En Sıcak Konular

TSK'da komuta kadrosu değişiyor

29 Temmuz 2015 10:02 tsi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel emekliye ayrılacak. Özel’in yerine Orgeneral Hulusi Akar’ın atanması bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi atanabilir


Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) olağan toplantısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 3-5 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu'nda yapılacak toplantıya Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile diğer YAŞ üyesi üst düzey komutanlar katılacak.

Şura üyeleri, 3 Ağustos Pazartesi günü Anıtkabir'i de ziyaret edecek.

 Yüksek Askeri Şura'nın ağustos ayı olağan toplantısında, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirallerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren diğer konular görüşülecek.

 YAŞ toplantısı, 5 Ağustos'ta sona erecek.

Şura'da alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmasının ardından, kamuoyuna açıklanacak.

Öte yandan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın görev süresi bu şura ile sona erecek.
MUHTEMEL ATAMALAR

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı’na atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ise rütbesindeki 4 yıllık bekleme süresini tamamlarken, 65 olan yaş haddini de doldurdu. Bu nedenle zorunlu olarak emekliye ayrılacak. Bu iki önemli görev için Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler arasında tercih kullanılacak. Orgeneral rütbesine 2012’de terfi eden Orgeneral Mendi, Orgeneral Akar’ın ardından en kıdemli komutan konumunda bulunuyor. Orgeneral Mendi’nin teamüller çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması bekleniyor. Bu durumda Jandarma Genel Komutanlığı’na Orgeneral Salih Zeki Çolak ya da Orgeneral Yaşar Güler atanacak. Orgeneral Çolak geçen yıl 1. Ordu Komutanlığı’na atanmıştı.

Orgeneral Güler ise 2 yıldır Genelkurmay 2. Başkanı olarak görev yapıyor. Bu değerlendirme ışığında, Jandarma Genel Komutanlığı’na, bu yıl yeni bir göreve atanması ‘kesin’ olan Orgeneral Güler’in getirilmesi yüksek olasılık olarak gösteriliyor. YAŞ’ta alınacak paralel yapıyla mücadele kapsamındaki kararlar da merakla bekleniyor. Genelkurmay Başkanlığı bu konuda idari ve adli soruşturmaları sürdürüyor. Paralel yapıyla ilişkisi belirlenen personelin dosyaları YA Ş gündemine gelecek. Ancak TSK ile ilişiği kesilecek personelle ilgili kararların YA Ş sonrasında Yüksek Disiplin Kurulları’na bırakılabileceği öğrenildi.
BALYOZ’A TERFİ

Balyoz davasının ‘beraat’ ile sonuçlanmasının ardından, TSK’da halen muvazzaf personel olarak görev yapanların terfileri gündeme geldi. Albay rütbesinin altındaki personelin terfileri mevzuat çerçevesinde otomatik olarak işletildi. Albay ve general rütbelerindeki personelin terfi edebilmesi için ise YAŞ kararı gerekiyor.

YAŞ, Balyoz davasından beraat etmelerinin ardından cezaevinden tahliye olan 46 albayın tuğgeneralliğe terfi dosyalarını da değerlendirecek. Bu isimler terfi ettirilebileceği gibi emekliye de ayrılabilecek.



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,500 µs