En Sıcak Konular

Ankara-Bağdat hattında gergin saatler

27 Eylül 2007 14:00 tsi
Ankara-Bağdat hattında gergin saatler Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt Parlamentosu Başkanlığı, Türkiye ile Irak arasında bugün imzalanması beklenen güvenlik anlaşmasında, ''Türk ordusunun sınır ötesi operasyon düzenlemesi''ne izin verecek bir maddenin bulunması halinde, bu anlaşmaya ş

Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt Parlamentosu Başkanlığı, Türkiye ile Irak arasında bugün imzalanması beklenen güvenlik anlaşmasında, ''Türk ordusunun sınır ötesi operasyon düzenlemesi''ne izin verecek bir maddenin bulunması halinde, bu anlaşmaya şiddetle karşı çıkılacağını açıkladı.

Parlamento Başkan Yardımcısı Dr. Kemal Kerküki, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani arasında imzalanması beklenen güvenlik anlaşmasında, “Irak’ın iznini almak şartıyla sınır ötesi sıcak takip yapılmasını mümkün kılan bir madde bulunduğu yönündeki haberleri değerlendirdi.

Kürdistan TV’ye konuşan Kerküki, denetimleri altındaki bölgenin sınırlarının ihlali ile ilgili bir konunun Kürdistan Bölge Parlamentosu’nun onayından geçmesi gerektiğini kaydetti.

Irak İçişleri Bakanı’nın "dış bir ülkenin Kuzey Irak topraklarının ihlal edilmesi"ne ilişkin bir anlaşmaya imza atma yetkisinin bulunmadığını savunan Kerküki, bunun Irak ve "Kürdistan" parlamentolarının onayından geçip Başbakan tarafından karara bağlanması gerektiğini, aksi halde bu yönde bir anlaşmanın geçersiz olacağını duyurdu.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin daha önce Irak Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile imzalanacak güvenlik anlaşmasında "sınır ötesi operasyon"a ilişkin bir maddenin bulunmadığını söylediğini belirten Kemal Kerküki, “Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkanlığı, Kürdistan topraklarının bir başka ülke tarafından ihlal edilmesini kesinlikle kabul etmeyecektir" dedi.


"Sıcak takip" yerine "şartlı takip"

CNN TÜRK'ün ulaştığı bilgilere göre, imzalanması planlanan metinde, Türkiye'nin ısrarla talep ettiği "sıcak takip" hakkı yerine "şartlı takip" hakkı veriliyor.

Yani Türkiye, Irak topraklarında ancak Irak hükümetinin onayı olduğu takdirde PKK'lı teröristleri izleyebilecek.

Sınırdaki PKK faaliyetleri ile mücadele ve operasyon koordinasyonu için iki ülke büyükelçiliklerinde ve sınır noktalarında irtibat görevlileri bulunacak. Anlaşmanın uygulaması belli aralıklarla, içişleri bakanlıkları başkanlığında koordinasyon kurullarında değerlendirilecek.

CNN TÜRK'ün ulaştığı taslak metinde, kırmızı bültenle aranan PKK'lıların iadesi ya da Irak'ta yargılanması, terör örgütünün propaganda faaliyetlerinin durdurulması, televizyon yayınlarının engellenmesi hükümleri de yer alıyor.


Zebari: "İmza sıkıntı yaratabilir"

ABD New York'ta temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, önceki gün Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile konuyu görüştü.

Zebari, Türkiye ile Irak arasında yapılacak bir terörle mücadele anlaşmasına esasen karşı olmadığını, ancak bu konuda tam olarak konuşamadan hemen Ankara'da birşey imzalanmasının biraz sıkıntı yaratabileceğini belirtti.

 Haber 10



Bu haber 227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,172 µs