En Sıcak Konular

Güvenli bölge kendiliğinden oluşacak

26 Temmuz 2015 11:39 tsi
Güvenli bölge kendiliğinden oluşacak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu gündemi değerlendirdi: Amacımız DAEŞ tehdidini ortadan kaldırmak. ABD ile işbirliğini önemsiyoruz. Ortaklık DAEŞ'e karşı etkin sonuçlar doğuracak.

Suriye'deki çatışma ortamının doğurduğu tehditlerin DAEŞ terör örgütünün ortaya çıkışı ile çok boyutlu bir hal aldığını kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'nin her zaman DAEŞ'i ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olarak gördüğünü ve 2013'te terör örgütleri listesine aldığını ifade ederek, buna rağmen Türkiye'nin kasıtlı bir şekilde konuyla ilgili çirkin ve mesnetsiz bir algı operasyonuna maruz kaldığını vurguladı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin DAEŞ dahil yabancı terörist savaşçılarla mücadeleye etkin katkıda bulunduğuna işaret ederek, "16 binden fazla yabancının ülkemize girişini yasakladık. Bin 600'den fazla yabancı terör savaşçısını yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. Aynı şekilde bin 300'den fazla yabancının da sınır kapılarımızda yaptığımız kontroller çerçevesinde ülkemize girişini engelledik" diye konuştu.

BİRLİKTE KARAR

DAEŞ ile mücadele konusunda ABD ile işbirliğinin artık üzerinde mutabakata varılan somut bir çerçeveye dönüştüğüne dikkat çeken Çavuşoğlu, "Ortaya çıkan tabloda ABD ile işbirliğimizi önemsiyor ve bunun DAEŞ tehdidi ile mücadelede etkin sonuçlar doğuracağına inanıyoruz" dedi. Çavuşoğlu, DAEŞ ile mücadelede Türkiye'deki hangi üslerin koalisyon ülkelerinin kullanımına açılacağı ile ilgili olarak da kararın Türkiye ve ABD tarafından birlikte verileceğini bildirdi. Çavuşoğlu, "Eğit-donat programında olduğu gibi tüm kararları birlikte veriyoruz. Bazı ülkelerin talepleri olabilir ama Türkiye'nin bu konuda Amerika ile birlikte ortak karar alacağını söyleyebilirim. Yani, ABD ve Türkiye'nin dışında hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı ve konuşlanacağı konusunda kararı birlikte vereceğiz" dedi.

İNCİRLİK AÇILMADI

Çavuşoğlu, bir soru üzerine DAEŞ ile mücadele anlamında Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nün henüz kullanıma açılmadığını, bunun sonraki aşamada gerçekleşeceğini söyledi. "Bakanlar Kurulu kararımız vardır, bunun da yürürlüğe girmesi gerekiyor" diyen Çavuşoğlu, DAEŞ ve PKK'ya karşı yürütülen operasyonların Türkiye'nin kendi imkanlarıyla yaptığını hatırlattı.

'GÜVENLİ BÖLGELER KENDİLİĞİNDEN OLUŞACAK'

Suriye içerisinde güvenli bölge oluşturulup oluşturulmayacağıyla ilgili bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Amacımız DAEŞ tehdidini ortadan kaldırmaktır. DAEŞ tehdidi Suriye içinde ve hatta Irak'ta ortadan kaldırıldıktan sonra zaten kendiliğinden güvenli bölgeler de oluşacaktır" dedi. Çavuşoğlu, "Oluşturulacak güvenli bölgelere özellikle Türkiye'deki ve komşu bölgelerdeki mülteciler ve Suriye içinde, Irak içinde yerinden edilmiş insanların yerleştirilmesi gerektiğini de söyledik. DAEŞ'ten temizlenen bölgeler güvenli bölge olacak ve umarım insanlar da evlerine, yurtlarına dönme imkânı bulacaktır" ifadesini kullandı.

Sabah



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,447 µs