En Sıcak Konular

Yeni Genelkurmay Başkanı kim olacak?

29 Temmuz 2015 16:15 tsi
Yeni Genelkurmay Başkanı kim olacak sorusu gelecek haftaki YAŞ'ta yanıt bulacak. Yeni Genelkurmay Başkanlığı için ibreler ise Hulusi Akar'ı gösteriyor. Peki Hulusi Akar kimdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri-TSK'da terfi ve emeklilik kararlarının alınacağı Yüksek Askeri Şûra-YAŞ 3 Ağustos Pazartesi Günü başlıyor.

5 Ağustos Çarşamba gününe kadar devam edecek olan YAŞ'ta yeni Genelkurmay Başkanı'nın da ismi kesinleşecek.

RADİKAL DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

TSK son bir haftalık dönemde terörle mücadele alanında geniş çaplı operasyonlara imza atıyor. Bu nedenle komuta kademesinde radikal değişikliklere gidilmesi beklenmiyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün 2’şer yıllık görev süreleri dolmasına rağmen, TSK Personel Kanunu’nda geçen yıl yapılan değişiklik uyarınca, görev sürelerinin 1 yıl uzatılması imkânı bulunuyor. Bu çerçevede hem Bostanoğlu’nun hem de Öztürk’ün görev sürelerinin 1 yıl uzatılması öngörülüyor.

HULUSİ AKAR'IN TERFİSİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı’na atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ise rütbesindeki 4 yıllık bekleme süresini tamamlarken, 65 olan yaş haddini de doldurdu. Bu nedenle zorunlu olarak emekliye ayrılacak. Bu iki önemli görev için Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler arasında tercih kullanılacak. Orgeneral rütbesine 2012’de terfi eden Orgeneral Mendi, Orgeneral Akar’ın ardından en kıdemli komutan konumunda bulunuyor. Orgeneral Mendi’nin teamüller çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması bekleniyor. Bu durumda Jandarma Genel Komutanlığı’na Orgeneral Salih Zeki Çolak ya da Orgeneral Yaşar Güler atanacak. Orgeneral Çolak geçen yıl 1. Ordu Komutanlığı’na atanmıştı.

Orgeneral Güler ise 2 yıldır Genelkurmay 2. Başkanı olarak görev yapıyor. Bu değerlendirme ışığında, Jandarma Genel Komutanlığı’na, bu yıl yeni bir göreve atanması ‘kesin’ olan Orgeneral Güler’in getirilmesi yüksek olasılık olarak gösteriliyor. YAŞ’ta alınacak paralel yapıyla mücadele kapsamındaki kararlar da merakla bekleniyor. Genelkurmay Başkanlığı bu konuda idari ve adli soruşturmaları sürdürüyor. Paralel yapıyla ilişkisi belirlenen personelin dosyaları YA Ş gündemine gelecek. Ancak TSK ile ilişiği kesilecek personelle ilgili kararların YA Ş sonrasında Yüksek Disiplin Kurulları’na bırakılabileceği öğrenildi.

BALYOZ’A TERFİ

Balyoz davasının ‘beraat’ ile sonuçlanmasının ardından, TSK’da halen muvazzaf personel olarak görev yapanların terfileri gündeme geldi. Albay rütbesinin altındaki personelin terfileri mevzuat çerçevesinde otomatik olarak işletildi. Albay ve general rütbelerindeki personelin terfi edebilmesi için ise YA Ş kararı gerekiyor. YA Ş, Balyoz davasından beraat etmelerinin ardından cezaevinden tahliye olan 46 albayın tuğgeneralliğe terfi dosyalarını da değerlendirecek. Bu isimler terfi ettirilebileceği gibi emekliye de ayrılabilecek.

HULUSİ AKAR KİMDİR? HULUSİ AKAR HAYATI

Türkiye'nin yeni Genelkurmay Başkanı olması beklenen ismi Hulusi Akar 1952 yılında Kayseri'de doğdu.

1972'de Kara Harp Okulu'ndan, 1973'te de Piyade Okulundan mezun olan Hyeni genelkurmay başkanı hulusi akar kimdir.jpgulisi Akar, 1980 yılına kadar Türk Kara Kuvvetleri bünyesinde çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanı olarak görev yaptı. 1982'de Kara Harp Akademisi'ni tamamlayan Hulisi Akar, 7. Piyade Alayı'nda karargâh bölük komutanlığı görevini ifa etti.

Hulisi Akar daha sonra sırasıyla 12. Piyade Tümeni Lojistik Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Genel Sekreterliğinde Plan Subaylığı, Kara Harp Akademisi öğretim üyeliği, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nda istihbarat subaylığı, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği'nde plan subaylığı, Genelkurmay Özel Kalem Müdürlüğü ve Bosna-Hersek Türk Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

HARP AKADEMİSİ KOMUTANI OLDU

1998 yılında tuğgeneralliğe terfi eden Hulusi Akar, Tuğgeneral olarak 51. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2002 yılında tümgeneralliğe terfi ettikten sonra Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yürüttü.

GENELKURMAY BAŞKANI OLACAK

2007 yılında korgeneral olan Hulisi Akar, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı ve 3. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu ve 2011 yılında orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral rütbesi ile 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay II. Başkanlığı görevini yürüten Hulusi Akar 2013 yılı Ağustos ayında itibaren olmak üzere Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Evli ve iki çocuk babası olan Hulusi Akar, Türkiye'nin Genelkurmay Başkanı olmaya aday.

Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,309 µs