En Sıcak Konular

CHP'de işler karıştı!

28 Eylül 2007 08:03 tsi
CHP'de işler karıştı!

Genel seçimde hedeflediği sonuca ulaşamayan CHP'de muhalifler atağa geçti. Eski Grup Başkanvekili Samsun Milletvekili Haluk Koç’un aday olması üzerine Baykal’a yakın isimler de muhalefete katıldı. İşte Koç'a destek veren Baykal'a yakın isim

Genel seçimde hedeflediği sonuca ulaşamayan CHP karıştı. Önceki gün kongre sürecini başlatma kararı alan MYK, kurultay süreci eşiğinde örgüt operasyonu başlatırken, Deniz Baykal’ın en yakınındaki isimler de isyan ederek parti içi muhalefet hareketine katıldı. Kendilerini “Anadolu’da Çoban Ateşi” olarak isimlendiren Parti Meclisi’ndeki muhalifler eski Grup Başkanvekili Samsun Milletvekili Haluk Koç’u genel başkan adayı olmaya, Baykal’a yakın önemli isimleri de Koç’a destek vermeye ikna ettiler.

 “İcazetsiz olmaz” diyordu
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün aday olduğu kurultayda da bazı milletvekillerinin aday olması için baskı yaptığı Koç, bu talepleri “ahde vefa” gerekçesiyle reddetmiş ve “Deniz Bey’in siyasi hayatı bitmeden ve ondan icazet almadan böyle bir girişimim olmaz” demişti. Ancak Koç, son seçimlerin ardından yaşanan tartışmalar ve milletvekillerinin desteği ile Baykal’ın karşısına çıkma kararı aldı.

“Kafamda netleştirdim adayım”
Seçimlerin ardından parti tabanının genel merkez yönetiminden değişim beklediğini belirten Koç, “Parti örgütü değişim bekledi. Bu siyasi gerçeği görmezlikten gelmek sözkonusu olamıyor artık. En azından MYK’da bir değişim olmalıydı. Ancak sayın Baykal buna direndi. Bir kişiyi bile değiştirmedi. Partililerimizin istediği değişim arzusuna cevap vermek benim görevim. Partideki değişim taleplerine yanıt veriyorum. Kafamda netleştirdim ve adayım. Kurallar içinde, meşru zeminde, ahlaki bir çizginin takipçisi olmaya çalışacağım” dedi.

“Kırıcı olmayacağım”
Adaylığı için destek mesajları aldığını belirten Koç, “Sadece milletvekillerimiz değil Türkiye’nin dört bir yanından partililerimiz arıyorlar. Destek vereceklerini söylüyorlar. Artık bir tıkanma olduğu nettir. Belediye başkanlarımızın, il ve ilçe başkanlarımızın destek telefonları beni daha da şevklendiriyor” dedi. Koç, “Bu bir yarıştır. Bu yarış boşunca sivil, demokratik ve meşru bir çizgi izleyeceğim. Asla kırıcı olmayacağım. Kazansam da kaybetsem de önemli olan partimizin güçlü çıkmasıdır. Bunun için mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu. Koç’un önümüzdeki hafta Meclis açıldıktan sonra milletvekilleri ile birlikte kamuoyunun karşısına geçerek genel başkan adaylığını resmen açıklayacağı öğrenildi. Koç’un ilk etapta en az 20 milletvekili ile birlikte fotoğraf vermek istediği de belirtildi. 2003’teki tüzük kurultayında şimdi eleştirdiği tüzüğe evet oyu veren Koç, örgüt operasyonunun yarattığı tepki üzerine CHP tüzüğünü değiştirmeyi de kabul etti.

Koç’un Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile birlikte hareket eden muhaliflerden de destek beklediği ikili arasında çeşitli temasların yapıldığı öğrenildi.

Koç’u CHP’ye Öymen getirdi
CHP lideri Baykal’ın karşısında genel başkanlığa aday olan Samsun Milletvekili Haluk Koç, geçen dönem CHP’nin Meclis’teki en önemli isimlerinden biriydi. Tıp profesörü olan Koç, Baykal’ın tercihiyle 2002 yılında grup başkan vekili oldu. 22 Temmuz seçimlerine kadar bu görevini yürüten Koç, sert ve sivri açıklamaları ile tanındı.

