En Sıcak Konular

Suriye'deki kimyasal saldırılarda BM devreye girdi

7 Ağustos 2015 17:42 tsi
Suriye'deki kimyasal saldırılarda BM devreye girdi Suriye'de kimyasal silah saldırısı düzenleyen tarafların tespiti için BMGK karar tasarısı kabul edildi. Sorumluların tespiti için BM ekibi görevlendirilecek.

ABD tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve Suriye'de kimyasal silah kullananların tespit edilmesini isteyen karar tasarısı oy birliği ile kabul edildi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Suriye'de zehirli gazların çatışmalarda defalarca ve sistematik olarak kullanıldığını tespit etmiş ancak bu saldırıların sorumluları belirlenmemişti.

ABD, sorumluların belirlenmesi amacıyla hazırladığı karar tasarısını bir ay önce Konsey üyelerine dağıtarak destek istemişti. Konsey'deki oylamada 15 üyenin tamamı tasarı lehinde oy kullandı.

Karar metninde, saldırıların faillerinin belirlenmesi için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ile koordineli bir şekilde ortak soruşturma mekanizması oluşturarak onay için 20 gün içinde Konsey'e sunması isteniyor.

Konsey'in onay vereceği soruşturma ekibinden, Suriye'de klorin gazı da dahil her türlü zehirli kimyasalın silah olarak kullanılmasıyla ilgisi olan, kullanan, organize eden, kimyasal madde sağlayan tüm birey, grup ve hükümetleri tespit etmesi istenen metinde, soruşturma ekibinin ilk raporunu 90 gün içinde BM Genel Sekreteri'ne sunması talep ediliyor.

Suriye'deki tüm taraflardan soruşturma ekibinin "makul şüphe" bulunan tüm noktalarda arama yapmasına izin verilmesi istenen kararda, tüm BM üyesi ülkelerden de ekibe ellerindeki bilgi ve belgelerle destek olmaları istendi.   

Soruşturma mekanizmasının görev süresinin bir yıl olacağı ve gerekirse bu sürenin uzatılabileceği kaydedilen kararda, tespit edilen sorumlulara uygulanacak yaptırımlar konusuna ise doğrudan işaret edilmedi.

Metinde, daha önce kabul edilen 2118 sayılı BMGK kararı hatırlatılarak bu kararda kimyasal silah saldırısında bulunanlara BM Şartı'nın 7. bölümü kapsamında önlemler alınacağının vurgulandığı teyit edildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Malezya'da yaptığı açıklamada, söz konusu karar tasarısı üzerinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

Rusya, Suriye'de savaş suçu işleyen tarafların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini isteyen tasarıyı geçen yıl veto etmişti.

AA



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,137 µs