En Sıcak Konular

PKK'nın yeni hedefi: Enerji

5 Ağustos 2015 09:43 tsi
Türkiye'nin enerji koridoru ve merkezi olma projesini hedef alan bölücü terör örgütü PKK'nın boru hatlarına saldırılarının faturası netleşiyor. Sadece son bir haftadaki 3 saldırının bedeli yaklaşık 15 milyon TL'yi buldu.

Asker, polis ve sivil vatandaşlara pusu kuran bölücü terör örgütü PKK, Türkiye'nin enerji nakil hatlarından kaynaklanan stratejik konumunu, istikrar ve kalkınmasını da hedef almaya başladı. Art arda İran-Türkiye, Irak-Türkiye ve Bakü-Tiflis-Erzurum'dan doğalgaz ve petrol taşıyan boru hatlarına saldırılar düzenlendi. Enerji Bakanlığı'nın aldığı tedbirler nedeniyle, saldırıların petrol tedariki ve tüketimine çok fazla etkisi olmadı. Ancak edinilen bilgilere göre, sadece 3 saldırıda boşa akıp giden doğalgaz ve petrol miktarı ile boru hatlarına verilen maddi zararının toplamı yaklaşık 5.5.5 milyon doları (15 milyon TL) buldu. Enerji mühendisleri tarafından yapılan hesaplamalar tamiratın gerçekleştirilmesinin ardından net olarak ifade edilebilecek.

HEDEF BÜYÜK PROJELER

Doğusunda enerji kaynakları açısından ihracatçı, batısında ise ithalatçı ülkelerle çevrili konumdaki Türkiye, büyüyen ekonomisi, dinamik bir enerji pazarı ve jeostratejik konumu itibarıyla 'Doğu-Batı/Kuzey-Güney Enerji' güzergâhlarının kesişim noktasında yer alıyor. Türkiye'nin hem enerji koridoru haline gelmesi hem de bölgenin enerji merkezi olma yolunda ilerlemesi boru hatlarını terör örgütünün hedefi haline getiriyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı, Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı, Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Rusya- Türkiye Doğalgaz Boru Hattı, İran- Türkiye Doğalgaz Boru Hattı gibi birçok uluslararası proje Türkiye'den geçiyor. Yetkililer, "Sadece enerjiyle ilgili boru hatları değil, bunları korumakla görevli kişiler de hedef alınıyor" diyor.

NİŞANTAŞI'NDAKİNİ DE ETKİLİYOR
 
Bölücü terör örgütünün şu ana kadar Silopi elektrik iletim hattı, İran-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı, Mardin'deki trafo merkezi ve Çukurca elektrik hattına yaptığı saldırılarla o bölgede yaşayan vatandaşların en temel ihtiyaçlarını engellemek istediğini ifade eden Enerji Bakanı Taner Yıldız, şunları kaydetti: "Bu menfur saldırılardan, en fazla bölgedeki kardeşlerimiz zarar görüyor. Bu kez, Erzurum'dan ülkemizin batısına doğalgazı taşıyan Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'nı hedef aldılar. Bunlar, ellerinden gelse, sadece Çukurca'da yasayan kardeşlerimizi değil, Nişantaşı'ndaki vatandaşlarımızı da elektriksiz ve doğalgazsız bırakma derdindeler."

Sabah



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,570 µs