En Sıcak Konular

Beyaz Saray‘da Yahudi kavgası

6 Ağustos 2015 08:26 tsi
İran ile yapılan nükleer anlaşma ABD'deki Yahudi lobilerini birbirine düşürdü. Anlaşmaya karşı olanlar 'Savaş çığırtkanlığı yapmakla suçlanıyoruz' diyor. Obama'yı savunan Yahudiler ise isyanda: Kapo değiliz.

İran ile P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ülkelerinin geçtiğimiz ay Viyana'da vardığı nükleer anlaşmanın ABD Kongresi'nden geçmesi için ikna turlarına başlayan Başkan Barack Obama, önceki gün ülkenin en önemli Yahudi sivil toplum kuruluşularının (STK) temsilcilerini Beyaz Saray'da ağırladı.

İki saatlik basına kapalı görüşmenin ayrıntılarınıysa Ulusal Demokratik Yahudi Konseyi adlı STK'nın başkanı Greg Rosenbaum açıkladı. Rosenbaum, Obama'nın "İran'la anlaşma imzalanmazsa savaş çıkar" görüşünü savunduğunu belirtti. Rosenbaum'a göre Obama'nın savaş senaryosu şu şekilde: Anlaşma gerçekleşmezse İran uranyum zenginleştirmeye devam eder ve nükleer silah üretme kapasitesine ulaşır. ABD müttefiklerini korumak için İran'ın nükleer merkezlerine saldırır. Fakat İran, yıllık 15 milyar dolar harcama yaptığı ordusuyla, yılda 600 milyar dolar askeri harcama yapan ABD'ye kafa tutmak yerine İsrail'e saldırır. Üstelik İran, doğrudan saldırmak yerine ABD ve İsrail'e yönelik terör eylemlerine destek verir.

HOLOKOST GÖNDERMESİ

Obama'nın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yla da kaygılarını anlatmak için görüşmek istediği fakat talebinin geri çevrildiği de belirtildi. Netanyahu da ABD'li Yahudilere seslendiği açıklamasında, İran'ın bu anlaşma sayesinde nükleer silah elde edip dünyaya kabus yaşatacağını savunmuştu. Netanhayu ve Obama'nın açıklamaları yüzünden, Kongre'de önemli bir etki gücü olan Yahudi lobilerinin de bölündüğü belirtildi. Anlaşma karşıtları "Savaş çığırtkanlığıyla suçlanıyoruz" diyor.

Anlaşmayı savunanlar ise "Bize 'kapo' (Nazi toplama kamplarında Alman subaylarla birlikte çalışan Yahudiler) diyorlar, ikinci Holokost'a yol açacağımız söyleniyor" şeklinde kendilerini savundu.  

Sabah



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,161 µs