En Sıcak Konular

200 Budist rahip tutuklandı

27 Eylül 2007 11:49 tsi
Myanmar'da, rahiplerin öncülük ettiği askeri yönetim karşıtı yürüyüşe yapılan polis müdahalesi ikinci gününde. Güvenlik güçleri, Budist manastırlarına baskın düzenleyerek protesto gösterilerini yöneten 200 Budist rahibi tutukladı.

Myanmar'da, rahiplerin öncülük ettiği askeri yönetim karşıtı yürüyüşe yapılan polis müdahalesi ikinci gününde. Güvenlik güçleri, Budist manastırlarına baskın düzenleyerek protesto gösterilerini yöneten 200 Budist rahibi tutukladı. Çıkan olaylarda 5 rahip öldü.

Myanmar'ın Yangon kentinde rejim aleyhtarı yaklaşık 10 bin gösterici, yasağa rağmen yine sokaklara döküldü.


Şehrin orta kesimlerindeki Sule tapınağı civarında toplanan binlerce göstericiyle güvenlik güçleri karşı karşıya geldi.


Rahiplerin başını çektiği göstericilerle polis arasında yer yer çatışmalar yaşanıyor. Polis, göstericileri dağıtmak amacıyla havaya uyarı ateşi açtı.


Tanıklar, ayrıca çok sayıda din adamının manastırlarında gözaltına alınıp kamyonlarla şehirdışına bilinmeyen bir yere götürüldüğünü anlattı.


Polis manastırları bastı


Güvenlik güçleri, Budist rahiplerin başlattığı ve Myanmar'ın 20 yıllık askeri yönetimi sırasında yaşanan en büyük protesto gösterilerini sona erdirmek amacıyla bugün başkent Yangon'daki Budist manastırlarına baskın düzenledi.


Baskınlarda 200 Budist rahip tutuklandı. Bazı kaynaklar, Yankin ilçesindeki Mogaung manastırında 500, Ngwe Kyaryan manastırında ise 150 Budist rahibin tutuklandığını ifade etti.


Polisin dün göz yaşartıcı gaz ve cop kullandığı gösterilerde, 2'si rahip en az 3 kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Gece 2 rahip daha hayatını kaybetti ve ölü sayısı 5'e yükseldi.


Bu arada, Her gün onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüşlere sahne olan Yangon'da, asker ve polislerin, bugün kitlesel yürüyüşlere karşı kentin ana kavşaklarına dikenli tellerle barikat oluşturmaya hazırlandığı dikkat çekti.

Myanmar dünya gündeminde


Beyaz Saray, bu ülkeye yönelik yaptırımlarını ağırlaştırma kararı aldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Myanmar gündemiyle toplanacak. Toplantının tarihi belli henüz değil.


BM, yürüyüşlerin şiddetle bastırılmasından endişe duyduğunu açıkladı ve bu ülkeye özel bir temsilci göndermesine izin verilmesini istedi.

Tayland tahliyeye hazırlanıyor


Myanmar'daki olaylar nedeniyle Tayland hükümeti, olası bir durum karşısında vatandaşlarını tahliye etmek üzere bir plan hazırladı.


Hava Kuvvetleri'ne ait 3 adet C-130 kargo uçağını bunun için beklemede tuttulduğu plan kapsamında, iki ülke arasındaki sınırda bulunan güvenlik güçlerine de 1988'deki isyanın ardından olduğu gibi bir mülteci dalgasına karşı hazır olmaları istendi.


Myanmar'da neler oluyor?


Myanmar'da petrol fiyatlarındaki artış protestolara yol açmış, ardından Budist rahiplerin liderliğinde kitlesel yürüyüşler gündeme gelmişti.


İlk kez 30 Ağustos'ta sokağa çıkan rahiplere 5 Eylül'de göz yaşartıcı gazlar kullanılmış ve havaya uyarı ateşleri açılmış, özür dilenmemesi üzerine de rahipler daha geniş katılımlı yürüyüşlere başlamıştı.


Budist rahiplerin öncülüğündeki eyleme sivillerin de katılmasıyla, yüzbinlerce kişi Myanmar sokaklarını doldurmuştu.


Akşamları sokağa çıkma yasağı ve 5 kişiden fazlasının bir araya gelmesini engelleyen toplantı ve gösteri yasağını yürürlüğe koyan hükümet, dün bu yasağa aldırmadan yürüyüşe geçenleri engellemeye çalışmış, çıkan olaylarda ölenler ve yaralananlar olmuştu.


Myanmar'da, son günlerdeki gösteriler, 1988'de 3 bin kişinin ölümüne neden olan kitlesel eylemlerden sonraki en büyük protesto oldu. İngiltere'den bağımsızlığını 1948 yılında kazanan Myanmar, 45 yıldır askeri rejimle yönetiliyor.

Haber 10



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,829 µs