En Sıcak Konular

İncirlik'te Esed şartı

10 Temmuz 2015 08:44 tsi
İncirlik'te Esed şartı
Türkiye sınırında yaşanan hareketliliğin ardından Ankara’ya gelen ABD heyeti ile yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandı.

Görüşmelerde Terör örgütü IŞİD ve Esed rejimi ile mücadelede İncirlik Üssü’nün kullanılması konusunda anlaşmaya varıldı. Türkiye’nin talebi olan Güvenli Bölge konusu ise karara bağlanamadı.

Terör örgütü IŞİD'le mücadele konusunda Ankara'da temaslarda bulunan Amerikan heyetiyle yürütülen müzakerelerde ilerleme sağlandı. İki taraf arasında oluşturulan “Mutabakat metni” liderlerin imzalamasından sonra yürürlüğe girecek. IŞİD ve Esed rejimi ile mücadelede İncirlik Üssü'nün kullanılması konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak İncirlik'in kullanılması mutabakat Metninin imzalanmasından sonra gerçekleşecek. Türkiye'nin talebi olan Güvenli Bölge konusu ise henüz karara bağlanamadı. Türkiye, Güvenli Bölge konusundaki ısrarını koruyor. Güvenli Bölge konusunun realize edilmesine ilişkin görüşmelere devam edileceği öğrenildi.

ABD İNCİRLİK ÜSSÜ'NÜ İSTEDİ

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki heyetle ABD başkanı Obama'nın IŞİD'la mücadele özel temsilcisi John Allen Başkanlığındaki heyetle görüşmelerde bazı başlıklarda anlaştı. Türkiye ile ABD, İncirlik Üssü'nün Suriye'de IŞİD ve Rejime karşı yürütülecek hava operasyonlarında kullanılması konusunda anlaşmaya vardı. Ancak İncirlik Üssü'nün kullanılması mutabakat metninin imzalanmasından sonra yürürlüğe girecek. Güvenli Bölge konusundaki görüşmelerin süreceği öğrenildi. ABD heyeti, Türkiye'nin kırmızı çizgilerinden biri olan PYD'nin Fırat'ın batısına geçerek Cerablus'a yayılması konusunda güvence verdiği öğrenildi.

DEMOGRAFİK YAPI DEĞİŞMESİN

ABD heyeti ile yapılan görüşmelerde IŞİD'e karşı yürütülen operasyon merkezinde Türkiye'nin talepleri doğrultusunda Özgür Suriye Ordusu'ndan bir yetkilinin de görev alması kararlaştırıldı. PYD'nin kontorol ettiği bölgelerde demografik yapının değiştirilmemesi konusunda görüş birliğine varıldı. ABD heyeti ile masada Türkiye'nin öncelikli konularından birini ise “Güvenli Bölge” konusu oluşturdu. Türkiye'nin güvenli bölge kurulmasıyla ilgili kırmızı çizgileri masaya yatırıldı. Türkiye, Cerablus bölgesinin PYD'nin eline geçmesi ya da Musul ve iç bölgelerden büyük göç dalgası yaşandığı taktirde Cerablus bölgesinin 15 kilometre derinliğine girerek “Güvenli Bölge” kurma kararı almıştı.

Patriotlar hacklendi

Bilgisayar korsanları tarafından siber saldırıya uğradığı iddia edilen Kahramanmaraş'taki Alman Patriot Hava Savunma Birliğinde hareketlilik gözlendi. Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Kahramanmaraş'a konuşlandırılan patriot hava savunma sistemleri 2,5 yıldır aktif çalışıyor. Gazi Kışlası'nda çoğunluğu Alman askerlerin görev yaptığı birlikte, Suriye'den gelebilecek tehditlere karşı izleme yapılıyor. Bilgisayar korsanları tarafından siber saldırıya uğradığı öne sürülen patriot hava savunma sistemlerinin bulunduğu birlikte ise dün sabah saatlerinde yaşanan askeri hareketlilik dikkati çekti.

DETAYLI İNCELEME YAPILDI

Birlikte bir askeri ekibin bataryaları tek tek gezdiği ve detaylı inceleme yaptığı görüldü. 6 bataryanın bulunduğu birlikte, 2 radar sistemi tarafından kaydedilen hava hareketliliği buradaki 2 komuta merkezine aktarılıyor. Verilerin aktarıldığı komuta merkezinin birinde de hareketlilik göze çarptı. Almanya'da aylık yayınlanan kamu sektörü dergisi Behörden Spiegel, Türkiye'deki Alman patriot hava savunma sisteminin kısa bir süreliğine siber saldırıya uğradığını iddia etmişti.

Güvenli Bölge'de ortak karar yok

Müzakerelerde PYD konusunda güvence veren ABD heyetinin, Suriye içlerine girerek Güvenli Bölge oluşturmak yerine sınıra yönelik havadan ve karadan alınacak tedbirlerle bölgeyi kontrol etmeye sıcak baktığı öğrenildi. Türkiye'nin ısrarla gündemde tuttuğu Güvenli Bölge konusunun iki ülke arasında önümüzdeki günlerde yeniden ele alınacağı öğrenildi. ABD ile Türkiye, Güvenli Bölge'nin nasıl şekillendirileceği konusunu görüşmeye devam edecekler.

ABD'den PYD güvencesi

ABD heyeti, Türkiye'nin kırmızı çizgilerinden olan PYD'nin Fırat'ın batısına geçmemesi konusunda güvence verdi. ABD heyeti görüşmelerde Dışişleri Bakanlığı yetkililerine, “PYD, Fırat'ın batısına geçerek, Cerablus bölgesinde yayılmayacak” dedi.

Abdülkadir Selvi -Yeni Şafak



Bu haber 943 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,660 µs