En Sıcak Konular

Kıbrıs müzakere süreci

5 Ağustos 2015 17:44 tsi
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay, KKTC'nin eski Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu ziyaret etti

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs'taki müzakerelerin çok zamana yayılmadan akıllı bir takvimle yürütülmesi gerektiğini belirterek, müzakerelerde çok da acele edilirse bazı şeylerin gözden kaçırılabileceğini, daha sonra çözülemeyecek sıkıntıların ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Halil İbrahim Akça'nın görev süresinin dolmasının ardından Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi olarak atanan Derya Kanbay, KKTC'nin 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret etti.

Kanbay, ziyarette yaptığı konuşmada, "Her şey üzerinde uzlaşılmadıkça hiçbir şey üzerinde uzlaşılmış sayılmaz" dedi. Her konuda uzlaşı sağlanmadan anlaşılan unsurları açıklamanın sonradan zihinleri karıştırabileceğine dikkati çeken Kanbay, bazı şeyler basına yansıdıkça insanlarda bir tereddüt yaratılabileceğini, özellikle kişisel konuları ve yaşantıları ilgilendiren konuların insanları rahatsız edebileceğini dile getirdi.

Adanın üzerinde iki ayrı toprak, iki ayrı millet ve iki ayrı devlet bulunmasının artık bir gerçek olduğuna işaret eden Kanbay, “Bunları bir federal yapıda yan yana yaşayabilir ve bazı konular da uluslararası alanda tek ses halinde konuşabilir. Bu şekilde bir federal devlet oluşumu ortaya çıkabilirse bu belki bir başarı olacak” diye konuştu.

Kanbay, şunları söyledi:

"Bu işi sebze pazarı gibi tapu kayıtları ve kişi hakları üzerinden götürmeye çalışırlarsa iş daha bir çapraşık ve zora girecekmiş gibi  görünür. Bunun içinden, ortasından küçük bir parçayı alıp, ‘yok bu şunlara ait, bu da şuna ait’ gibi ferdi şeylere götürüldüğünde içinden çıkılmaz bir müşkülat yaratacak diye düşünüyorum. Daha esaslar içinde bu mülkiyet işini de belki çözebilmeliler. Şu anda artık Kıbrıs Türk halkı da Rum halkı da bir toprağın üzerinde yaşıyor. Herkesin evi, dükkanı, oteli, otobüsü, her şeyi var. Kalan mallar onun, giden mallar bunun. O zaman işi geriye de sarmak gerekebilecek."

Müzakereleri çok zamana yaymadan, akıllı bir takvimle yürütmek gerektiğini vurgulayan Büyükelçi Kanbay, müzakerelerde çok da acele edilirse bazı şeylerin gözden kaçırılıp, bunun da daha sonra çözülemeyecek sıkıntılar ortaya çıkarabileceğini ifade etti.

- Eroğlu: "İki bölgelilikle iki halklılığın sulandırılmaması gerekir"


KKTC'nin 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da iki bölgeli, iki toplumlu çözüm şeklinin BM parametresi haline geldiğini belirterek, federal devleti eşit statüdeki iki devletin kuracağını vurguladı.

Zaman zaman Rum yönetimi liderlerinin “Kıbrıs Cumhuriyeti federasyona dönecek” şeklinde açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Eroğlu, böyle bir yorum yapıldığı zaman ses çıkarılması gerektiğini kaydetti.

- "Masada AB yetkilisi bulunması sakıncalıdır"

Eroğlu, müzakerelerde çok dikkatli olunması ve iki bölgelilikle iki halklılığın sulandırılmaması gerektiğini ifade ederek, Rum tarafının 'AB müktesebatına uygun hareket edilecek' dendiği zaman yerleşim, dolaşım, mülk edinme gibi konularda AB prensipleri ve AB müktesebatını kabul etmediğini söyledi.

Bir AB yetkilisinin masada oturmasını da tartışmak gerektiğini belirten Eroğlu, “Bizim zamanımızda böyle bir öneri yapıldı ancak biz kabul etmemiştik. Biz danışacaksak kendisini bulur, makamımıza çağırır, düşüncelerini alırız. Ama müzakere masasında taraf olan AB yetkilisinin bulunması bizim için sakıncalıdır çünkü AB üyesidir, taraftır” değerlendirmesinde bulundu.

AA



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,802 µs