iyibilgi özel iyibilgi özel

En Sıcak Konular

İftar sofrasının janjanlı bombaları

27 Eylül 2007 14:47 tsi
İftar sofrasının janjanlı bombaları Bomba her zaman fünyeli olmaz, ambalajlı da olabilir. Bakkalda markette satılan birçok ürün sağlığımızı tehdit ediyor. İşte iftar sofranızdan uzak tutmanız gereken sanayi tipi gıda bombaları… iyibilgi özel

Manevi güzellikler getiren Ramazan ayını soframızda da hak ettiği güzelliklerle karşılayabiliyor muyuz? Zengin bir sofradan, bol çeşitten söz etmiyoruz. Sofranızda bulunanlar, orada olmayı hak ediyor mu? Size sağlık, sıhhat vermek için mi sofradalar; yoksa hasta mı ediyorlar? Karmaşık beslenme bilgilerinden bahsetmeyeceğiz. Çoğumuzun duyduğu bildiği bilgileri alt alta sıralıyoruz sadece.

Kola, meyveli gazoz, gazoz: Yasaklılar listemizde birinciliği “kola”ya veriyoruz. Dünyanın parasını harcayarak yaptıkları Ramazan reklâmlarının aksine, iftar sofrasına bunları yaklaştırmamak gerekiyor. Hiçbir faydası yok; zararı var.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Şükrü Hatun kola için şunları söylüyor: “Bir litre Coca Cola yaklaşık 400 kalori eşdeğeri şeker, 0.15 gram kafein, değişik miktarlarda renk veren maddeler, orijinal tadı sağlayan kola özü ve esas önemlisi gazlı içecek olmasını sağlayan fosforik asit içeriyor.” Prof. Hatun’a göre şişmanlık ile kola arasında önemli bir bağlantı var. Çocuğunuzun şişman olmasını ister misiniz?

En önemlisi de, kullanılan şekerin niteliği… Bunların içinde kullandıkları nişasta bazlı sıvı şeker, mısırdan üretiliyor. Bu mısırların ise, genleriyle oynanmış oldukları tahmin ediliyor.

Taze meyveden sıkılmış meyve suları, hoşaflar, mis gibi kaynak suları içecebilecekken, kolaya ihtiyacımız var mı?

Diyet kola ve diğer diyet içecekler: Diyet gazlı içecekler daha masum şeyler değil. İçinden şeker çıkıyor; daha da zararlı olan yapay tatlandırıcılar kullanılıyor. Yapay tatlandırıcıların kansere neden olduğu yönünde araştırmalar yapıldı. İtalyan Ramazzini Vakfı’nın yaptığı son bilimsel araştırmalara göre, aspartam kullanımının meme kanseri, lösemi ve lenf kanseri ile ilişkili olduğu bulundu. (Aspartam hk. daha fazla bilgi için tıklayınız)

Hazır çorba, hazır bulyon (et-tavuk suyu), tavuk harcı ve diğer yemek harçları: Bunların hepsi MSG (monosodyum glutamat) isimli bir yapay lezzet verici içerirler. E621 kodlu gıda katkı maddesi MSG, başağrısı, bulantı, ishal ve göğüste sıkışmaya sebep olabiliyor. Migreni tetikliyor. Çocuklar için çok zararlı; çocuk ve bebek ürünlerinde kullanımı yasak. Bu yasağa rağmen, çocukların da yediği cips, kraker gibi ürünlerde kullanılıyor.

Hazır çorbada taze sebze değil, bunların kurutulup toz haline gelmiş ve besleyici özelliğini büyük oranda yitirmiş halleri kullanılıyor. Kurutunca solan renkleri telafi etmek için boya, uçan kokuyu telafi etmek için parfüm kullanılıyor.

Evde, kemikten veya kemikli etten yaptığınız et suyu, tavuk suyu çok şifalı ama hazır olanları sağlam insanı hasta edecek nitelikte. Hazır bulyonlarda et veya tavuk kokusu vermek için yapay parfüm kullanılıyor. Paketin yarısı ise rafine tuz. Yani, içine katkı maddeleri eklenmiş tuzu, tuzun birkaç katına satıyorlar.

Margarin: Margarin gıda sanayiinin insanlığa ürettiği başka bir bomba. O kadar zararlı ki, New York’ta lokanta ve kafelerde kullanımı yasaklandı. Normalde beş kuruş vermeyeceğiniz pamuk yağı, kolza yağı, vs gibi yağlar, teknolojiyle katı hale getiriliyor. Trans yağ veya hidrojenize yağ denen bu yağ çeşidi sağlığa zararlı.

Lütfen, kendisini, çoluğunu, çocuğunu seven margarin kullanmasın. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Aydın gönül rahatlığıyla tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi yağları kullanabileceğimizi ifade ediyor. (Detaylı bilgi için tıklayınız)

Pasta, kek ve böreklerinizi tereyağı ile yapabilirsiniz. Hem daha lezzetli, hem de daha sağlıklı olur.

Önemli not: Becel de bir margarindir, reklâmlarına kanmayın.

Salam, sosis ve “bazı” sucuklar:  Artık salam ve sosislerdeki katkı maddelerini duymayan kalmadı. Şarküteri ürünleri kansere, hafıza kaybına ve beyin hasarına sebep oluyor. Bunların daha pembe görünmesi için eklenen “sodyum nitrit (E250) ” çok zararlı bir katkı maddesi: Kanseri tetikliyor!

Sodyum nitrit özellikle çocuklar, bebek bekleyen hanımlar ve ceninler için tehlikeli. Avustralya’da hiperaktif çocukları koruma grubu, “Sodyum nitritli ürünlerin tüketilmesi, baş dönmesi, baş ağrısı, nefes alma zorluğu ve potansiyel kanser riskine neden olabilir. Çocukların yiyeceklerinde kullanılmamalıdır.” diyor.

Bu ürünlerde kullanılan diğer bir katkı maddesi de “sodyum sülfit (E221)”. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Yard. Doç.Dr. Vural Küçükatay şunları ifade ediyor: “Deney hayvanları üzerinde yaptığım araştırmada sodyum sülfitin beyin fonksiyonlarını etkilediği yönünde bulgular elde ettim. Sodyum sülfitin besin ve ilaç yolu ile alınması halinde öğrenme ve hafıza bozukluğu başta olmak üzere beyin fonksiyonlarına zarar verdiğini tespit ettim. Sürekli tüketime bağlı olarak bu zararın daha da büyük boyutlara çıkması kaçınılmazdır.”

Bazı sucuklar da zararlı diyoruz. Hangi sucuklar? Gıda endüstrisinin bu katkı maddelerini eklediği sucuklar zararlı. Eski usul, sadece baharat, yağ ve et ile yapılan sucuk bulabilirseniz kullanın.

İftar sofranızda gönül rahatlığıyla pastırma yiyebilirsiniz. Hun Türklerinden gelen pastırma et, tuz ve baharat ile hazırlanıyor.

İftar sofranız ve aslında tüm sofralarınız için seçim yaparken, gıda katkı maddelerinden, sentetik lezzet verici, boya ve parfümlerden uzak durmak önceliğiniz olsun. Yapay gıdalar değil, hakiki yiyecekler bize fayda verir… Sadece midenize birşeyler atmış olmak için değil, yediklerinizden sağlık kazanmak için beslenin.

www.iyibilgi.com



Bu haber 6,248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,202 µs