En Sıcak Konular

'PKK'yı dünyadan sileceğiz'

28 Eylül 2007 12:10 tsi
'PKK'yı dünyadan sileceğiz' Dışişleri Bakanı Babacan’ın, PKK’nın Kuzey Irak’taki faaliyetlerinin durdurulması ve elebaşlarının yakalanması isteğine ABD’li mevkidaşı Rice’ın yanıtı net oldu: PKK terör örgütünün sadece Irak’ta değil tüm dünyada biti

Türkiye ve Irak arasında güvenlik işbirliği anlaşmasına ilişkin pazarlıklar sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’dan PKK ile mücadele konusunda önemli açıklamalar geldi. Rice, PKK terör örgütünün sadece Irak’ta değil bütün dünyada bitirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, New York’taki 62. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu temasları çerçevesinde, dün ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yaklaşık 35 dakika süren bir görüşme yaptı.

TÜM DÜNYADA BİTMELİ

WALDORF Astoria otelinde gerçekleşen görüşmede Babacan Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasına Türkiye’nin verdiği önemi dile getirdi, Kuzey Irak’tan kaynaklanan PKK terörünün kesinlikle durdurulması ve elebaşlarının yakalanması için ABD’nin harekete geçmesini istedi. ABD Dışişleri Bakanı Rice da, ABD’nin PKK terör örgütünün sadece Irak değil tüm dünyada bitirilmesi görüşünde olduğunun altını çizdi. Bu konuyu en üst düzeyde ele aldıklarını söyleyen Rice, ‘Kesinlikle Irak’ın bölünmesine yol açacak bir politikaya destek vermeyeceğiz’ dedi.

ORTA DOĞU TURUNA ÇIKACAK

GÖRÜŞMEDE ayrıca, Irak, Kıbrıs, Ortadoğu’daki barış süreci, PKK terörü ve ABD Kongesi’nde bekleyen Ermeni Soykırım tasarısı da gündeme geldi. Dışişleri Bakanı Babacan daha sonra Türkevi’nde AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile görüştü. Rehn görüşme çıkışı Türkiye’nin AB sürecinin yolunda gittiğini ancak sürecin canlı tutulması gerektiğini söyledi. ‘Şimdi Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine yeniden güç verme zamanı ve reformların kısa zamanda gerçekleşmesini umuyorum’’ dedi. Başmüzakereci Ali Babacan’ın ABD’deki temaslarının ardından gelecek ay İsrail ve Filistin’i de kapsayan bir Orta Doğu turuna çıkacağı bildirildi.

PELOSI’YE SOYKIRIMI OYLATMA MEKTUBU

ABD’NİN sekiz eski dışişleri bakanından Ermeni soykırımı iddiaları konusunda Türkiye’ye destek geldi. Amerikan siyasetinin önde gelen isimleri, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye 25 Eylül’de ortak bir mektup göndererek, 1915 olaylarıyla ilgili karar tasarısını genel kurulda oylatmamasını istedi. Mektubu gönderen eski dışişleri bakanları, görev yaptıkları dönem sırasıyla Henry Kissinger, Alexander Haig, George Shultz, James Baker, Lawrence Eagleburger, Warren Christopher, Madeleine Albright ve Colin Powell’dan oluşuyor. Bu bakanlar, Pelosi’ye ortak mektuplarında, tasarının geçmesi halinde bunun, ABD’nin ulusal çıkarlarına büyük zarar vereceği uyarısında bulundu.

4. Madde anlaşmadan çıkıp ‘taslak’a girdi

Ankara-Bağdat arasındaki güvenlik anlaşmasına ilişkin müzakereler üçüncü gününde, ‘Sıcak takip hakkı’nın metinden çıkarılmasıyla sonuca bağlandı. Anlaşmada bu madde yer almayacak ama ‘Görüşülmek üzere’ paraflanacak

TÜRKİYE ve Irak arasında uzun zamandır imzalanması beklenen ‘Terörle Mücadele Anlaşması’ Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani’ye takıldı. Hazırlıkları günlerdir süren 7 maddelik anlaşma taslağından, Barzani’nin itirazları ve ‘Irak’ın birliğinin tehlikeye gireceği’ tehdidi nedeniyle ‘sıcak takip’ hakkı çıkarıldı. Anlaşma bugün, iki ülkenin İçişleri Bakanları tarafından imzalanacak. ‘Sıcak takip hakkı’ ise müzakerelere devam edilmesi şartıyla ‘şartsız sıcak takip’ ve ‘izne bağlı sıcak takip’ hakkı şeklinde iki ayrı metin üzerinde paraflanacak.

