En Sıcak Konular

Beyaz Saray'dan Türkiye açıklaması

5 Ağustos 2015 08:05 tsi
Beyaz Saray'dan Türkiye açıklaması Beyaz Saray, Suriye'nin kuzeyinin DAEŞ'ten temizlenmesine yönelik çabaların detayları üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Beyaz Saray, Suriye’nin kuzeyinin terör örgütü DAEŞ’ten temizlenmesine yönelik çabaların detayları üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirterek, henüz herhangi bir parametrenin belirlenmediğini bildirdi.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Türkiye ile ABD'nin, Suriye'nin kuzeyinde kalan bölümün DAEŞ'ten temizlendikten sonra bu bölgeden Kürt unsurların geçişine müsaade edilmemesi noktasında görüş birliğine ulaştıklarını iddia etmişti.

Haberde yer alan iddialara ilişkin AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Alistair Baskey, şunları kaydetti:

"Sınırdan DAEŞ'in temizlenmesine yönelik çabaların detayları üzerinde çalışmalar devam ediyor ve şu anda herhangi bir parametre belirlenmemiş durumda. Atılacak bir sonraki adım noktasında Türk partnerlerimizle çalışıyoruz ve daha fazla operasyonel ayrıntıları paylaşamayız.

Koalisyonun, Suriye'nin kuzeyindeki bölgeden DAEŞ'in sürülmesi için Suriyeli Kürtleri, Arapları ve Türkmenleri kapsayan DAEŞ karşıtı güçlerin çabalarını desteklemeyi sürdüreceğini açıkça ifade ettik."

Sözcü, bu doğrultuda da koalisyonun yaklaşık 2 bin 200 hava saldırısıyla desteklenen, söz konusu DAEŞ ile savaşan güçlerin, ülkenin kuzeyinde 5 bin 400 kilometrekare alanı örgütün elinden geri aldığı bilgisini de paylaştı.

Baskey, bu güçlerin aynı zamanda Kobani'nin savunulmasında, örgütün geçtiğimiz ay Tel Abyad'dan çıkarılmasında ve Haseke'de militanların temizlenmesinde rol oynadığına vurgu yaptı.

"Alıkonulduklarına ilişkin belirtiler var"
 
Diğer taraftan, ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’de eğit donat programına katıldıktan sonra Suriye’ye giden ılımlı muhalif savaşçıların Nusra Cephesi tarafından alıkonulduğuna dair belirtilerin bulunduğunu bildirdi.
 
Pentagon Sözcüsü Elissa Smith, AA muhabirinin konuyla ilgili sorusuna verdiği yanıtta, "Yeni Suriyeli Güçler üyelerinin Suriye’de Nusra Cephesi tarafından alıkonulduğuna dair bulgulara sahibiz" ifadesini kullandı.
 
Söz konusu savaşçıların mevcut durumlarına ilişkin detay vermekten kaçınan Smith, gelişmeleri yakından izlemeyi sürdürdüklerini belirtti.
 
ABD ve koalisyon güçleri tarafından terör örgütü DAEŞ’e karşı savaşmaları için eğitilip silahlandırılan Suriyeli ılımlı muhaliflerin, Suriye’ye geçtikten sonra 20’den fazlasının Nusra Cephesi tarafından alıkonulduğu belirtilmişti. Pentagon ise geçtiğimiz haftadan beri bu savaşçıların alıkonulduğunu teyit etmiyordu.

aa



 



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,421 µs