En Sıcak Konular

Ucuza telefon konuşması nasıl yapılır?

28 Eylül 2007 12:12 tsi
Sabit telefon aboneleri, yapacakları her şehirlerarası, milletlerarası ve mobil telefon araması öncesinde, alternatif telekom operatörünü seçebilecek.

Millenicom Genel Müdürü Tuğrul Cora, ''1045-Arama Bazında Operatör Seçimi'' hizmetinden yararlanmak için sözleşme ya da başvuru gerekmediğini, abonelerin doğrudan kullanabileceği bir hizmet olduğunu belirterek, ''Bugün itibariyle ev ve iş telefonundan hemen aramaya başlayıp, 1045'le çıkış yapabiliyorsunuz'' dedi.

Millenicom'un, arama bazında operatör seçimine olanak sağlayan yeni sisteminin hizmete açılmasıyla ilgili olarak bilgi veren Cora, Almanya merkezli Millenicom olarak, Türkiye'de 2004 yılında, Türkiye telekomünikasyon pazarının rekabete açılmasıyla beraber kurulduklarını ve şu ana kadar arama kartı, arama merkezleri, kurumsal ve bireysel abonelik alanlarında hizmet verdiklerini belirtti.

Geçen sene Türkiye'de 35 milyon dolar ciro yaptıklarını ve bu sene 40 milyon doları aşmayı hedeflediklerini söyleyen Cora, Türkiye pazarındaki faaliyetlerinde yurt dışı deneyimlerinin büyük katkı sağladığını, şimdi de sabit telefon kullanıcılarına ''1045 - arama bazında operatör seçimi'' (Call by call) hizmeti sunmaya başladıklarını dile getirdi.

-HER OPERATÖRÜN KODU OLACAK-

Cora, ilk olarak Millenicom tarafından başlatılan ve daha sonra diğer operatörlerin de dahil olmasını beklediği bu hizmet ile alternatif operatörlerin her birinin bir kodu olacağını ve müşterilerin yapacakları her arama için fiyat seçenekleri arasında değerlendirme yaparak istediği operatörü seçebileceğini aktardı.

Bu hizmetten yararlanabilmek için herhangi bir sözleşme, başvuru veya abonelik gerekmediğini kaydeden Cora, ''Sözleşme yok, başvuru yok, doğrudan hemen kullanmaya başlayabileceğiniz bir hizmet. Bugün itibariyle ev ve iş telefonundan hemen aramaya başlayıp, 1045'le çıkış yapabiliyorsunuz. Yarın başka operatörler de gelecek, başka numaralar da gelecek. Doğrudan bu arama kodunu çevirerek istediğiniz operatörü seçeceksiniz ve o çağrınızı seçtiğiniz operatörle yapacaksınız'' diye konuştu.

Cora, bu hizmeti ilk sunan operatör olarak, rekabet avantajı elde etmeyi ve arama bazında operatör seçimi işinin bir numarası olmayı beklediklerini ifade ederek, bugün itibariyle bütün Türk Telekom abonelerini müşteri olarak kullanabileceklerini söyledi.

Kısa zamanda çok sayıda kullanıcıya ulaşmayı umduklarını kaydeden Cora, ''Yıl sonuna kadar yüz binlerce abonenin bizi kullanacağını öngörüyoruz. Bugün itibariyle alternatif telekomda en fazla abone sayısına ulaşan firmalar, 10-20 bine ulaşmıştır. Ancak bu servisin doğası gereği, biz bir anda bunları fersah fersah geçeceğiz'' dedi.

-''ŞU ANDA YAZLIK VE HESAPLI HAT MÜŞTERİLERİ YARARLANAMIYOR''-

Tuğrul Cora, bu hizmetten yararlanmak için herhangi bir işlem gerekmediğini ve Türk Telekom abonelerinin, sadece sabit telefonlarından arayacakları şehirlerarası, milletlerarası ve mobil telefon numaralarından önce 1045'i tuşlayarak Millenicom tarifeleriyle konuşma yapabileceklerini vurguladı.

