Sağlık Bakanlığı ve Eczacılardan uyarı: Lida'yı kullanmayın! | " /> Sağlık Bakanlığı ve Eczacılardan uyarı: Lida'yı kullanmayın! | "/>

En Sıcak Konular

Sağlık Bakanlığı ve Eczacılardan uyarı: Lida'yı kullanmayın!

28 Eylül 2007 09:41 tsi
Sağlık Bakanlığı ve Eczacılardan uyarı: Lida'yı kullanmayın! İki kişinin ölümüne sebep olan zayıflama hapı Li da, Sağlık Bakanlığı'nın kararıyla piyasadan toplatılmıştı. Kovuşturma yapılmayınca firma tyetkilileri ürünü savunmuş, satışının yapılabileceğini söylemişlerdi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı ve Eczacılar

Sağlık Bakanlığı, Lida isimli zayıflama ilacının 'kesinlikle zararlı olduğu ve kullanılmaması' açıklamasını yaptı. Lida iki kişinin ölümüne sebep olduktan sonra piyasadan toplatılmıştı.

Sağlık Bakanlığı, Farmalife adlı firma yetkilisinin, zayıflamaya yardımcı olduğu iddia edilen yosun içerikli Lida isimli ilacın “güven içinde kullanılabileceğine' ilişkin yaptığı açıklama üzerine, 'bu ilacın kesinlikle zararlı olduğu ve kullanılmaması' açıklamasını yaptı.

Haberaktüel'in verdiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, Farmalife adlı firma yetkilisinin 26 Eylül günü yaptığı basın toplantısında, Bakırköy Cumhuriyet savcılığı’nın kovuşturma yapılmasına gerek olmadığı yolundaki kararını gerekçe göstererek, vatandaşların Lida’yı güven içinde kullanabilecekleri ve ilacın eczanelerde satılabileceği yönündeki beyanlarının üzerine yazılı açıklamayla bu ilacı kullananları uyardı.

Bakanlık açıklamada, Bakanlığımız Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı’nın 25.9.2007 tarihli analiz raporunda Farmalife firmasına ait Lida Dai Dai Hua Capsules ürününün numunesinde “N-mono-desmetilsibutramin” adlı bileşiğin bulunduğu bildirilmiştir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın kontrol belgelerini iptal ettiği, son yapılan analizde bir sibutramin türevi olan “N-mono-desmetilsibutramin” tespit edilen Lida, sağlığa zararlı olma özelliği dolayısıyla kesinlikle kullanılmamalıdır. İl Sağlık Müdürlüklerimiz ve Türk Eczacıları Birliği’ne gönderilen çok acele kayıtlı yazılar ile eczanelerde kesinlikle bu ürünün satışının yapılmaması ve olan ürünlerin derhal toplatılması talimatı verilmiştir' denildi.

Eczacılardan Lida uyarısı

Öldüren zayıflama ilacı Lida gibi örneklerin bir daha yaşanmaması için Türk Eczacılar Birliği açıklama yaptı.

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti´nce yapılan açıklamada, zayıflama kapsülü ´´Lida´´ isimli ilacın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırıldığı ve yapılan araştırmalarda da içerisindeki etken maddelerin tespit edilemediğinin belirlendiği kaydedilerek, ´´Bu tür ilaçların kontrolünün Sağlık Bakanlığı gibi tek merkezden yapılması artık bir zorunluluk haline gelmiştir´´ denildi.

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti´nce yapılan yazılı açıklamada, zayıflattığı iddia edilerek piyasada satışa sunulan ´´Lida´´ isimli ilacın 2 kişinin ölümüne yol açtığı hatırlatıldı.

Bitkisel gıda tavsiye ürünü olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan ruhsat alınıp Türkiye´ye sokulan ilacın içerdiği “Sibutramin” adlı etken madde nedeniyle ölümlere neden olduğu belirtildi.

Açıklamada “Sağlığın en temel insan haklarından birisi olduğu düşüncesinden hareketle, bu tip ilaçların gerek gıda maddesi, gerekse bitkisel ürün adı altında satışının; kesinlikle Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmesi ve ruhsatlandırılması gerekmektedir. İleride sonucu ölümlere varacak kadar vahim durumlara yol açmamak ve ülkeyi bir kaos ortamına sürüklememek adına bu tür ilaçların Sağlık Bakanlığı gibi tek merkezden yapılması artık bir zorunluluk haline gelmiştir.” denildi.

İnternet üzerinden satılan ilaçlara dikkat

“İnternet üzerinden satılan ilaçların birçoğu da ülkeye kaçak yollardan sokulmuş ya da sahte ilaçlardır. Ama unutulmaması gereken bir nokta var; ilaç eczacının verdiği danışmanlık hizmeti ile bir bütün olarak kullanılmalıdır´´ uyarısının yapıldığı açıklamada, doktor tavsiyesi ile eczanelerden alınmayan ilaçların da ölümlere neden olabildiği ve vatandaşların bu konuda son derece duyarlı ve dikkatli olmaları gerektiğine işaret edildi.



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,918 µs