En Sıcak Konular

Erbakan'ın dedeleri tarihçileri şaşırttı!

27 Eylül 2007 18:33 tsi
Erbakan'ın dedeleri tarihçileri şaşırttı! Erbakan'ın dedeleri tarihçileri ikiye böldü. Tarihçi Cezmi Yurtsever'in "nazırdı (bakan)" görüşüne, araştırmacı yazar Mustafa Onar, "Nazir ile Nazır'ı karıştırmış galiba" dedi..

Abdullah YANGIN'ın haberi

Adanalı araştırmacı yazar Mustafa Onar, Necmettin Erbakan'ın dedelerinin, kentte ‘Çukurova'nın Soyağacı’ adlı tarih sergisi açan tarihçi Cezmi Yurtsever'in açıkladığı gibi nazır (bakan) olmadığını öne sürerek, “Erbakan'ın dedeleri nazır değil, oduncuydu. Hiç oduncudan nazır olur mu?'' dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Onar, çizdiği şema üzerinde Necmettin Erbakan'ın dedelerinin nazır olduğu yönünde ortaya atılan iddaların ‘saçmalıktan ibaret’ olduğunu ileri sürdü.

Erbakan'ın iki kuşak öncesinde Adana bölgesinde Kozanoğulları'ndan olduğu iddialarına da karşı çıkan Onar, “Bu iddiaların hepsi asılsız, saçmadır. Bir kere Erbakan'ın dedeleri Saimbeyli yöresindendir. Kozanoğulları soykütüğünde Erbakanlar'ın hiçbirinin adı bile geçmez'' dedi. Onar, iddialarını şöyle sürdürdü: “Nazir'in Hüseyin diye oğlu vardı. Daha çok Nazir olarak bilinirdi. Babasının ölümü üzerine Saimbeyli'ye yerleşiyor. Hüseyin eşekleriyle devlet dairlerine, devlet memurlarına odun taşıdığından, Nazir Hüseyin adına ‘Oduncu Hüseyin’ adı da ekleniyor. Dolayısıyla Erbakan'ın dedesi nazır değil, oduncuydu. Oduncudan hiç nazır olur mu? Bazı araştırmacılar Nazir ile Nazır'ı karıştırdığı için hiçbir bilgi ve belgeye dayanmadan Erbakan'ın dedesini Maliye Bakanı diye ortaya atmıştır'' diye konuştu.

-YURTSEVER NE DİYOR?-

Erbakan'ın dedesinin nazır olduğuna ilişkin iddialarını hafta başında açtığı tarih sergisinde ortaya atan tarihçi Cezmi Yurtsever ise Mustafa Onar'ın Osmanlıca bilmemesi nedeniyle değerlendirmede hata yaptığını öne sürdü. Yurtsever, Onar'ın kendi yazdığı Saimbeyli kitabında Nazırzadeler Ailesi'nin eski ismi Haçin olan Saimbeyli'de yaşadıklarını ve Kurtuluş Savaşı'nda şehit verdiklerini açıkladığını söyledi. Yurtsever, şöyle devam etti:
“Erbakan'ın ataları olan Nazırzadeler Ailesi, Haçin'de yaşıyordu. Ve Kozaoğulları derebeylik hükümetinin hesap işlerine bakıyorlardı. Bana bu konudaki bilgileri Nazırzadelerin atalarını çok iyi bilen 1990 yılında 90 yaşının içinde olan Kuvayı Milliye Başkanı Mehmet Baykal açıkladı.'' Yurtsever, Erbakan'ın dedesinin Kozanoğulları ile 1865’de sürgüne gönderilen Hüseyin Efendi olduğunu savunarak, “Hüseyin Efendi, oğlu Sabri Bey'i padişah tahsisatından verilen maaş ile hukuk mektebinde okutmuş. Sabri Bey hakim mesleğini yürütmüş. Hatta 1920’deki Haçin savaşlarından önce kısa bir süre Saimbeyli'de görev bile almıştır. Çünkü, akrabaları ve ataları Saimbeyli'deydi. Görev gereği Sabri Bey, Sinop'tayken Erbakan doğmuştur'' diye konuştu.

 

Milliyet
 



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,155 µs