Cora'nın verdiği bilgiye göre, şu anda bu hizmetten Türk Telekom'un Standart Hat, Konuşkan Hat ve Şirket Hat müşterileri yararlanabilirken, Yazlık ve Hesaplı Hat aboneleri faydalanamıyor.

Bu hatların abonelerinin, 1045 hizmetinden yararlanmak için Türk Telekom'un çağrı hattını arayarak tarife paketlerini değiştirmesi gerekiyor.

Toplam 20 milyona yakın Türk Telekom abonesinin yaklaşık yarısını sabit ücretlerin daha düşük, dakika ücretlerinin daha yüksek olduğu Yazlık ve Hesaplı Hat müşterilerinin oluşturduğuna dikkat çeken Cora, ''Türk Telekom, çağrı bazında operatör seçimi hizmetini, Standart, Konuşkan ve Şirket hatlarında açıyor, Hesaplı ve Yazlık hatlarda ise açmıyor. Dünyada böyle bir uygulama yok. Telekomünikasyon kurumu nezdinde girişimlerde bulunarak bunu düzelttirmeye çalışıyoruz. Bu sınırlamayı da kaldıracağımıza inanıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

-''ŞEHİRLERARASI VE AVRUPA'YI ARAMAK 7 YKr''-

Cora, şu anda alternatif operatörlerin şehir içine yönelik hiçbir hizmet sunamadıklarını, bu nedenle 1045 hizmetinin de sadece şehirlerarası, milletlerarası ve mobil aramalarda kullanılabildiğini belirterek, şehir içi görüşmelerin de alternatif operatörlere açılması konusunda Telekomünikasyon Kurumu'nun bir düzenleme yaptığını ve bu düzenlemenin kanunlaşmasını beklediklerini dile getirdi.

Millenicom'un fiyat tarifeleri hakkında da bilgi veren Tuğrul Cora, şehirlerarası, AB ülkeleri, Amerika, Avusturalya, Rusya gibi ülkelerle görüşme ücretinin, Türk Telekom'un Standart Hattındaki şehiriçi arama ücreti olan KDV dahil, ÖİV hariç 7 YKr olduğunu kaydetti.

1045 hizmetinde aylık sabit ücret, bağlantı ücreti veya başka bir gizli maliyet bulunmadığını söyleyen Cora, Irak, İran, Suriye, Gürcistan gibi sınır ticareti yapılan ve ciddi bir görüşme trafiği bulunan ülkelerde de Türk Telekom tarifelerine göre yüzde 90'lara varan indirimler sunduklarını ifade etti.

Ayrıca, alternatif telekom operatörlerinden yapılan görüşmeler için ayrı faturalar gelmeyeceğini, bu görüşmelerin de Türk Telekom faturalarına dahil edileceğini belirten Cora, ''Türk Telekom'un ödeme noktaları nerelerse oralara aynı şekilde ödeme yapmaya devam ediyorsunuz. Abone için yeni bir sözleşme yapmaya gerek kalmadığı gibi alışkanlığını değiştirmesine de gerek yok. Otomatik ödeme talimatınız varsa, aynı talimatla 1045 ödemelerinizin bedelini de ödeyebiliyorsunuz. Ayrıntılı fatura alıyorsanız, 1045 görüşmelerinizin de ayrıntılarını göreceksiniz'' dedi.

Şu anda Türkiye'de ev ve iş telefonundan Türk Telekom dışında bir operatörle nasıl görüşme yapacağını bilenlerin oranının yüzde 1'i geçmeyeceğini söyleyen Cora, ''1045'le beraber biz inanıyoruz ki bu oran birkaç ay içinde yüzde 20-30'lara çıkacak. Muazzam bir değişim bu. Alternatif telekom hizmetleri içinde geniş halk kitlelerinin bileceği ve kullanacağı bir ürün olacak. Açıkçası 3 senedir geniş kitlelere ulaşma açısından elimizde doğru ürün ve hizmet yoktu'' diye konuştu.

Aktif haber



Bu haber 898 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,714 µs