Ankara Üniversitesi’nde tıp profesörlüğü yaparken eski genel başkan Altan Öymen tarafından partiye kazandırıldı. Baykal ise yeniden genel başkan olduktan sonra Koç’a MYK’da görev verdi. Koç, 2002 seçimleri öncesinde de MYK’da Baykal’ın yakın çalışma arkadaşı olarak görev yaptı, 2002 seçiminden sonra ise Baykal’ın partisinin TBMM’deki vitrinine koyduğu isimler arasında yer aldı.

Koç’un Baykal ve ekibine yönelik muhalefeti son genel seçimlerden sonra başladı. Koç, Samsun’da ikinci sıraya o zamanların il başkanı Suat Binici’nin getirilmesine tepki gösterdi. Koç yeni yasama döneminde Baykal tarafından tekrar grup başkan vekilliği için düşünülmedi. Baykal’ın bu kararının Koç’un muhalif isimlerle yakınlığını güçlendirdiği ileri sürülüyor.

Sav da destekliyor mu?
HALUK Koç’u Baykal’ın ekibinde yer alan isimlerin de desteklediği ileri sürülüyor.

Baykal’ın 1999 yılında baraj altı kaldıktan sonraki kurultayda siyasete kazandırdığı Samsun Milletvekili Haluk Koç’un stratejisini belirleyen isim ise CHP’nin ağır toplarından İstanbul Milletvekili Ali Topuz. Koç’la birlikte geçen dönem TBMM’de Grup Başkanvekilliği yapan Topuz’un kendisini “Koç’un Koç’uyum. Ben teknik direktörüm” diye tanımladığı öğrenildi. Kurultay sürecinin 3 Ekim’deki Parti Meclisi’nden geçmesinin ardından Haluk Koç’un çalışmalarına hız vereceği ve Anadolu yollarına düşeceği de belirtildi. Koç’un tüm il kongrelerine katılmayı hedeflediği de öğrenildi.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın da Baykal’a karşı Koç’u destekleyenler arasında yer aldığı da iddia ediliyor. Ancak Sav’ın parti yönetimindeki konumunu tehlikeye atmamak için henüz renk vermediği ileri sürülüyor. Sav’ın Koç’u desteklediği iddiasının altında yatan temel gerekçe ise kendisine yakın isimlerden olan PM üyesi Ayhan Yalçınkaya’nın muhalefet bayrağını açması gösteriliyor.

Baykal’a yakın isimler
Koç’un en ciddi destekçilerinin ise yıllardır Baykal’ın en yakınında yer alan isimlerden oluşması dikkat çekiyor. İstanbul milletvekilleri Ali Topuz, Şinasi Öktem, Kadın Kolları Genel Başkanı ve MYK üyesi Güldal Okuducu, eski milletvekilleri İzzet Çetin, Ali Kemal Kumkumoğlu ve Gülsün Bilgehan Baykal’a karşı Koç’u destekliyor. Koç’u Gaziantep milletvekili Yaşar Ağyüz, Aydın milletvekili Fatih Atay gibi ön seçimle gelmiş milletvekillerinin de desteklediği konuşuluyor.

KILIÇLAR ÇEKİLDİ
GENEL seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Parti Meclisi’nin 12 üyesi, Baykal’ı açıkça eleştirerek muhalefet bayrağını açtı. Baykal’ın en yakınındaki isimlerin muhalefet saflarına geçmesinde, seçim sonuçlarındaki başarısızlığın ardından kurultay süreci eşiğinde Genel Merkez yönetiminin başlattığı örgüt operasyonu da etkili oldu. Parti Meclisi’ndeki muhaliflerin sayısı 15’e yükseldi. Ancak Parti Meclisi’nde yer almayan Baykal’a yakın isimler de muhalefete geçti.

MYK, kurultayın 2008’in Mart’ında yapılmasına karar verdi. Buna göre, parti 1 Ekim’den itibaren kurultay sürecine girecek ve önce ilçe sonra da il kurultayları yapılacak. Bu kurultaylarda seçilecek delegeler, büyük kurultayda oy kullanacak.

vatan



Bu haber 233 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs