En Sıcak Konular

'Merkez Bankası temkinli duruşunu sürdürebilir'

22 Temmuz 2015 12:38 tsi
Ekonomistler, Merkez Bankası'nın temmuz ayı toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini, temkinli duruşun sürdürüleceğini öngörüyor.

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK), temmuz ayı toplantısında, faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmayacağını, temkinli duruşun devam edeceğini öngörüyor.
 
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in geçen hafta yaptığı açıklamada bu yıl içerisinde kademeli olarak faiz artışı yapılabileceğini ifade etmesi ve doların küresel piyasalarda hem emtia hem de diğer para birimlerine karşı değer kazanması, TCMB'nin temkinli duruşunu sürdürmesine neden oluyor.
 
Analistler, haziran ayı itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 7'ye yakın bir seviyeye inmesinin TCMB'nin elini rahatlattığını, petrol ve gıda fiyatlarının da enflasyona gelecek dönemde pozitif katkı sağlayacağını belirtiyor.
 
Siyasi ve jeopolitik belirsizliğin artması, TL'nin olası değer kayıpları yaşaması durumunda Merkez Bankası'nın sıkı duruşu devam ettirebileceğini dile getiren analistler, aksi durumda ise ılımlı gevşeme yaşanabileceğini kaydediyor.
 
"Riskleri sınırlamak adına mevcut politika duruşu korunmalı"
 
AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer, Merkez Bankası'nın bu ay politika duruşunu değiştirmesini beklemediğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde ise ABD Merkez Bankası'nın yılın geri kalanında sınırlı da olsa faiz artıracağı yönündeki beklentimiz ve süregelen makroekonomik riskler, TCMB'nin faiz indirimi için manevra alanı olmadığına işaret etse de TL'de anlamlı bir değerlenme olması halinde öncelikle likidite politikasıyla olmak üzere TCMB'nin politika duruşunda ılımlı bir gevşeme görülebilir" dedi.
 
Hazirandaki tahminlerine paralel olarak gıda fiyatlarındaki düzeltme sayesinde yıllık manşet enflasyonun yüzde 8,1'den yüzde 7,2'ye gerilediğini, çekirdek enflasyonun ise yüzde 7,5 ile değişmediğini anımsatan Sözer, temmuz ayında ise baz etkisinin de katkısıyla manşet enflasyonun yüzde 6,8 ile 26 ayın en düşüğüne inebileceğini, ancak çekirdek enflasyondaki iyileşmenin oldukça sınırlı kalarak yüzde 7,5'ten yüzde 7,2'ye gerilese de halen görece yüksek seyrini koruyacağını tahmin ettiklerini vurguladı.
 
Enflasyon görece yüksek seyrederken, iç talebin ılımlı bir şekilde toparlanmaya devam etmesinin zorlu küresel ekonomik koşullara rağmen Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümede geldiği noktayı göstermesi açısından dikkate değer olduğunu dile getiren Sözer, her ne kadar riskler artmış olsa da 2015 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,4 büyüyeceğini, enflasyonun ise yüzde 6,8 ile yılı tamamlayacağını öngördüklerini söyledi.
 
Sözer, süregelen belirsizlikler ışığında riskleri sınırlamak adına TCMB'nin mevcut politika duruşunu korumasının daha yararlı olacağını kaydetti.
 
"Faiz koridorunun üst tarafını artırma ihtimali ortaya çıkabilir"
 
Erste Securities İstanbul Başekonomisti Nilüfer Sezgin ise Fed'in faiz artırımları ve Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı en büyük ülkelerden biri olması sebebiyle TL varlıklarda negatif ayrışmaya sebep olabileceğini ifade etti.
 
Bunun da TL'de değer kaybı ve genel faiz seviyelerinde yükselişe sebep olabileceği öngörüsünü aktaran Sezgin, "Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın en azından faiz koridorunun üst tarafını artırması gibi bir ihtimal ortaya çıkabilir, ancak Türk lirasının zaten politik belirsizlikler sebebiyle bu sene başından beri en fazla değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimleri arasında yer alması bu baskıyı sınırlayabilir" dedi.
 
"Bizim beklentimiz bu sene herhangi bir faiz değişikliğine gidilmemesi, ancak temkinli duruşun sürdürülmesidir" diyen Sezgin, bu çerçeveye bardağın dolu tarafından bakıldığında ise iç politikada yaşanabilecek olumlu gelişmeler ve belirsizliklerin azalmasının TL'nin benzerlerinden daha iyi performans göstermesine ve Fed politikaları gibi baskıları nispeten daha hafif atlatmasına yardımcı olabileceğini kaydetti.
 
Merkez Bankası'nın bu ay da faizde herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemediklerini kaydeden Sezgin, her ne kadar manşet enflasyonun hazirandan sonra temmuz ayında da belirgin bir düşüş göstermesi mümkün olsa da çekirdek enflasyondaki iyileşmenin temmuz ayında çok daha sınırlı olacağını tahmin ettiğini belirtti.

aa


 

Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,851 µs