En Sıcak Konular

Merkel'den Bosna-Hersek'e AB desteği

10 Temmuz 2015 14:44 tsi
Balkanlardaki gezisinin son durağı olan Bosna-Hersek'te Alman Federal Başbakan Merkel, Srebrenitsa katliamı mağdurlarıyla görüştü ve Bosna'nın AB'ye alınmasını desteklediğini bildirdi.

Alman Federal Başbakan Angela Merkel, Arnavutluk ve Sırbistan'dan sonra gittiği Bosna-Hersek'in başkenti Sareyova'da Balkan ülkelerinin AB'ye girmeleri perspektifinin önemli olduğunu söyledi. Bosna-Hersek'in en geç 2017 yılı başında AB'ye girmek için başvuru yapacağı bildirildi.

Bosna-Hersek Başkanlar Konseyi Başkanı Mladen Ivaniç, önümüzdeki iki yıl içinde AB ile ortaklık anlaşmasının öngördüğü ödevlerin yerine getirileceğini belirterek, bu süre içinde bunu başaracaklarından emin olduğunu belirtti. Bosna'nın diğer adaylara göre geriye mi atıldığı yönündeki soruya verdiği cevapta Ivaniç, kendilerini bölgede soyutlanmış görmediklerini söyledi.

Merkel, Bosna-Hersek'e AB ve Almanya tarafından üyeliğe kabulü konusunda destek verildiğini dile getirerek, AB'nin 1. ve 2. Dünya Savaşındaki dehşet verici tecrübeler sonucu ortaya çıktığını, birlikte geleceğe şekil verebilmek ve bir daha korkunç olayların tekrar yaşanmaması için cesarete ihtiyaç olduğunu kaydetti. Ülkenin gençlerinin geleceğinin de ancak barışcıl yollardan mümkün olduğunu vurgulayan Merkel, Fransa ve Almanya'nın da yüzyıl savaşlarından sonra yeniden dost olabildiklerini belirtti.

Merkel, 2014'te Federal Alman hükümetinin, Balkanların batısındaki ülkelerin AB'ye daha da yakınlaştırmasını sağlayacak bir insiyatif başlattığını hatırlattı. Alman Federal Başbakan, bölgedeki birlikteliğin sağlanması için sınırlar ötesi alt yapı projelerine destek verildiğini bildirdi. Çarşamba günü yaptığı açıklamada Merkel, Sırbistan ve Arnavutluk için de AB'ye giriş perspektifinden sözetmişti.

Merkel, Sareyova'da Srebrenitsa katliamını anlatan bir resim sergisini gezerek burada, hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla konuştu.

Bosna-Hersek'te savaş sonrası yapılan anlaşma ile üçe bölünen ülke Sırplar, Hırvatlar ve Boşnakları temsil eden 3 başkan tarafından oluşturulan bir konsey tarafından idare ediliyor ve konseyin şu andaki başkanlık görevini Sırp İvaniç yürütüyor.



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,969 µs