En Sıcak Konular

Erdoğan-Ahmedinejad görüşmesi ABD'yi karıştırdı!

28 Eylül 2007 09:26 tsi
Erdoğan-Ahmedinejad görüşmesi ABD'yi karıştırdı! ABD Başkanı George W.Bush, Başbakan Tayyip Erdoğan'a ABD'de randevu vermezken, Erdoğan'ın, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'la ABD'de görüşmesi, ortamı gerdi! İşte ikilinin temasına köpüren Washington'un tavrı..

ABD, İran ile ticaret işbirliği yapan ülkelere ambargo uygulama girişimlerini hızlandırıyor. ABD Temsilciler Meclisi'nin bu yönde aldığı karar ağır ağır uygulamaya konulacak. ABD yetkilileri bu yönde İran ile gaz anlaşması yapan Türkiye'ye de bazı uyarılarda bulundular. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan, ABD'de görüştüğü yetkililerden bu konuda bazı ikazlar aldılar.

Aktifhaber'İn verdiği habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, uluslararası toplumun İran'daki ekonomik faaliyetlerini genişletmesi için zamanın uygun olmadığını söyledi.

Günlük basın toplantısında Casey'ye, ABD Temsilciler Meclisi'nin, İran'ın enerji sektörüne yatırım yapan yabancı şirketlere yaptırımların ağırlaştırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etmesinin Türkiye'ye ne tür bir mesaj gönderdiği soruldu.

Casey, "Herşeyden önce ABD'nin, İran'ın özellikle enerji sektörüne yatırım yapanlara karşı yaptırımı öngören kanunları uzun zamandır var. Bunlar, İran-Libya Yaptırımları Kanunu'nun altında yer alıyor. Ayrıca, zannedersem geçen yıl sonbaharda kabul edilen İran Yaptırımlar Kanunu var" dedi.

Casey, "Kongre'den son olarak geçen tasarıdan Türkiye'nin ne mesaj alması gerektiğine gelince elbette bu tasarının Türkiye'yi veya herhangi bir başka ülkeyi tek başına hedef aldığını düşünmüyorum" diye konuştu.

Casey ayrıca, "Ancak bildiğiniz gibi ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, son dönemde Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdiğinde açıkça belirttiği gibi şu sıra herhangi bir ülkenin İran'daki ekonomik faaliyetlerini genişletmesi için uygun bir zaman değil" dedi.

      ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Uluslararası toplumun, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymaya İran'ı ikna etme yönünde tam desteğe ihtiyacı var ve biz elbette Türkiye'nin, bu çerçevede tam işbirliği yaptığını görmek isteriz" şeklinde konuştu.
     
-Erdoğan-Ahmedinejad görüşmesi-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmesinde, iki ülke arasındaki ilişkiler ve enerji işbirliği konularının ele alındığı öğrenildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Binası'nda gerçekleşen görüşmede Recep Tayyip Erdoğan ile Mahmud Ahmedinejad'ın, iki ülkeyi ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulundukları ve enerji işbirliği konusunu ele aldıkları bildirildi.
     
-Rice ile lavrov tartıştı-

Rice ve Lavrov İran konusunda tartıştı Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Rusya Dışileri Bakanı Sergey Lavrov'un, İran'a yaptırımlar uygulanması konusunda birbirlerine sert sözler yönelterek tartıştığı bildirildi.

Lavrov ile ABD ve Avrupalı ülkelerin diplomatları, söz konusu tartışmanın, Almanya'nın, kısaca G-8 olarak bilinen, endüstrileşmiş ülkeler grubu dışişleri bakanları onuruna düzenlediği öğle yemeği sırasında yaşandığını belirtti.

Adını vermek istemeyen bir başka katılımcı da Rice ile Lavrov'un tartışma sırasında birbirlerine karşı "son derece heyecanlı" sözler sarf ettiklerini kaydetti.
     
-Rice Babacan'ı uyardı-

Rice, Dışişleri Bakanı Babacan ile yaptığı görüşmede ayrıca, İran'ı "sorun yaratan ülke" olarak tanımladı ve İran'nın nükleer silahlar konusunda BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymasını beklediklerini dile getirdi. Babacan da bölgede nükleer güç istemediklerini söyledi. Rice ayrıca, Türkiye'nin İran ile yaptığı gaz arama anlaşmasını da "hoş karşılamadıklarını" ima etti.
     
-Türkiye-İran arasında enerji anlaşması-

Türkiye ve İran arasında, Ankara'da 13 Temmuz gecesi geç saatlerde enerji konusunda bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Mutabakat zaptı ile, İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması için önemli bir adım atıldığı bildirilmişti.

İki ülke arasında varılan mutabakat, İran ve Türkmenistan'dan gelecek yılda 30 milyar metreküp doğalgazın Avrupa'ya ihraç edilmesini öngörüyor.

Mutabakata göre, Türkiye, Güney Pars havzasındaki üç doğalgaz sahasının işletmesini ihalesiz olarak alacak. Bunun için yaklaşık 3.5 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.

Mutabakata en büyük tepkiyi ABD gösteriyor. İran'ın nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle işbirliğini karşı çıkan ABD, İran'ın güvenilir kaynak olmadığını iddia ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, ''İran'ın petrol ve gaz sektörüne yatırım için zamanın uygun olmadığını düşünüyoruz'' demişti.

Türkiye ise, doğalgaz anlaşmasına Amerikalıların gösterdiği tepkiyi "Burada söz konusu olan Türkiye'nin çıkarı" şeklinde yanıtlıyor.



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,006 µs