En Sıcak Konular

'Anayasa'da fizik yok, din niye var?'

27 Eylül 2007 19:35 tsi
'Anayasa'da fizik yok, din niye var?' AKP, din dersi konusunda formül ararken, Reha Çamuroğlu, 'Din dersi anayasadan çıksın, yasayla düzenlensin' önerisi getirdi ve önerisini AKP komisyonuna iletti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle AKP'ye katılıp 22 Temmuz'da milletvekili seçilen Reha Çamuroğlu, anayasada din dersi tartışmasının abes olduğunu savundu. 'Din dersi anayasal bir konu olmaktan çıksın, yasayla düzenlensin' önerisi getiren Çamuroğlu, görüşlerini AKP'nin din dersi komisyonunda yer alan Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu ile Devlet Bakanı Mehmet Aydın'a da iletti. Çamuroğlu, din dersinin anayasal düzenleme olmaktan çıkarılması konusunda umutlu olduğunu, kararı Erdoğan'ın vereceğini belirtti.

AKP komisyon kurdu

İlk ve ortaöğretimde zorunlu din dersi, 1982 Anayasası'nda düzenlenmesinin ardından sert tartışmalara neden olmuş; özellikle Alevi kökenli vatandaşlarla bu zorunluluğun laikliğe aykırı olduğunu savunanlar tarafından sürekli olarak eleştirilmişti. Ancak aradan geçen sürede din dersinin anayasal zorunluluğu kaldırılmamıştı. Konu AKP'nin yeni anayasa hazırlıkları kapsamında yeniden gündeme geldi. AKP Merkez Yürütme Kurulu da parti ve parti dışından gelen eleştiri ve öneriler üzerine, Anayasa'nın 24. maddesinde yer alan zorunlu din ve ahlak öğretimi dersinin nasıl düzenlenmesi gerektiğine ilişkin öneri geliştirmek üzere Devlet Bakanı Yazıcıoğlu başkanlığında bir komisyon oluşturdu.

Yeni bir öneri

Komisyon, Erdoğan'ın ABD gezisinden sonra netleştirilip kamuoyuna açıklanacak yeni anayasa taslağında din dersinin nasıl yer alacağına yönelik öneri geliştirmeye çalışırken, AKP'nin Alevi kökenli milletvekili Çamuroğlu'ndan dikkat çekici bir öneri geldi. Yeni anayasa ve din dersi konusunda Radikal'e konuşan Reha Çamuroğlu şu görüşleri dile getirdi:

Hâlâ 1982 Anayasası'nın etkisindeyiz: Dünyada, Türkiye'deki kadar ayrıntılı bir anayasa bulmak çok zor. 1982 Anayasası'nı değiştirmek ve sivil bir anayasa yapmak üzere yola çıktık. Ki bu doğru bir yaklaşım. Ama tartışmalara bakılırsa, değiştirmek istediğimiz Anayasa'nın mantığından kurtulamıyoruz. 82 Anayasası'nın etkisi hâlâ zihnimizde. Tartışmalar da mevcut Anayasa'nın kapsamında yürütülüyor. Bundan kurtulmak gerek. Anayasalar devletin, rejimin genel çerçevesini çizer; ayrıntılı olmaları, her konuyu düzenlemeleri gerekmiyor.

82 Anayasası zorunlu din dersi gibi konuları içeren, düzenleyen tuhaf bir anayasa.

Anayasada Türkçe, matematik gibi dersler zorunlu sayılmıyor, hiç söz edilmiyor; ama din dersi için özel bir düzenleme var ve 'zorunlu' deniyor.

Anayasa dışına: Biz de şimdi kalkıp 'din dersinin zorunlu mu, seçmeli mi olması' tartışmasını yapıyoruz. Bu konu anayasal bir konu değildir. Anayasada böyle bir konu tümden yer almamalıdır. Bunun tartışılması da abestir. Din dersi anayasa dışına çıkarılmalıdır. Bu konu yasal bir konudur ve yasayla düzenlenmelidir. Çağdaş bir anayasa kısa, somut ve koordinatları belli olmalıdır. Anayasa bu işle ilgilenmemelidir; başka düzenlemeler yapmalıdır.

'Randevu istedim'

Komisyon makul karşıladı: Din dersinin ne olacağı konusu yasayla düzenlenir; bu da TBMM' nin işidir. Ben bu yöndeki, din dersinin anayasa dışına çıkmasına yönelik çabamı sürdürüyorum. Din dersinin nasıl verilmesi gerektiğine ilişkin görüşlerimi de ancak bu tartışmanın netleşmesinden sonra açıklayacağım. Ben din dersi komisyonda yer almıyorum. Ancak Yazıcıoğlu ve Aydın'la görüştüm. Randevuyu ben istedim. Bu öneri ve görüşlerimi anlattım. Önerim makul karşılandı.

Bu yönde düzenleme yapılacağından umutluyum: Din dersinin anayasal bir düzenleme olmaktan çıkmasını bekliyorum; olabileceğine de inananıyorum. Bu konudaki tartışmalar ancak bu adımdan sonra sağlıklı bir zemine taşınır. Bu konuda son kararı Başbakan Erdoğan verecek; ben de bu yönde bir düzenleme olacağından umutluyum.

* * * * *

İbrahim Yiğit: Din dersi yine zorunlu olsun, içeriği değiştirilsin

AKP'nin Alevi kökenli milletvekillerinden İbrahim Yiğit ise din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 'zorunlu olmaya devam etmesi, ancak içeriğinin değiştirilmesi' görüşünde:

"Bu derste bütün dinler teorik olarak verilmeli. Kuran, İncil, Tevrat, diğer kitaplar ve mezheplerle ilgili bilgi verilmeli. Sünni İslam'ın yanı sıra, Türkiye'de bir realite olan Alevi İslamı'na da yer verilmeli. Bu ders teorik olarak anlatılmalı kesinlikle uygulamaya dönük bir tavır sergilenmemeli. Okulların ibadet yeri olmaması gerekir. Bu anlamda okullarda dinlerin uygulamasının öğretilmesi anlamında, din eğitimine gerek yok; bu konu başka yerlerde çözülmelidir. Seçmeli din dersi beki ideal olabilir; ancak ben toplumun buna hazır olmadığı kanaatindeyim. Seçmeli din dersi bazı ayrımcı uygulamalara neden olabilir, öğrenciler, öğrencilerle öğretmenler arasında sorun yaratabilir. Bu konuda hassas olmak gerek."

Radikal



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,419 µs