En Sıcak Konular

Libya'da taraflar BM'nin çözüm önerisini imzaladı

12 Temmuz 2015 09:36 tsi
Libya'da çatışmaları sona erdirmek için Fas'ın Sahirat kentinde bir araya gelen Libyalı taraflar, Trablus merkezli Milli Genel Kongre hükümetini temsil eden heyetin yokluğunda BM'nin çözüm önerisini imzaladı.

"Sahirat Anlaşması" adı verilen öneri, ulusal birlik hükümeti kurulmasını, Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin yasama konseyi olarak kabul edilmesini, yüksek devlet, yüksek yerel yönetim, yeniden imar, anayasa hazırlama, savunma ve güvenlik konseylerinin kurulmasını öngörüyor.
 
İmza töreni, BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi heyeti, Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar ve Fas Meclis Başkanı Reşid et Talibi'nin katılımıyla gerçekleşti.
 
Trablus'taki Milli Genel Kongre heyeti ise önerinin gözden geçirilmesi ve bazı değişiklikler yapılması gerektiğini savunarak, oturuma katılmadı.
 
Sahirat'ta 8 ve 9 Haziran'da BM gözetiminde yapılan diyalog görüşmelerinde, BM Libya Özel Temsilcisi Leon, çözüm taslağını Libyalı taraflara sunmuştu.
 
"Çatışmaları sona erdirecek"
 

BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, BM'nin sunduğu çözümün Libya'yı tahrip eden çatışmaları sona erdirmek için yardımcı olacağını belirtti.
 
Fas'ın Sahirat kentindeki Libya görüşmelerinde Trablus merkezli Milli Genel Kongre hükümeti temsil eden heyetin yokluğunda imzalanan çözüm önerisi imza töreninin ardından açıklamalarda bulunan Leon, "Öneriyi imzalamayı reddeden kişiler için kapımız hala açık" ifadesini kullandı.
 
BM'nin sunduğu çözümün, "Libya'yı tahrip eden çatışmaları sona erdirmek için yardımcı olacağını, ortak çıkarlar doğrultusunda ilerleme ve uzlaşıyı sağlayacağını" belirterek, önümüzdeki haftalarda da bazı sorunları ele alacaklarını kaydetti.
 
"Sahirat Anlaşması"adı verilen anlaşmada "ulusal birlik hükümeti kurulması, Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin yasama konseyi olarak kabul edilmesi, yüksek devlet, yüksek yerel yönetim, yeniden imar, anayasa hazırlama, savunma ve güvenlik konseylerinin kurulmasını" öngörülüyor.

aa


Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,238 µs