En Sıcak Konular

RTÜK'te başkanlık seçimi

4 Ağustos 2015 14:46 tsi
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi ve Başkan adayı İlhan Yerlikaya, RTÜK Başkanlığı seçiminin yeterli oy sağlanıncaya kadar devam edeceğini söyledi.

AK Parti kontenjanından seçilen Yerlikaya, iki haftadır gereken oy sağlanamadığı için seçilemeyen RTÜK Başkanlığı hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir adayın RTÜK Başkanı seçilebilmesi için mevcut 9 üyenin 5'inin oyunu alması gerektiğini belirtti.

"Başkan seçilene kadar toplantılar devam edecek" diyen Yerlikaya, mevcut hukuki koşullarda başkan seçilememesi halinde, nasıl bir işleyişin hayata geçirileceği konusunda ilgili bir maddenin bildiği kadarıyla bulunmadığını kaydetti.

RTÜK'ün HDP kontenjanından üyesi ve başkan adayı Ersin Öngel, oylamanın, başkan seçilinceye kadar devam edeceğini, bu konuda sınırlama olmadığını söyledi.

Başkanlık seçiminin tıkanması noktasında, TBMM'nin devreye girmesinin söz konusu olmadığını çünkü seçimlerin devam ettiğini dile getiren Öngel, yarınki veya bundan sonraki bir hafta içerisinde bu sorunun çözülebileceğini anlattı.

Öngel, adayların birbirlerini desteklemesi konusunda, şu anda bir görüşmenin olmadığını belirterek, "Tablo değişirse yeniden farklı değerlendirmeler gündeme gelebilir. Ancak mevcut tabloyla devam ederse muhtemelen aynı oy sonuçları çıkacak" dedi.

Adaylıklarda bir değişiklik olursa, farklı profiller ortaya çıkarsa yeniden durum değerlendirmesi yapılabileceğini ifade eden Öngel, "Dönüşümlü başkanlık seçeneği gündeme gelebilir muhalefet bloku içerisinde. Yasada dönüşümlü başkanlık formülü yok. Ancak RTÜK Başkanı iki yıl için seçilir. Muhalefet kendi içerisinde uzlaşırsa böyle bir dönüşümlü başkanlık olabilir. Bu muhalefetin kendi içerisindeki anlaşmasına bağlıdır. RTÜK Başkanlığı seçimi koalisyon sürecine bağlı olarak şekilleneceğe benziyor" diye konuştu.

Üst Kurul Üyeleri Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Esat Çıplak ve Ersin Öngel’in aday olduğu başkanlık seçiminde, adayların geçen haftaki turda yeterli oy alamaması nedeniyle seçim yarın yeniden yapılacak. RTÜK Başkanı seçilebilmek için 9 üyeden 5'inin oyunu almak gerekiyor.

RTÜK'ün, 22 Temmuz'da yaptığı toplantıda, MHP kontenjanından seçilen Esat Çıplak, AK Parti kontenjanından seçilen İlhan Yerlikaya ve HDP kontenjanından seçilen Ersin Öngel yeterli oy alamadığı için seçim bir sonraki haftaya ertelenmişti.

RTÜK'ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Ali Öztunç ise başkanlık seçiminin 22 Temmuz'daki ilk iki turunda sonuç alınamamasının ardından adaylıktan çekildiğini açıklamıştı.

AA



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,398 µs