En Sıcak Konular

Taliban'da liderlik krizi

5 Ağustos 2015 17:07 tsi
Taliban'da liderlik krizi Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in ölümünün ardından Molla Mansur'un bu göreve getirilmesine itiraz eden örgütün Katar'daki siyasi büro başkanı Seyyid Tayyip Aga istifa ettiğini açıkladı.

 Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in ölümünün ardından Molla Mansur'un bu göreve getirilmesine itiraz eden örgütün Katar'daki siyasi büro başkanı Seyyid Tayyip Aga istifa ettiğini açıkladı.

Taliban'ın Katar'ın başkenti Doha'daki siyasi bürosu, Aga'nın, Mansur'un liderliğini kabul etmediği için görevi bıraktığını açıkladığı istifa metnini yayınladı.

Aga, açıklamasında, Taliban'ın geçen hafta hayatını kaybettiği açıklanan lideri Molla Ömer'in ölümünün iki sene boyunca gizlenmesinin "tarihi bir hata" olduğunu belirtti. Taliban, Molla Ömer'in ölümünün ardından onun adına resmi açıklamalar yayınlamıştı.

Aga, Mansur'un seçimine yönelik, "yurt dışındaki insanlar tarafından yurt dışında birisinin seçimi, tarihi bir hata" değerlendirmesinde bulundu. Aga, liderlik seçiminin ülke dışında yapılmasının kötü sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.

Aga, istifa metninde ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Gelecekte ülke ve halkla ilgili beklenen ihtilaflardan sakınmak, Allah, vicdanım ve Emiru'l Müminin Molla Ömer Muhammed'in vizyonu, politikaları önünde suçlu olmamak ve kendi başarılarıma leke sürmemek için derin teffekkür ve karar sürecinin ardından, tüm iyi niyetimle siyasi büro başkanlığı ve siyasi işler başkanlığı görevimden istifa etmeye karar verdim. Bundan böyle, hiçbir mesaj, açıklama, karar ve İslami Emirliğin işleriyle ilişkili değilim. Mevcut ihtilaflı durumda kimseyi desteklemiyorum. Taliban ancak bağımsızlık, ülke çapında barış, adalet ve İslami sistem için çalışmalı. Yabancıların çıkarlarına hizmet etmemeli. Yönetim kadrosuna bağımsızlıklarını koruma ve yeni liderin atanmasında bağımsızca düşünme tavsiyesinde bulunuyorum."

Afganistan'ın Kandahar bölgesinde doğan Aga, bir önceki lider Molla Ömer'e en yakın isimlerden birisiydi. Aga, aynı zamanda Taliban'ın Afganistan'la barış görüşmelerindeki baş müzakerecilik görevini yürütüyordu.

Taliban sözcülüğünün yeni lider olarak Molla Mansur'un seçildiğini açıklamasına rağmen Taliban Yüksek Konseyi, haberleri reddetmiş ve taziyelerden sonra yeni liderin seçileceğini duyurmuştu.

AA



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs