En Sıcak Konular

3'lü ittifak şaşırtmadı

22 Temmuz 2015 09:37 tsi
3'lü ittifak şaşırtmadı
Uzmanlar, AFP haber ajansının ‘Haseke’de ABD, Esad ve YPG üçlü ittifakla DAEŞ’e karşı birleşti’ bilgisini değerlendirdi.

AFP haber ajansının Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke’de ABD-Esad-YPG arasında bir ittifak olduğu haberini Star’a değerlendiren uzmanlar, ABD’nin Suriye politikasındaki değişimi gözönüne alındığında bunun şaşırtıcı olmadığını ve mümkün olduğunu söyledi.

Esad’dan tam destek

 Esad rejiminin Suriye’de YPG’ye tam destek verdiğini söyleyen Emekli Büyükelçi Umut Özülker, “Esad, Suriye savaşı başladığından beri YPG’nin kendi bölgesinde hakimiyet kurmasına göz yumdu. Haseke’de birlikte omuz omuz savaştıkları noktasında kuşkuluyum ancak birbirleriyle savaşmama noktasında gayrı resmi mutabakatın olduğunu söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu. ABD’nin ise Suriye’deki Esad rejimine karşı politikasının değiştiğini söyleyen Özülker, “ABD’nin ilk politikası Türkiye’nin destek verdiği ‘Esad rejiminin mutlaka devrilmesi’ yönündeydi. Ancak İran ve Rusya’nın mutlak destek verdiği Esad rejimine kaşı bu politikası zamanla değişti ve Rusya ile bilek güreşine girmek istemeyen ABD şuan ‘DAEŞ önceliğimiz’ diyor Esad gitmese de olur noktasında” şeklinde konuştu. YPG’nin Suriye’de ABD’nin hamisi rolünü üstlendiğine dikkat çeken Özülker, ABD’nin bölgedeki önceliğinin ise İsrail’in güvenliği olduğunu söyledi.

 SETA İstanbul Direktörü Fahrettin Altun ise üçlü ittifak iddiasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Şaşırtıcı bir durum değil. YPG’nin Esad’la birlikte hareket ettiği bilinen bir gerçek. Ayrıca YPG’nin bölgede ABD’nin sopası  ve silahlı gücü olduğu da açıkça biliniyor. DAEŞ’e ait mevziler bizatihi ABD tarafından YPG güçlerine veriliyor. YPG ise bölgede Esad’la karşı karşıya gelmemek için elinden geleni yapıyor. Muhalif gruplarla Esad’a karşı ortak mücadelen kaçan YPG’nin bu stratejisi kısa süreli bir kazanç sağlar ancak uzun vadede siyasi istikrarın sağlanması halinde pahalıya mal olur” dedi.

AFP haber ajansı Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke’de Esad rejimine bağlı güçler ile ve YPG arasında ‘gayriresmi ittifak’ kurulduğunu ve ABD liderliğindeki koalisyonun da bu ittfaka destek verdiğini yazmıştı. Habere göre, Haseke’de DAEŞ ile mücadele eden YPG, Suriye ordusundan destek aldı. Koalisyon güçleri ise hava saldırılarını Kürt bir aracı üzerinden rejimle koordinasyon içerisinde gerçekleştirdi.

 


Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,756 µs