En Sıcak Konular

'Petrol ve gazda bütün yollar Çin'e çıkacak'

6 Ağustos 2015 13:03 tsi
Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Özdemir, Asya'ya doğalgaz ihracında, 2020'den sonra bütün yolların Çin'e çıkacağı söyledi.

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, Rusya, İran ve Türkmenistan'ın petrol ve doğalgaz ihracında Çin'i hedeflediğini ve 2020'den sonra bütün petrol ve gaz yollarının bu ülkeye çıkarak Asya enerji denkleminde kazananın Çin olacağını belirtti.
 
Özdemir, Çin'in şu anda enerji tüketiminin ağırlıkla kömüre dayandığını ifade ederek, ülkenin enerji çeşitliğinde yenilenebilir ve doğalgazın payını artırmak istediğini dile getirdi.
 
Çin'in 2020 hedefleri arasında Rusya’dan yıllık 38 milyar metreküp, Türkmenistan başta olmak üzere Orta Asya'dan yılda 60 milyar metreküp ve 6-7 yıl sonra ise İran’dan 20-30 milyar metreküplük gaz almayı planlandığını söyleyen Özdemir, böylece Çin'in gaz portföyünü çeşitlendireceğini vurguladı.
 
Özdemir, Çin'in 2020 enerji ilişkilerinde asıl oyuncu olacağına dikkati çekerek, "Enerji iktisadında temel bir kural vardır. Arz talebi yaratmaz, talep arzı çeker. Bir ülkede veya bölgede ekonomik büyüme varsa o gelişmeyi sürdürmek için enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulur, dolayısıyla o büyüme enerji kaynaklarını kendisine çeker" dedi.
 
İran gazı zaman alacak
 
İran üzerindeki yaptırımların kaldırılmasıyla ülkenin petrol ihracını günlük ortalama 500 bin varil yükseltebileceğini ancak İran'ın kayda değer oranda petrol ihracını artırmak için 3-4 yıl içinde günlük ortalama 2 milyon varil artırması gerektiğini ifade eden Özdemir, İran'ın doğalgaz ihracını ise 6-7 yıl içinde yükseltebileceğini bildirdi.
 
Rusya kaybeden olacak
 

Özdemir, İran üzerindeki yaptırımların kalkması ve ülkenin petrol ve gaz ihracatını artırmasıyla enerji sektöründe uzun vadede en büyük kaybedenin Rusya olacağını söyledi.
 
Enerji piyasalarında yuan endeksi
 
Çin'in, Rusya ile yaptığı anlaşmada ilk defa doğalgaz ticaretinde doların yanında yuan endeksini kullanmaya ve uluslararası ticarette yuanı ön plana çıkarmaya başladığını ifade eden Özdemir, Türkmenistan ve İran'ın da bu yolu izleyebileceğini kaydetti.

aa

 

Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,550 µs