En Sıcak Konular

'Ermenistan işgalci ilan edilsin'

27 Eylül 2007 21:45 tsi
'Ermenistan işgalci ilan edilsin' Azerbaycan, NATO'nun Ermenistan'ı 'işgalci devlet' olarak tanıması için çalışmalar başlattı

Konuyla ile ilgili açıklama yapan Azerbaycan Milli Meclis Başkan Yardımcısı Ziyafet Askerov, bu konuyu NATO Genel Kurulu'na taşıyacaklarını söyledi.

Askerov; "Eğer gerçekten de NATO adaletin, güvenliğin temin edilmesinde önemli rol alan bir kurumsa, bu konuda kendi konumunu bildirmelidir. Bu meseleyi NATO Genel Kurulu'na taşımak istiyoruz. Umarım NATO siyasi bir karar verir." dedi.

Ziyafet Askerov gazetecilerin, Rusya'nın Ermenistan'da ikinci askeri üst kurmak istediği yönündeki soruya ise; "Rusya'nın Ermenistan'da ikinci askeri üs kurma planı, hangi devletlerin işgalcileri koruduğunu bir kez daha gösteriyor." diye cevap verdi.

Azerbaycan Meclis Başkan Yardımcısı, ayrıca yarın NATO'nun bölge temsilcisi Robert Simmons ile yapacağı görüşmede konuyu dile getireceğini bildirdi.

NATO Genel Kurul toplantısı İzlanda'nın başkenti Reykjavik şehrinde 25-27 Ekim tarihlerinde yapılacak.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU

Dağlık Karabağ, Azerbaycan'ın batısında İran ile Ermenistan sınırında olan Azerbaycan'ın sınırları içinde bölge. Bölge şu an Ermeni ordusunun işgali altında bulunmaktadır.

Sovyetler Birliği döneminde, 1923'ten 1989'a kadar Dağlık Karabağ Sovyet Sosyalist Özerk Bölgesi (Oblast) adını taşıyordu. 1991-1993 yıllarında, Rusların desteği ile Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmiş olup bu işgal günümüzde de sürmektedir.

Bölgenin yüzölçümü 4.400 km²'dir ve 1990 yılında nüfusu 192.000 dolayındaydı. Bu nüfus Ermeniler (40% ), Azeriler (% 49), Kürtler ve Ruslardan oluşuyordu. Bölgenin merkezi Hankendi diğer büyük kenti ise Şuşa'dır.

Dağlık Karabağ'ın eski çağlardaki adı Albanya (Kafkas Albanyası'nın bölgesi olmuştur)'dır. Karabağ'da başkent Şuşa şehri olmakla Karabağ Hanlığı olmuştur. Hanliğın Hanı ise İbrahim Halil Han olmuştur.

17. yüzyıldan önce İran'ın, 18. yüzyıldan sonra ise Karabağ Hanlığı'nın sınırları içinde yer alıyordu. 1813 yılında imzalanan Gülistan Antlaşması ile Dağlık Karabağ Rusya'ya geçti. 1822 yılında Karabağ Hanlığı ortadan kaldırıldı. Rus yönetimi bölgeye Türkiye'den və İran'dan 1 milyondan çok Ermeni göç ettirip yerleştirdi. 1923 yılında Sovyetler Birliği tarafından Azerilerin isteği dışında Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi kuruldu. 1989 yılında Azerbaycan parlamentosu kararıyla bölgenin özerkliği kaldırıldı.

1990'ların başlarında bölgede etnik çatışmalar başladı. Ermenistan'ın Karabağ'ı kendi sınırlarına katma isteğini açıklamasının ardından bu çatışma Ermenistan ve Azerbaycan arasında savaşa dönüştü. 1991 yılında Kafkasya'da yeni cumhuriyetlerin birbiri ardına bağımsızlıklarını ilan ettiği dönemde Rusya tarafından boşaltılan üslerden elde edilen ağır silahlar, savaşta dengenin Ermenistan'dan yana ağır basmasına neden oldu.

Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesini ve bu bölgenin çevresindeki altı ilçeyi (rayon) işgal etti. Bu savaşı sona erdiren ateşkes antlaşması 1994 yılında Bişkek kentinde imzalandı. Dağlık Karabağ ayrılıkçı yönetimi bu arada, 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmişti. Tek yanlı olarak ilan edilen bu bağımsızlık, Ermenistan Cumhuriyeti dahil hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır.

MÜZAKERELER

Ermenistan Dişişleri Bakanı Vartan Oskanyan ile Azerbaycan Dişişleri Bakanı Elmar Mammadyarov barışçıl bir çözüm bulunması için müzakerelere halen devam etmektedirler. Her ne kadar açıklanmasa da Türkiye bu görüşmelerde arabuluculuk görevini halen yapmaktadır.

Her İki taraf da son görüşmelerin ardından yaptığı açıklamalarda bu konuda bazı önemli gelişmelerin sağlandığı ve de müzakerelerin barışçıl bir çözüm için devam edeceğini açıkladırlar.

 




Bu haber 319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,872 µs