Darbe bekleyen o gazeteci kim? | " /> Darbe bekleyen o gazeteci kim? | "/>

En Sıcak Konular

Darbe bekleyen o gazeteci kim?

28 Eylül 2007 12:09 tsi
Darbe bekleyen o gazeteci kim? Bir süredir başkentte Meclis Başkanı Köksal Toptan üzerinden geliştirilen bir senaryo var. Senaryo, siyasi iktidarı devre dışı bırakan bir formül içeriyor. Daha tehlikeli olanı, Doğan Grubu’nun da bu senaryoda aktif rol alması. Toptan demeçlerine Do

Şamil Tayyar/Star

Darbe bekleyen o gazeteci 
 
Bir süredir başkentte Meclis Başkanı Köksal Toptan üzerinden geliştirilen bir senaryo var. Senaryo, siyasi iktidarı devre dışı bırakan bir formül içeriyor. Deniyor ki, hükümet, bu anayasa çalışmasını Toptan’a devretsin, o yürütsün. Senaryonun koro halinde dile getirilmesi ise psikolojik harekatın bir parçası.

Toptan’ın da zaman zaman bu tuzağa düştüğü gözüküyor. Kafası karışık. Beni mazur görsün, nabza göre şerbet veriyor. Yılların tecrübeli siyasetçisinin başkanlık koltuğunda izlediği ‘zikzak siyaseti’ne hayretle bakıyorum.

DTP Grubu’na yaptığı ziyaret sırasında şöyle diyor: ‘Aslında anayasayı bir kurucu meclis hazırlasa daha iyi olurdu.’ Tepkiler olunca açıklama yapıyor: ‘Ben aslında kurucu meclisi bir seçenek olarak söyledim.’

Sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüşmesinde farklı bir Toptan var: ‘Sivil bir anayasayı yapan bir meclisin başkanı olmaktan onur duyarım.’

Hangi Toptan’a inanacağız?

Daha tehlikeli olanı, Doğan Grubu’nun da bu senaryoda aktif rol alması. Toptan demeçlerine Doğan Grubu gazetelerinde sıkça yer verilmesinin bir sebebi hikmeti varmış. Duyunca hayrete düştüm. Şaşkınlığım senaryonun mahiyetine değildi elbet, bu filmi çok görmüş birisi olarak. Aracı isme hayret ettim.

Doğan Grubu’nun üst düzey bir yöneticisi, bir sivil toplum kuruluşu başkanını arayıp ricada bulunuyor: ‘ Sayın Başkan, durum çok kötü. Hükümetle konuşsanız da bu yeni anayasayı Köksal (Toptan) Bey’e bıraksalar. Daha iyi olmaz mı?’

Aynı zamanda grubunun iki numaralı gazetesinde köşe yazan yöneticinin sohbetinden başka ayrıntılar da var. ‘Durum kötü’den kasıt, belli. Demek istiyor ki; Eğer hükümet bu anayasayı yaparsa, muhtıra veya darbeye hazır olun! Bir bildikleri mi var yoksa?

 

Ankara mütarekesi

 

Malezya sendromu ve mahalle baskısıyla siyasi iktidarı cendereye sokma girişimlerine paralel olarak sivil toplum kuruluşlarına yapılan bu uyarı, Ertuğrul Özkök’ün 25 Temmuz’da Genelkurmay karargahına yaptığı ziyaretin bir sonucu olabilir mi? Mesela, kamuoyunun bilmediği bir Ankara Mütarekesi mi var?

‘Hükümet anayasayı bıraksın, darbe olabilir’ uyarısı yapan gazetecinin yazılarını sürekli takip ediyorum. ‘Durum kel, acele gel’ demiyor. Kamuoyunda farklı, kapalı kapılar ardında farklı. Demek, zirveye giden yol bu ahlaktan geçiyor.

Belki de alışmak lazım bunlara. Yine Doğan Grubu’nun başka bir yazarı, cumhurbaşkanlığı seçiminden önce Başbakan Erdoğan’a gidip ‘Gül’ü aday göstermeyin darbe olabilir’ demedi mi? Üstelik bu yazar, demokrasi kahramanı! Yazılarında sürekli cuntacılara çatıyor. Yazılarını ciddiye alsanız, cinnet geçirip Genelkurmay’ın kapısına bile dayanırsınız.

Zaten oldum olası radikal tiplerden hep tırsmışımdır. Kışkırtıcılıkta hep en öndedirler. Zor kapıya dayandığında aradan ilk önce onlar sıvışır. Üniversitede bir arkadaşımız vardı (şimdi ulusalcı cephede savaşıyor) öğrenci eylemlerinde hep ilk sıralardaydı. Onun içinde olduğu her öğrenci toplantısını polis basardı.

O zaman anlam veremezdim, şimdi daha iyi anlıyorum ki, ahlaki zaaf ve menfaat örgüsü, gergef gibi o tarihlerde işlenmeye başlamış.

Daldan dala atladık. Uzatmadan keselim. O gazetecinin kamuoyuna borcu var: Durum neden kötü açıklamalıdır. Hilton projesi yoluna girse durum düzelir mi? Sabah ve atv kendilerine verilse, başka şey isterler mi?

Haydi cevap verin: Durum neden kötü?
 



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,803 µs