En Sıcak Konular

Baykal'ın müthiş dönüşü

27 Eylül 2007 11:03 tsi
CHP lideri Baykal bugün söylediklerini 14 yıl önce savunan partiliyi, “öyleyse git” diye CHP'den istifaya zorlamış

CHP lideri Baykal bugün söylediklerini 14 yıl önce savunan partiliyi, “öyleyse git” diye CHP'den istifaya zorlamış

1993 yılında yaşanan bir olay, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın aradan geçen 14 yıl içinde müthiş bir değişime uğradığını gösterdi. Bugün, Yeni Anayasa Taslağı'nı sert bir dille eleştiren ve etnik dille eğitimin önünün açılmasını "Sevr'e dönüş" olarak nitelendiren Baykal'ın, geçmişte bu fikri savunanlara tahammül edemeyip, "Partiden istifa et" çağrısı yaptığı ortaya çıktı.

TABAN TABANA ZIT POLİTİKA

Baykal tarafından CHP'den istifa etmeye zorlanan Ali Atayata, ilginç açıklamalarda bulundu. CHP'nin siyasi hayata yeniden döndüğü 9 Eylül 1992 kongresinde Baykal'ın bugün söyledikleri ile taban tabana zıt bir portre çizdiğine işaret eden Atayata, "Baykal'la Genel Başkanlık yarışı yapan Erol Tuncer, ulusalcı - milli bir çizgi izliyordu. O günkü Baykal ise, tam tersi bir tutum içindeydi ve Kürdoloji enstitüsü kurulmasını, Kürtçe eğitim yapan özel okulların açılmasını, radyo televizyonların Kürtçe yayın yapabilmelerini istiyordu" dedi.

BİZZAT BAYKAL ETTİRDİ

Atayata, o günlerde Baykal'ın bugün dile getirdiği fikirleri savunduğu için bizzat Deniz Baykal tarafından CHP'den istifa ettirildiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu: "1993'te, bugün İş Bankası yönetim kurulu üyesi olan Nail Gürman'ın CHP Ankara İl Başkanı olarak düzenlediği bir toplantıya katılmıştık. Toplantıda dönemin CHP milletvekilleri Hasan Akyol ve İrfan Gürpınar da vardı. Deniz Baykal orada bir konuşma yaptı ve CHP'nin istediği Anayasa değişikliğine hiç değinmedi. Ben de CHP Ankara il yöneticisi olarak söz alıp, MYK tarafından hazırlanan 'Değişimin Gücü' isimli kitapçıkta yer alan Kürdoloji Enstitüsü ve Kürtçe eğitim yapan özel okullar talebine değindim. Baykal'a bu görüşlere katılıp katılmadığını sordum. 'Aynen katılıyorum ve savunuyorum' cevabını aldım. Bu görüşlerin Atatürk'ün partisine yakışmadığını söylediğimde, Baykal bana 'Bunu MYK kabul etti. Tüzük kurultayı da onayladı. Sen kabul etmiyorsan istifa et' dedi."

VE PARTİDEN AYRILDIM

Baykal'ın bu tavrı karşısında şok olduğunu anlatan Atayata, "Ben de boş bir kağıt bularak istifa dilekçemi yazdım ve Baykal'a uzattım. Bana Nail Gürman'a vermemi söyledi. Nail Gürman da Çankaya İlçe Başkanı Hamdi Fidan'ı gösterdi. İstifa dilekçemi ona teslim edip, partiden ayrıldım" diye konuştu.

Bugün



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,350 µs