En Sıcak Konular

ABD ve Rusya İran yüzünden kapıştı

27 Eylül 2007 09:12 tsi
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Rusya Dışileri Bakanı Sergey Lavrov'un, İran'a yaptırımlar uygulanması konusunda birbirlerine sert sözler yönelterek tartıştığı bildirildi.

Lavrov ile ABD ve Avrupalı ülkelerin diplomatları, söz konusu tartışmanın, Almanya'nın, kısaca G-8 olarak bilinen, endüstrileşmiş ülkeler grubu dışişleri bakanları onuruna düzenlediği öğle yemeği sırasında yaşandığını belirttiler. Adı gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan bir başka katılımcı da Rice ile Lavrov'un tartışma sırasında birbirlerine karşı “son derece heyecanlı” sözler sarf ettiklerini kaydetti.

Konuya ilişkin basına açıklamada bulunan Lavrov, Rice ile aralarında, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK)'nun, İran ile geçmiş faaliyetleri hakkında anlaşma sağladığı bir sırada yeni yaptırımlardan söz etmenin zamanlamasının doğru olup olmadığı konusunda sert tartışmalar yaşandığını söyledi. ABD'nin geçmişte yaptığı gibi UAEK'yi görmezden gelmek istediğini öne süren Lavrov, “biz UAEK'nin uzmanlığına güvenmek istiyoruz” dedi.

Gözlemciler, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 3. adamı konumundaki Nicholas Burns'un söz konusu öğle yemeğine ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, İran konusunda “kapsamlı görüşmelerde bulunduklarını” söylediğine dikkat çektiler. Gözlemciler, ABD'nin siyasi işlerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns'un, Lavrov'dan önce yaptığı açıklamada, “açık bir taktik anlaşmazlık var. Ancak, taktik bir anlaşmazlığın aşılabileceği konusunda ümitliyiz” şeklinde ifadeler kullandığına işaret ettiler.

hürriyet



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,480 µs