En Sıcak Konular

Irak'la terör anlaşması neler içeriyor?

28 Eylül 2007 12:39 tsi
Irak'la terör anlaşması neler içeriyor? Türkiye ile Irak, üç gün süren çetin pazarlıkların ardından, bu sabah terörle mücadele anlaşmasını imzaladı. Fakat anlaşmada beklenen olmadı ve 'sıcak takip' maddesi akitten çıkarıldı...

Türkiye ile Irak, üç gün süren çetin pazarlıkların ardından, bu sabah terörle mücadele anlaşmasını imzaladı. Anlaşmadan ''sıcak takip'' maddesi çıkarıldı. Her iki tarafın da geri adım atmadığı bu madde üzerinde uzlaşma zamana yayıldı.

Ancak Abdullah Öcalan'ı Suriye'den çıkaran mekanizmanın bir benzeri şimdi Irak'la kuruluyor. PKK'nın lider kadrosu yakalanırsa ya Irak'ta yargılanacak ya da Türkiye'ye iade edilecek.
 
Anlaşma, Başbakanlık'ta İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani tarafından imzalandı.
 
PKK'nın açıkça "terör örgütü" olarak tanımlandığı anlaşmadan bazı düzenlemeler şöyle:

* Taraf topraklarının barınma, gönüllü bulma, propaganda amacıyla üs olarak kullanılması önlenecek
* Terör örgütü gruplarına yapılan her türlü finansal destek faaliyetleri, doğrudan ya da dolaylı lojistik destek yasaklanıp engellenecek
* TV, radyo ve basın-yayın organlarında terör eylemlerini özendirici propaganda faaliyetleri yasaklanacak
* Anlaşmanın işleyip işlemediği ortak izleme komitesince denetlenecek. Bu komite 6 ayda bir toplanacak
* PKK'nın lider kadrosu ya Irak'ta yargılanacak ya da iade edilecek
 
Bu anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için, her iki ülkenin iç hukuku tarafından onaylanması gerekiyor.
 
Bakan Atalay, "sıcak takip" konusunun anlaşmadan çıkarılmasıyla ilgili olarak, "Hudut bölgelerinde güvenlik ve işbirliğinin güçlendirilmesine, sınır bölgelerinde terör örgütlerine karşı önlemlere ilişkin bir madde üzerinde, görüşmelerimiz sırasında mutabakat sağlamamız mümkün olamamıştır. Bu konuda müzakerelerimiz sürecektir" dedi.
 
"Bu husustaki iradelerimizi anlaşmaya ek olarak da kaydettik" diyen Atalay, "En kısa sürede üzerinde anlaşmaya varmayı öngördüğümüz bu düzenleme de anlaşmamızın ayrılmaz bir parçası haline gelecektir" ifadesini kullandı.
 
Iraklı Bakan Bolani de bu konu hakkında, "Her iki taraf da en etkili tedbirleri alacaktır" yorumunda bulundu.
 
"Sıcak takip" pazarlığı
 
CNN TÜRK'ün ulaştığı bilgilere göre, dünkü görüşmelerde, egemenlik haklarından taviz vermeyeceklerini belirterek "sıcak takip" maddesine açıkça itiraz eden Irak tarafı, kendi topraklarına Türk askerinin girmesini her seferinde izne bağlamakta ısrar etti.
 
Türk tarafı ise “Kendi topraklarınızdaki teröristlerle baş edemiyorsunuz, bu nedenle bize sıcak takip hakkı tanımalısınız” dedi ve "Bırakın bunu biz yapalım, her seferinde izin istemek olmaz" görüşünü dile getirdi.
 
Özellikle, görüşmelere katılan Genelkurmay temsilcilerinin geri adım atmaması üzerine, müzakereler tıkandı.

“İmza yoksa biz gidiyoruz”
 
Irak heyeti, Kürtlerin sıcak takibe karşı çıkması üzerine Ankara'ya rest çekti ve “İmza yoksa biz gidiyoruz” mesajı verdi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Irak heyetinin oteline giderek 1 gün daha kalmaya ikna etti.
 
Uzun günün müzakereleri İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın verdiği iftar yemeğinde de devam etti.
 
Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani, dünkü görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada "Sıcak takibi kabul etmiyoruz" mesajını verdi.
 
Daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu ifade eden ve görüşmelerin süreceğini belirten Bolani, Türkiye tarafının önerilerini Bağdat hükümetine ileteceklerini söyledi.

Dün imzalanması bekleniyordu

Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele anlaşmasının detaylarına ilişkin uzlaşmanın önceki gün sağlandığı, anlaşmanın dün imzalanacağı açıklanmıştı.
 
Ancak Dışişleri Bakanlığı'nda alt düzey teknik heyetin katılımıyla yürütülen müzakerelerde nihai uzlaşmaya varılamadı.
 
Zebari: "İmza sıkıntı yaratabilir"
 
ABD New York'ta temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile konuyu görüştü.
 
Zebari, Türkiye ile Irak arasında yapılacak bir terörle mücadele anlaşmasına esasen karşı olmadığını, ancak bu konuda tam olarak konuşamadan hemen Ankara'da birşey imzalanmasının biraz sıkıntı yaratabileceğini belirtti.
 
Terörizmle ortak mücadelede kararlı olduklarını belirten Zebari, İçişleri Bakanı Bolani'nin Ankara'da olmasının da bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.
 
Türkiye'de mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatan Zebari, bu zaptın hükümet olarak bir parçası olduklarını, doğal olarak arkasında durduklarını söyledi.
 
Mutabakat metni ne içeriyor?
 
Irak Başbakanı Maliki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine 7 Ağustos'ta beraberinde 30 kişilik heyetle Ankara'ya gelmiş, iki lider terörle mücadele konusunda mutabakat zaptı imzalamıştı.
 
Erdoğan ve Maliki'nin imzaladığı metin ile iki ülkenin terörle mücade anlaşması imzalaması karar bağlanmıştı. Mutabakat muhtırasında şu satırlar yer alıyor:
 
"İki Başbakan PKK/KONGRA-GEL terör örgütü dahil olmak üzere Irak'ta faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin mevcudiyetlerine son verilmesinde çaba göstermeye mutabık kalmışlardır... İki Başbakan "Terörle Mücadele işbirliği Anlaşması" çalışmalarının hızlandırılarak iki ay içinde sonuçlandırılması talimatını vermiştir. Söz konusu anlaşmaları hazırlamak amacıyla Irak İçişleri Bakanı Türkiye'yi iki hafta içinde ziyaret edecektir."
 
Irak'ın ilk kez altına imza attığı bir metin ile PKK'yı terör örgütü olarak tanıması için Maliki, “Irak terörden büyük sıkıntı çeken bir ülkedir. PKK/KONGRA-GEL dahil olmak üzere tüm terör örgütleri ile mücadelede mutabakata varmış durumdayız” demişti.

 



Bu haber 201 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,639 µs