En Sıcak Konular

Akman'ın 3 yıla kadar hapsi isteniyor

28 Eylül 2007 11:59 tsi
RTÜK Başkanı Zahid Akman hakkında, 'görevini kötüye kullandığı'' iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle dava açıldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)Başkanı Zahid Akman hakkında, bazı televizyon kanallarının, seçim yasaklarına uymadığına ilişkin uzman raporlarını üst kurul gündemine zamanında almayarak, ''görevini kötüye kullandığı'' iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle dava açıldı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçlarını Soruşturma Bürosu Savcısı Abbas Özden, RTÜK üyeleri Şaban Sevinç ve Mehmet Dadak'ın, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) verdikleri dilekçenin ardından, YSK'nın ihbarı üzerine Zahid Akman hakkında başlattığı soruşturmayı tamamladı.
İddianamede, 4 Mayıs 2007 tarihinde başlayan seçim döneminde, radyo ve televizyon kuruluşlarına, uymaları gereken kuralların bildirildiği, RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı uzmanlarının da bu kurallara uymayan radyo ve televizyonları tespit edip rapor hazırlamakla görevlendirildiği ve bu raporların, 5 gün içerisinde RTÜK tarafından değerlendirilip YSK'ya sunulması gerektiği hatırlatıldı.
Ancak buna rağmen, uzmanların, yayın ilkelerine aykırı davrandığı tespit edilen radyo ve televizyon kurumları hakkında düzenledikleri raporların, hiç işleme konulmadan bekletildiği ve işlemlerin geciktirildiği ifade edilen iddianamede, söz konusu raporların, üst kurulun gündemine zamanında alınmadığı ve herhangi bir bahane ile tekrar dairesine iade edildiği kaydedildi.
RTÜK üyeleri Sevinç ve Dadak'ın, bu durumu fark ederek, konuyu YSK'ya bildirdiği ve YSK'nın, RTÜK Başkanı Akman hakkında, oy birliğiyle suç duyurusunda bulunulmasına karar verdiği anımsatılan iddianamede, Akman'ın, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı uzmanlarının raporlarını, üst kurulun gündemine almakla yetkili olduğu, ancak bu yetkisini kullanmadığı belirtildi.
İddianamede, seçim yasaklarını ihlal eden radyo ve televizyon kuruluşlarına ilişkin raporlara da yer verildi. Bu raporlara göre, Kanal 24'ün, 23-24 Haziran tarihlerinde; Kanal 7'nin 21-24 Haziran tarihlerinde ve TGRT Haber'in ise 22-23-24 Haziran tarihlerinde tek yanlı olarak AK Parti'ye yüksek oranda ekranlarında yer verdikleri aktarıldı.
TV5'in de 22-23 Haziran tarihlerinde, tek yanlı olarak yüksek oranda Saadet Partisi'nin yer bulduğu yayınlar yaptığı vurgulanan raporlarda, Ulusal 1 kanalının da 22-23-24 Haziran tarihlerinde, İşçi Partisi'ne ekranlarında geniş yer verdiği ifade edildi.
Üst Kurul üyelerinin ve YSK'nın bildirim ve uyarılarının dikkate alınmadığı, bu suretle hakkında rapor düzenlenen yayın kuruluşlarına yaptırım uygulanmasının önüne geçildiği ve yapılan ihlallerin cezasız kalmalarına sebebiyet verildiği belirtilen iddianamede, ''Bu suretle RTÜK Başkanı Akman'ın, yasal düzenlemelere ve YSK kararına, bilerek ve kasten aykırı davranarak, memuriyet görevini kötüye kullandığı anlaşılmıştır'' denildi.
Davanın iddianamesinde, Akman'ın, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 257/1. maddesinde düzenlenen ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
İddianame, Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesine sunuldu. Mahkeme, iddianameyi kabul ederse Zahid Akman'ın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Aktif haber



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs