En Sıcak Konular

İşte başörtüsü gerçeği!

27 Eylül 2007 23:18 tsi
İşte başörtüsü gerçeği! Türkiye'nin gündemini oluşturan Anayasa tartışmalarında ilk sıraya oturan başörtüsü konusunda yapılan araştırma toplumun bakış açısını gözler önüne serdi.

Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar'ın birlikte hazırladıkları 32. Gün programında 32. Gün ve A&G araştırma şirketinin ortak çalışmasıyla halkın türban, muhafazakarlık ve yeni sivil anayasaya bakış açısını ortaya koyan bir araştırma yaptılar.

Türkiye'de her yüz kadından 61'i başını kapatıyor.

21–23 Eylül tarihleri arasında Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde, 38 il ve 128 ilçede, bunlara bağlı 157 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 924'ü kadın toplam 1863 denekle görüşme yapıdı. Ankette ortaya çıkan sonuçlara göre Türkiye'de her yüz kadından 61'i başını kapatıyor. Bunun yanısıra son 3.5 yılda başını örten kadın sayısında yüzde 2.9'luk bir azalma göze çarpıyor.

Üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasını savunanların oranı yüzde 73

Araştırma sonuçlarına göre eğitim düzeyi yükseldikçe üniversitelerde türban yasağı olmalıdır diyenlerin oranı artış gösteriyor. Üniversite öğrencilerinin %51.8'i türban yasağını savunurken, genelde üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasını savunanların oranı %73.7 olarak gözüküyor. Türbanın siyasi bir simge olduğunu düşünenlerin oranı %19 iken, türbanın siyasi bir simge olmadığını söyleyenlerin oranı %yüzde 70...

"Cumhurbaşkanı eşinin türbanlı olması sorun değil": yüzde 70.5

Ankete katılanlara yöneltilen "Çankaya'da türbanlı bir first lady olması sorun teşkil eder mi" sorusuna katılımcıların %24.1'i "evet sorundur" derken, % 70.5'i "sorun değildir" cevabı veriyor. "Başbakan ve Cumhurbaşkanı resmi törenlere eşlerini götürmeli mi" sorusuna ise %51.3'lük oranda "evet götürmeli" cevabı veriliyor. " Hayır götürmemeli" diyenler ise %37.6 oranında...

Namaz kılanların sayısında yüzde 2'lik bir azalma var...

Araştırmada yer alan sorulardan "namaz kılar mısınız" sorusuna %29.3'lük kesim "evet kılarım" derken hiç namaz kılmayanların oranı %21.8 olarak gözüküyor. Son üç buçuk yılda namaz kılanların sayısında ise %2'lik bir azalma göze çarpıyor..

AK Parti iktidarı ile Türkiye'de muhafazakarlık artmadı diyenler yüzde 54.7

Son günlerde sıkça tartışılan muhafazkarlaşma olgusunun ankete yansıma şekli ise şöyle: "AKP iktidarı ile muhafazakarlaşma arttı mı" sorusuna "evet arttı" diyenler %28.3. "Hayır artmadı" diyenler ise %54.7..."Fikrim yok diyenler ise %17 olarak gözüküyor.

Anayasa değişmeli: yüzde 50.5... değişmemeli: yüzde 21.5

Araştırmaya katılanların "Anayasa değişmeli mi" sorusuna yüzde 50.5'lik kesim "evet derken, 21. 5'i "hayır değişmemeli " diyor. "Fikrim yok" diyenler %29.9.

Yeni Anayasa'nın türban serbestisi getirmesini isteyeler % 62 olarak gözükürken yüzde 27'lik kesim "getirmemeli" cevabını veriyor.



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,703 µs