TSK tekrar sıcak takipte! | " /> TSK tekrar sıcak takipte! | "/>

En Sıcak Konular

Irak'la imzalanan PKK anlaşması: TSK tekrar sıcak takipte!

27 Eylül 2007 08:41 tsi
Irak'la imzalanan PKK anlaşması: TSK tekrar sıcak takipte! Türkiye ile Irak'ın imzalayacağı "Terörle Mücadele Anlaşması"nın 7 maddesi PKK'ya karşı işbirliği içeriyor ve Türkiye işgal sonrası iptal olan sıcak takip hakkını geri alıyor.

Irak’la imzalanan yedi maddelik terör anlaşmasıyla Türkiye 4.5 yıl sonra sıcak takip yapabilecek. Star'ın verdiği bilgiye göre, Kandil dahil PKK’nın tüm terör üsleri kapanacak Irak İçişleri Bakanı Bolani ile iki gündür süren pazarlık sonucu PKK’nın adı ilk kez iki ülke arasındaki bir anlaşmaya girdi. ABD işgali sonrası iptal edilen Türkiye’nin sıcak takip hakkı yeniden elde edildi. İşte kritik maddeler:

BARZANİ’NİN SÖZ HAKKI YOK

İki ülke topraklarının terör üssü haline gelmesini ve kullanılmasını önleyip yasaklayacak.

Taraflar teröristleri teslim edecek veya mahkeme önüne çıkartacak.

İki ülke silahlı tehdit durumunda sıcak takip yapabilecek. Ancak izin alacak.

Bölgesel Kürt yönetiminin anlaşma üzerinde söz hakkı olamayacak. 

KARAYILAN EVE DÖNÜŞ YOLUNDA

star, bugün Türkiye ve Irak arasında imzalanacak olan ‘Terörle Mücadele Anlaşması’nı ele geçirdi. Buna göre, Öcalan’ın ardından PKK’nın sözde komutanı Murat Karayılan’ın Türkiye’ye iadesinin yolu açılacak. Sınır ötesi takip mümkün olacak. PKK’nın Irak’taki tüm irtibat büroları kapatılacak

Türkiye ile Irak arasında bugün imzalanacak olan ‘Terörle Mücadele Anlaşması’nı star ele geçirdi. Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani ile iki gündür zorlu pazarlıkların sonucunda hazırlanan metinde, terör örgütü PKK’ya yönelik çok önemli yaptırımlar yer alıyor. PKK ilk kez terör örgütü olarak Irak ile imzalanan bir anlaşmaya girdi. Türkiye’nin üzerinde hassasiyetle durduğu sınır ötesi operasyonun da önü açıldı. Ancak sıcak takip öncesi Irak Merkezi Yönetimi’nden izin alınacak.

PKK KANDİL’DEN SÜRÜLECEK

Kandil başta olmak üzere PKK’ya ait tüm üsler ve yayın organları kapatılacak. Örgütün lojistik desteği kesilecek. Meşru örgütlerle bağlantı kurması veya farklı şekilde faaliyet göstermesine izin verilmeyecek. Anlaşma, Irak Merkezi Yönetimi’nin onayı ile yürürlüğe girecek. Bölgesel Kürt Yönetimi anlaşmanın yürürlüğü konusunda söz sahibi olmayacak. Ayrıca anlaşma metni İngilizce, Türkçe ve Arapça’ya da çevrilecek.

ORTAK MÜCADELE KARARLILIĞI

Anlaşmanın giriş bölümünde, iki tarafın barış ve güvenliği tehdit eden teröre karşı kararlılıkla mücadele edeceğinin altı çizilerek şu ifadelere yer verildi:

‘Her iki komşu ülkeyi birbirine bağlayan ortak sınırların güvenliğinin zapt edilmesi ve iki ülkenin güvenlik ve istikrarını bozmaya yönelik terörist unsurların giriş çıkışlarını önlemek amacıyla, işbirliğinin sağlamlaştırılması, var olan iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi ve dostluk bağlarının kuvvetlendirilmesi inanç ve azmi akit taraflarda mevcut olduğundan,

KURBAN SAYISINDAKİ ARTIŞ

Akit tarafların güvenlik ve istikrarını tehdit eden ve iki ülke ilişkilerinin gelişmesi önünde bir engel gibi durmakta olan ve içersinde PKK, Ansar El Sunne, Ansar El İslam ve El Kaide’ye bağlı terörist unsurları barındıran terör örgütü ve cemaatlerin neden olduğu sivil, çocuk, asker ve polislerden oluşan kurban sayısının artması her iki ülke tarafından derin bir ihtimamla takip edilmiş olduğundan,

GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARI

Irak'a komşu ülkelerin İçişleri ve Dışişleri Bakanları toplantısında alınmış olan kararlarda bütün halklarının güvenli ve istikrarlı bir hayata kavuşmanın tabii bir hakkı olduğu vurgulanmış olduğundan,

İki ülke de aralarında şimdiye kadar imzalanmış olan anlaşmalar ile bu konulara bağlı olan Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı olduklarını bir daha vurgulamış olduklarından,

Ve her türlü terörist eylemi bertaraf etmek amacıyla müşterek işbirliği yapmaya niyetli ve istekli olmaları üzerine aşağıda yazılı olan konular üzerine anlaşmışlardır.’

