En Sıcak Konular

Gerizekalı Bush!

27 Eylül 2007 15:00 tsi
Gerizekalı Bush! ABD Başkanı George W. Bush, Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. Toplantıdaki konuşmasında Bush'un bir hata yapmasını engellemek için personeli bir hayli çaba gösterdi. Fakat olan yine oldu...

Gaflarıyla ünlü ABD Başkanı George W.Bush’un BM’de dünya liderleri önünde gülünç duruma düşmemesi için konuşma metnine yabancı isimlerin telaffuzları da eklendi.

Hürriyet'in verdiği habere göre, Bush için özel olarak hazırlanan telaffuzlu kopya yanlışlıkla basına da dağıtılınca yine espri konusu oldu.

Bush’un konuşmalarında bazı kelimeleri söylerken zorlandığı hatta bazen kilitlendiği, bazen de kendi kafasından kelimeler uydurduğu biliniyor. BM Genel Kurulu’nda 192 ülke delegasyonuna hitap eden Bush’un yanlışlık yapmaması için metin yazarları bazı yabancı devlet adamı ve ülke isimlerinin yanına parantez içinde fonetik okunuşlarını da koydular. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin adı bile kodlandı. Bush’un metin yazarı David Frum, Başkan’ın kullandığı bütün metinlere telaffuzların ilave edildiğini ancak bunların bu defa olduğu gibi basına ve liderlere dağıtılmasının bir yanlışlık sonucu olduğunu belirtti.

Bush, konuşmasını kürsü karşısına yerleştirilen iki teleprompter ile önündeki 18 punto harflerle dizili metinden okuyarak yaptı. Örneğin İngilizce’de 9 sessiz + 1 sesli harfle yazılan Kırgızistan (Kyrgyzstan) kelimesi, Bush’a okuma kolaylığı olsun diye "KEYR-geez-stan" olarak gösterildi. Diğer kelimeler ise şunlardı: Sarkozy (sar-KO-zee), Mugabe (moo-GAH-bee), Harare(hah-RAR-ray), Moritanya (moor-EH-tain-ee-a), Caracas (kah-RAH-kus).

Yine not vakası

Bush, BM toplantısında Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile masa altından küçük notlarla bilgi alışverişi yaptı. Daha önce Rice’a "Tuvalete gidebilir miyim?" diye yazdığı notuyla yakalanan Bush’un bu tür notlar iletmesi artık hemen fotoğraflanıyor.


Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,662 µs