En Sıcak Konular

"Gizemli yabancı yatırımcı" bilmecesi çözüldü

5 Ağustos 2015 16:08 tsi
Borsa İstanbul'da bir günde yüzde 1,56 artarak uzmanlarda şaşkınlığa neden olan yabancı yatırımcı oranının, Türk Ekonomi Bankası (TEB) paylarının iptal edilmesi ile yükseldiği belirtildi

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların sahip oldukları payların oranında dün görülen yüzde 1,56'lık artışta en önemli etkinin Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) paylarının iptal edilmesi olduğunu belirtildi.

AA muhabirinin Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, dün Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların takas toplamındaki oranının 1 günde yüzde 1,56 yükselmesinde, kottan çıkan TEB paylarının iptal edilmesi etkili oldu.

 Geçen hafta yüzde 63,9 seviyelerinde seyreden yabancı takas oranının, dün yüzde 1,56 yükselerek yüzde 64,9'a çıkması yatırımcı ve uzmanlarda şaşkınlığa neden oldu. Detayları açıklanmayan yabancı oranındaki artışın, yabancı yatırımcıların hisse senedi alışı nedeniyle gerçekleştiğini düşünen analistler ve yatırımcılar, alımın kim ya da hangi kurum tarafından yapıldığına ilişkin araştırma içine girmişti. Yabancı takas oranı dünkü artışla yaklaşık 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

MKK yetkilileri TEB'in borsa kotundan çıkması nedeniyle paylarının iptal edildiğini belirterek, iptal edilen payların çoğunluğunun yerli yatırımcıya ait olması nedeniyle toplam takastaki yerli payının düştüğünü, bunun da yabancı payının oransal olarak artmasına neden olduğunu ifade ediyor. TEB'in iptal edilen yerli paylarının yaklaşık 3,7 milyar liralık bir piyasa değerine sahip olduğunu aktaran yetkililer, yabancı oranındaki artışın en önemli kısmının bu iptalden kaynaklanmış olabileceğini dile getiriyor. Yabancı takas oranı dünkü hızlı artışın ardından bugün de yükselişini sürdürerek yüzde 65,13'e çıktı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 16 Nisan 2015 tarihli kararı ile TEB’in yaklaşık 4 milyon lira nominal değerli payların iptali ve borsa kotundan çıkma başvurusunu onaylamış ve banka paylarının Borsa İstanbul AŞ kotundan çıkarılıp işlem görmekten sürekli olarak men edilmesine karar vermişti.

AA



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,671 µs