En Sıcak Konular

ABD, Kürt kartına açılan Kürt kartını anlamaya çalışıyor

3 Ağustos 2015 09:21 tsi
ABD, Kürt kartına açılan Kürt kartını anlamaya çalışıyor Sonra anlayacak çünkü o bir Türk kartı!

iyibilgi Ankara

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin DAEŞ’e karşı iyice aktif bir ortak olarak oyuna katılımını zaten istiyor ve bekliyordu. Ancak sadece temenni ile sınırlandırılmış beklenti değildi bu ve bir süper güç olarak, bölgede tüm sorunları besleyen ana hamleleri zamanında yapmış bir ülke olarak, Ankara’yı “kendine uygun” yollarla da “teşvik ediyordu.

Bu “teşvik” yollarından birinin bölgedeki/Suriye’deki Kürt hareketini yani PYD ve uzantılarının önlerini açarak; vitrinde onları iyi bir “DAEŞ karşıtı iyi bir partner” olarak gösteriyor, diğer taraftan Kuzey Suriye’de coğrafi olarak bir alanın açıldığını da yan gözle Türkiye’ye bakarak işaret ediyordu. Kobani vakası da nihayet tüm Kuzey Suriye sınırının DAEŞ elinden alınarak PYD ve ortaklarına gittiği kuvvetle ve fiilen yapıyordu.

Türkiye’nin ilk savunma hattı

Tabii Ankara bunu hemen gördü ve ilk reaksiyon olarak sınırda “tek kalan” bölgenin PYD/PKK’nın eline bırakmayacağını, “zor da kullanabileceğini” alenen gösterdi ve sınıra ağır yığınaklar yapmaya başladı. Tabii bu süreçte Batı basınında yoğun ve ağır biçimde Türkiye’nin DAEŞ’i desteklediği yönünde bitmez-tükenmez haberler piyasaya sürülmeye devam ediyordu.

Yani Ankara bir yandan seçim ertesi dengesini bulmaya çalışırken aşağıda ulusal güvenliği ile ilgili önlemler almaya çalışıyor, bir yandan da dünya çapında psikolojik saldırıya karşı durmaya çalışıyordu. Tabii buna verilen kimi iç medya desteğini de unutmamak lazım.

ABD ise Türkiye’nin sınır aşan veya güvenli bölge kurmaya giden bir askeri yolu deneyip denemeyeceğini tartışıyordu.

İkinci ama örtülü savunma hattı!

Sonra Ankara’nın, “biz DAEŞ’le zaten mücadele ediyoruz. Buyurun, daha ne yapabiliriz ona bakalım” hamlesi geldi ve İncirlik Üssü dahil kimi önlemlerin ABD ve koalisyon müttefikleri ile birlikte nasıl ele alınabileceği görüşüldü. Böylece Ankara ve Washington hattında hızla ve güçlü bir iyileşme eğilimi belirdi.

Ve eş zamanlı olarak Türkiye, DAEŞ terör örgütü ile birlikte son zamanlara barış sürecinin tüm kredisini tüketen PKK’ya karşı da güçlü askeri operasyonlara girişti. Bu hareket ABD tarafından hiç beklenmiyordu ve sadece onu duraksatmakla kalmadı, anlaşmayı görür görmez kalemlerini yumuşatan Batı basınını da sersemletti. (Batı basını birkaç gün içinde eski formuna kavuştu ve kısmen PKK’ya yönelik operasyonlara tepki göstermeye başladı. Böylece terör örgütü DAEŞ’e karşı Türkiye’yi yavaş kalmakla sınırsız eleştiren dış medya, kendi ülkeleri dahil tüm dünyanın resmi uluslararası kurumları tarafından terör örgütü ilan edilmiş PKK’ya destek vermeye başladı.)

Ancak en büyük şaşkınlık ABD’deydi ve bu hala sürüyor. Washington kendi Kürt kartına karşı açılan bir başka Kürt kartını anlamaya çalışıyor.

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 4,867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,685 µs