En Sıcak Konular

1$=1YTL olur!

28 Eylül 2007 14:18 tsi
1$=1YTL olur! Dolardaki global değer kaybı "1 dolar = 1 YTL olur mu?" sorusunu gündeme getirdi. Yurtdışı piyasalarda da hızla değer kaybeden doların seyrine bakıldığında dolar kurunda 1.2000 seviyesinin altı artık dolar için kolay görünüyor.

Ekim ayında yapılacak FED toplantısında en az çeyrek puanlık bir indirim bekleniyor. Toplantı öncesinde doların 1.2000 seviyesinin altını test etmesi muhtemel.

FED'in ekim ayında yeni bir indirime hazırlandığını hatırlatan uzmanlar bu indirimlerin sürmesi durumunda yurtiçinde de yüksek reel faizi bağlı olarak süren yabancı girişi nedeniyle 1 doların 1 YTL seviyesine gerilemesinin zor olmadığını söylüyor.

Milliyet'te yer alan habere göre, Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişinin de sürmesi dolar için yıl sonuna kadar olan vadede bu seviyelerin artık zor olmadığını gösteriyor.

Ancak bu seviyelere doğru hareket görüldükçe ihracatçıların sıkıntıları artacağından ve cari açık riski ön plana çıkacağından Merkez'in piyasaya müdahale etme beklentisi bulunuyor.

Dış piyasalarda faizi azalan paraya talep azaldığı için paritede euro lehine hareketin ise devam etmesi bekleniyor.

ABD ekonomisinde yavaşlama sinyalleri gelirken Avrupa Merkez Bankası'nın kısa vadede faiz indirimi yapmayacağı için paritede 1.42 - 1.43 seviyelerinin görülme olasılığına sürpriz olarak bakılmıyor.

UZMANLARIN DOLAR HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

TUFAN CÖMERT
Garanti Yatırım Stratejisti

1.20'nin altına da inmesi mümkün

MB'nin faiz indirim sürecinde olması yabancılar açısından sermaye kazancı olasılığını artırıyor. Dolayısıyla faizin cazibesi devam ederken, yabancı girişlerinin sürmesi, bunu mümkün kılabilir koşulları oluşturuyor. Dolarda kısa vadede 1.2000'nin altını mümkün görüyorum. FED faizi düşürmeye devam edecek. Avrupada ise faizler yüzde 4 civarında sabit. 1 yıllık vadede faiz hadleri, dolayısıyla euro avantajlı durumda olacak.


KAĞAN KOLABAŞ
Finansbank Öz. Bank. Yön.

'Kurdaki gevşeme sürer'

Doların 1 YTL'yi görmeyeceğini düşünüyorum. Türkiye'nin ekonomisine ilişkin iyimserliğimi korumakla birlikte risklerinde hala mevcut olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki euronun çok fazla değerlenmesini Avrupa ekonomisinin kaldırabilmesi mümkün değil. Avrupa tarafından mutlaka bir müdahale gelir. Eylül ayında enflasyon rakamlarının yüksek gelmemesi durumunda içeride MB yeni bir faiz indirimine gidecek. Kısa vadede doların bir 1.2000'li seviyelere doğru hareket edebileceğini düşünüyoruz.


SERDAR ŞENOL
Alternatifbank ekonomisti

'Merkez Bankası kendini gösterir'

Gelinen seviyelere bakıldığında 1 doların 1 YTL olmaz diyemeyeceğim. Ancak yıl sonuna ilişkin cari açık beklentisi 36 milyara dolara yükseldi. İhracatçılar zaten rahatsız. Dolarda bu nedenlerle 1.2000'nin altının Türkiye'nin ekonomik gerçekleri açısından çok tehlikeli bir seviye olduğunu düşünüyorum. 1.2000'li seviyelere yaklaşıldıkça MB'nin döviz alım ihalerindeki miktarı artırmasını bekliyoruz. 1 YTL'ye doğru bir hareket olursa MB kesinlikle ani müdahalelerde bulunacaktır.



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,603 µs