AYRINTILAR DÜN GECE NETLEŞTİ

ANLAŞMA ile ilgili yeni ayrıntılar Irak İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Aydın Halit’in Ankara’da üç gündür müzakereleri süren ‘Terörle Mücadele Anlaşması’nın bugün iki ülke İçişleri Bakanları tarafından saat 11.00’de imzalanacağını açıklamasından sonra netleşti. star’ın edindiği bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı’nda müsteşar düzeyinde yapılan müzakereler sonucunda önceki gün oluşturulan taslağın 4. maddesindeki ‘izne bağlı sıcak takip’ hakkı Türkiye’yi tatmin etmedi. Ankara, dün gece yarısına kadar süren müzakerelerde, teröristlerin Bağdat hükümetinden izin gelene kadar kaçacağı gerekçesiyle, ‘şartsız sıcak takip hakkı’ için ısrar etti. Türk tarafı, ‘Eğer egemen devletseniz PKK sorununa çözüm bulursunuz; bulamıyorsanız biz buluruz’ mesajı verdi. Irak tarafı ise izinsiz sıcak takibin, ‘egemen ülke topraklarına tecavüz’ anlamına geleceğini savunarak bu isteğe karşı çıktı. Diğer yandan, Irak’ın artık ‘federe bir devlet’ olduğunu vurgulayan Barzani de Irak heyetine ‘Altında, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin imzası olmayan bir Irak Devlet anlaşmasını kabul etmeyiz’ mesajını gönderdi. Barzani’nin, anlaşmanın hazırlanmasına ve imza sirkülerine dahil edilmemesinin yanı sıra, anlaşma taslağında yer alan Irak’ın PKK’yı terör örgütü olarak tanıması, izinli sicak takip, teröre karşı istihbarat işbirliği hükümleri nedeniyle rahatsız olduğu kaydedildi. Barzani’nin, taslağın imzalanması durumunda, istifalar nedeniyle uzun zamandır dağılmanın eşiğinde olan Bağdat hükümetine verdiği desteği keseceği ve ‘Irak’ın birliğinin tehlikeye gireceği’ tehdidinde bulunduğu öğrenildi.

SICAK TAKİP HAKKI ANLAŞMA DIŞINDA

TÜM bu gelişmelerin ardından bugün imzalanacak olan anlaşmadan, taslaklarda yer almasına karşın Türkiye’nin ‘sıcak takip hakkı’ çıkarıldı. Sıcak takip hakkı iki ülkenin başkentlerinde kurulacak özel komisyonlarda görüşülmek üzere ayrı metinlerde yer alacak şekilde yeniden düzenlendi. Metinlerin altında bakanların imzaları yerine yalnızca parafları yer alacak. Diplomatik kaynaklar, parafların kesin bir sonuca işaret etmediğini yalnızca ‘Yukarıdaki metin tarafıma aittir’ anlamına geldiğini bildirdi. Parafın bunun ötesinde hukuksal bir nitelik taşımadığına da dikkat çekildi. Bağdat Yönetimi’nin, Türk tarafının metnini değerlendirdikten sonra bir hafta içinde yanıt vereceği belirtildi. ZEYNEP TUĞRUL

Irak heyetini iki müsteşar ikna etti

DIŞİŞLERİ Bakanlığı’nda müzakereler dün gün boyu sürdü. Müzakerelere verilen arada Büyükelçi Apakan ile İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput sıcak takip konusunda Irak’a yeni bir öneri götürdü. ‘Sıcak takip’ şartının anlaşma metninden çıkarılarak ayrı bir metinde değerlendirilmesini içeren yeni öneri Iraklılar’dan da kabul gördü. Irak’a dönmeye hazırlanan Bolani ve heyeti yeni öneri üzerine bir gün daha kalmaya ikna oldu. Bolani’nin bilgileri telekonferans yoluyla Bağdat’a ilettiği öğrenildi.

İLİŞKİDE BELİRLEYİCİ OLACAK

POLİSEVİ’NDE verilen iftarda ise Türk heyeti ile Irak heyeti arasındaki müzakereler, çalışma yemeği şeklinde devam etti. Bolani yemek öncesi şunları söyledi: ‘Bu ziyaret bizim için çok önemlidir. Irak ve Türkiye arasındaki ilişkileri de, bundan sonraki ilişkilerin de belirleyicisi olacaktır. Türkiye bize yeni öneriler sundu, bunlar masaya yatırılacak. Bu ziyaretin sonrasında benzer anlaşmalar devam edebilir. Görüşmelerin en önemli noktası başta birbirimizin hukuki hakları olmak üzere egemenlik haklarına saygı göstermektir. Kimsenin Irak’ın sınırlarını durduk yere aşmayacağına inanıyoruz. Yeni öneriler gelirse Bağdat hükümetine götürür, tartışıp, onaylatacağız.’ Bolani, gazetecilerin tüm ısrarına rağmen, Arapça konuşmasını tercüme ettirmedi ve sıcak takip konusunu ‘es’ geçti. İftar yemeğinin Bolani’nin müsteşarı anlaşmanın bugün imzalanacağı açıklamasını yaptı.

Star



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,573 µs