En Sıcak Konular

Bölünmüş Irak planı

28 Eylül 2007 09:17 tsi
Bölünmüş Irak planı
ABD'de Irak'ın geleceğiyle ilgili kaygılar artarken, Senato'nun federalizm çerçevesinde bu ülkeyi üçe bölen planı kabul etmesi, yeni bir tartışma başlattı. Tasarıda Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinde durulurken petrol merkeze bağlanıyor.

Irak'ın geleceği ile ilgili tartışmalar, Amerikan Senatosu'nun önceki gün onayladığı yeni planla bir kez daha alevlendi. Önde gelen Demokrat senatör Joe Biden tarafından önerilen ve Irak'ın üçe bölünmesini hedefleyen planın ayrıntıları dün belli oldu. Beyaz Saray tarafından bağlayıcılığı olmayan yeni plan Irak'ın federal sistem içinde bölgelere bölünmesini içeriyor. Ancak planda birkaç başlık bundan sonra da tartışmaların artacağının habercisi.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Senato'da 23'e karşı 75 oyla kabul edilen planın en dikkat çekici tarafı, Irak'ın federal bölgeler olarak bölünmesinin yanısıra toprak bütünlüğünün korunması ve tek ülke olarak kalmasını garanti etmesi. Karar Türkiye'nin de kaygılarının gözetil-diğinin habercisi. Tasarıda, “ABD'nin, federal bir hükümet sistemi oluşturulmasına ve federal bölgelerin kurulmasına izin veren Irak Anayasası hükümleri çerçevesinde Irak'taki önemli gruplar arasında siyasi anlaşma sağlanmasını aktif şekilde desteklemesi” isteniyor.

PETROL BAĞDAT'IN

Kabul edilen tasarıda bir başka önemli konu etnik grupların hedefindeki petrol gelirleri. Bu konuyla ilgili öneriler bölümünde ABD'nin, Irak hükümetinden acilen petrol gelirlerinin paylaşılmasına ilişkin bir yasa benimsemesini ve uygulamasını istemesi çağrısı da yer aldı. Bu madde, medya tarafından petrol gelirlerinin denetiminin Bağdat'ta kalması gerektiği şeklinde algılandı. Planın öneriler bölümünde ABD'nin, içinde BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi ülkesi, Irak'ta askeri bulunan devletler, Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri ve Irak'ın komşularının da yer aldığı uluslararası topluluğa çağrıda bulunarak, Irak'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanımalarını istemesi gerektiği dile getirildi.

KUZEY IRAK ÖRNEK

Planın tespitler bölümünde, “Kuzey Irak'taki üç vilayette Kürt bölgesel yönetiminin idari rolünün tanındığı ve Kürt bölgesinin genel olarak istikrarlı ve barış içinde olduğu” anlatıldı. Senato'da benimsenen tasarıda, Kürt bölgesine yapılan bu atıf dışında doğrudan üç federal bölgenin kurulması yönünde açık bir ifade yer almasa da plan, ABD ve dünya medyası tarafından, Irak'ın “Şii, Sünni ve Kürt bölgelerinden oluşması” çağrısı olarak değerlendirildi. Biden'in önderlik ettiği planın öneriler bölümünde, “birleşik bir Irak içinde federal bölgeler kurulması yoluyla kapsamlı bir siyasi uzlaşma yönünde anlaşma sağlanması için, Iraklılar arasında bir konferans toplanması çağrısı” yer aldı.

yenişafak



Bu haber 292 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,908 µs