En Sıcak Konular

Dolar bir ayın zirvesini gördü

22 Temmuz 2015 15:36 tsi
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl faiz artıracağı beklentisinin kuvvetlenmesi ve yurt içinde Suruç'taki terör saldırısının ardından sert yükselen dolar/TL 2,7227 ile son bir ayın zirvesini gördü.

Hafta başında artan jeopolitik risklerle 2,70'e doğru hareket eden dolar/TL'de dün AK Parti-CHP koalisyon görüşmelerinin iyimserliğiyle 2,68'e doğru geri çekilme yaşandı.

Bugün güne 2,6857 seviyesinden başlayan dolar/TL, Suruç'ta'ki terör saldırısının oluşturduğu tedirginliğin devam etmesiyle yükselişini sürdürdü. Gün içinde 2,7227 ile son bir ayın zirvesini gören dolar/TL, şu dakikalarda 2,72 sınırında işlem görüyor.

Güne 2,9390'dan başlayan, gün içinde en düşük 2,9338 ve en yüksek 2,9767 seviyesini gören avro/TL ise şu dakikalarda 2,9640'dan alıcı buluyor. Avro/dolar paritesi ise 1,0922 düzeyinde bulunuyor.

ABD'de faiz artırımının bu yıl içinde başlayacağı beklentilerinin kuvvetlenmesi dolar/TL'deki yükselişi destekleyen ana unsur olarak öne çıkarken, TL son bir haftada dolar karşısında yüzde 3,5'in üzerinde değer kaybetti.

Analistler, Fed'in faiz artırımını bu yıl içerisinde kademeli olarak yapacağına yönelik beklentilerin kuvvetlenmesinin dolar/TL üzerinde yukarı yönlü baskıyı artırdığını; Yunanistan’ın IMF ve Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) vadesi gelen borçlarını ödemesi ve Çin'le ilgili endişelerin hafiflemesinin de yurt dışı kaynaklı baskıları hafiflettiğini ifade ediyor.

Yurt içinde koalisyon görüşmeleri ve jeopolitik gelişmelerin dolar/TL'nin yönü üzerinde kısa vadede ana belirleyici olacağını öngören analistler, yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) temmuz ayı toplantısından çıkacak kararların takip edileceğini dile getiriyor.

Analistler, teknik olarak dolar/TL'de aşağı yönlü hareket yaşanması durumunda 2,67 seviyesinin destek, yukarı yönlü hareketlerde ise 2,7250 seviyesinin direnç konumunda olabileceğini belirtiyor.

AA



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,438 µs