En Sıcak Konular

2. Emeklilikle aylık artışı durduruldu

28 Eylül 2007 19:50 tsi
2. Emeklilikle aylık artışı durduruldu SGK, 2000 yılından önce emekli olup, yeni işe girerek 30 günde tekrar emekli olarak maaşlarını yüzde 43'e kadar artıranlara maaş bağlanmasını durdurma kararı aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işçi emeklisi olduktan sonra mevcut emekli aylığını kestirip, yeniden işe girerek 30 günde yüzde 40’ı aşan aylık artışı sağlayan işçilere aylık bağlanmasını durdurdu. Kurum, sözkonusu kişiler hakkında suçduyurusunda bulunacağını, fazla ödenen aylıkları yasal faizi ile birlikte geri alacağını ve ilgili işverenlere de para cezası keseceğini açıkladı.

SGK’dan yapılan açıklamada, basında çıkan haberlerde de belirtildiği gibi, emekli iken çalışıp aylığını kestirip daha sonra tekrar bağlatanların aylıklarının hepsi için tek bir artışın söz konusu olmadığı belirtildi. Emeklilik tarihi, çalışma süresi, emeklilik ile çalışma arasında geçen zamanın, prime esas kazanç miktarlarının bu artışı etkilediği anlatılan açıklamada, yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak çalışmaya başlamaları nedeniyle aylıkları kesilenlerin sonraki çalışmalarının aylık hesabında değerlendirilmesindeki amacın, bunların aylıklarının kesildiği süredeki çalışmalarının yeni taleplerine istinaden hesaplanacak aylık tutarında dikkate alınması olduğu kaydedildi. Yeni aylığın eski aylıkla mukayese edilmesindeki amacın ise emekliye daha önce hak kazandığı aylığın altında bir aylık bağlanmamasının sağlanması olduğunu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"SUİSTİMAL KABUL EDİLEMEZ"

“Ancak, emeklilik sonrası çalışmaların sigortalı lehine değerlendirilmesine yönelik Kanundaki hükümlerin fiilen çalışma olmadığı halde çalışma varmış gibi suiistimal edilmesinin kabul edilebilecek yönü bulunmamaktadır.

Bu nedenle, basında yer alan haberden önce Kurumumuzdan yaşlılık aylığı almakta iken aylığını kestirerek basında yer aldığı gibi ‘30 gün ve altında çalışıp tekrar aylık bağlatanlar’ ile basındaki haberlerden sonra yaşlılık aylığını kestirip kısa süreli çalıştıktan sonra aylık bağlama talebinde bulunacaklar hakkında da Kurum denetim elemanları aracılığıyla söz konusu çalışmaların fiili olup olmadığı hususunda gerekli incelemeler yaptırılacaktır. Bu aylıkların bağlanması, bu denetimlerin sonucuna kadar bekletilecektir.”

SAHTE BELGEDEN SUÇDUYURUSU

Açıklamada, denetimler sonucunda usulsüz işlem belirlenenler hakkında uygulanacak yaptırımlar şöyle aktarıldı:
-Fiili çalışma olmadığı halde sigortalılar için SGK’ya hizmet bildiren işverenler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun sahte kayıt ve belge düzenlemeyle ilgili maddeleri uyarınca suç duyurusunda bulunulacak. Hizmetler iptal edilecek. Ayrıca, işverenin tüm belge ve kayıtları incelenerek, gerekli işlemler yapılacak.

YASAL FAİZLE GERİ ALINACAK

-Fiili çalışmaya dayanmayan hizmetlerle aylıklarını yükselten sigortalıların bu hizmetlerinin iptal edilerek, yersiz ödenen aylıklar yasal faiziyle geri alınacak, ayrıca bunlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacak.

-Emekli olup, işyerinden ayrılmadan çalışmaya devam ettiği veya yeni bir işyerinde çalışmaya başladığı halde bu durumu Kuruma zamanında bildirmeyip, aylığının yükseltilmesi amacıyla hizmet bildirildiği tespit edildiğinde; işyerinde emekli aylığı almaya devam ederken çalışmaya başladığı tarihin tespitinden itibaren, ödenmiş emekli aylıkları faizi ile birlikte emeklilerden tahsil edilecek. Ayrıca işveren için bu kişi ile ilgili, Kuruma vermesi gereken belgeleri zamanında vermediği için her aya ait her belge için idari para cezası ve her aya ait sigorta primi gecikme zammı ve cezası ile birlikte işverenden tahsil edilecek.



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,064 µs