre Demokrat Partili çevreler, Obama’nın sert sözleri ile “biraz ileri gittiğini” düşünüyor ve özellikle de 2016 seçimlerinin yaklaştığı bu dönemde ilişkilerde kalıcı bir hasar oluşmasından endişe ediyor.

AIPAC, silah lobisinden sonra ülkedeki en güçlü lobi kuruluşu olarak görülüyor. Eski başkan George H.W. Bush, İsrail’e verilecek konut kredisi garantileri konusunda anlaşmazlığa düştüğü AIPAC için, “Ben sadece Capitol Hill’deki binlerce lobiciye karşı gelen küçük, yalnız bir adamım” demişti.

Milliyet



Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,486 µs