TERÖRİSTLER İADE EDİLECEK

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından PKK ile etkin mücadele edilebilmesi için her iki ülkede birer irtibat bürosu kurulacak. Abdullah Öcalan’dan sonra PKK’nın askeri kanadı HPG’nin sözde komutanı Murat Karayılan başta olmak üzere terör örgütünün lider kadrosunun teslim edilmesinin de yolu açılacak. Türkiye PKK’ya ilişkin istihbarat bilgilerini Irak’la paylaşacak ve işlem yapılmasını isteyecek. Ayrıca acil durumlar için kırmızı telefon hattı çekilecek. ANKARA star


PKK’ya karşı 7 maddelik mutabakat


MADDE 1: Taraflar, karşı devletin güvenliği ve toprak bütünlüğü, sınır ihlalleri, can ve mal güvenliğine kasteden her türlü terörist eylem hazırlığı ve terörist eylemi önlemek için gerekli olan fiili tedbirleri alacaktır.

MADDE 2: Bu amacı gerçekleştirmek için taraflar aşağıda sıralanan önlemleri almakla yükümlüdür:

A) Her bir taraf kendi topraklarının terörist örgüt veya cemaatlerin bir üssü haline gelmesini veya bu amaçlar için kullanılmasını önleyecek ve yasaklayacak, herhangi bir şekilde bu gibi kimselerin silahlı eğitim görmelerine veya gönüllü taraftar bulmalarına veya eylem planı yapmalarına, karşı ülkeye yönelik terörist faaliyetler yapmalarına izin vermeyecektir.

B) Terörist örgüt ve cemaatlere yapılmakta olan her türlü finans, dolaylı veya direkt lojistik desteği durduracak ve yasaklayacaklardır.

C) Terörist örgüt ve cemaatlerin radyo veya televizyon yayını ve terör kışkırtmacılığı gibi faaliyetlerin yer aldığı herhangi bir örgütsel propagandaya yönelik girişimlere asla müsaade etmeyecektir.

D) Terörist örgüt veya cemaat üyelerinin her iki ülke içerisinde herhangi bir siyasi faaliyete kalkışmasına veya herhangi bir yasal siyasi kuruluş veya örgüt ile bağlantı kurmalarına izin verilmeyecektir.

MADDE 3: Akit taraflar, kendi ülke topraklarını teröristler için güvenli bir yer haline getirmemeyi, bu unsurları kendi hükümetlerine teslim etmek veya mahkemeye çıkartmak için her türlü girişimde bulunmayı taahhüt eder. Bu bağlamda, terörist örgüt ve cemaatlerin kalkıştıkları eylemleri destekleyen, yardım ve yataklık eden, bilfiil katılan veya katılmaya yeltenen, finansman sağlayan, planlayan veya hazırlık yapan bütün gerçek ve tüzel kişiler bu anlaşma kapsamına girmektedir.

MADDE 5: Bu anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir aylık bir süre zarfında akit taraflar aşağıda sıralanan hususları yerine getirecektir:

A) Kendi ülke topraklarında faaliyet göstermekte olan terörist örgüt ve cemaatler ile teröre bulaşmış kişiler hakkında bilgi alışverişi sağlanacak.

B) Uluslararası polis teşkilatının çıkarmış olduğu kırmızı bültenlerle aranmakta olan teröristler hakkındaki uluslararası tutuklama müzekkereleri alışverişinde bulunacak.

C) Her iki ülke diplomatik temsilciliğinde birer irtibat noktası oluşturulacak ve bu anlaşma hükümleri bu noktalar aracılığıyla takip edilecek ve bilgi alışverişi sağlanacaktır.

D) Her iki taraf müşterek sınır noktalarında birer irtibat subayı görevlendirecek ve bunların kanalı ile bu anlaşmanın dördüncü maddesinde sözü edilen hallerde taraflar arasında koordinasyon sağlanacaktır.

MADDE 6: Bu anlaşma hükümlerinin uygulanmasından sorumlu olacak, başkanlığını iki ülke İçişleri Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüteceği ve üyelerinin de diğer bakanlık ve hükümet organlarına bağlı kuruluş temsilcilerinden oluşan ortak bir koordinasyon kurulu teşkil edilecektir. Bu Koordinasyon Kurulu düzenli olarak her altı ayda bir sırasıyla Irak’ta ve Türkiye’de toplanacaktır; acil durumların meydana gelmesi halinde ise akit tarafların herhangi birisinin talebi üzerine de bu kurulun toplanması mümkün olacaktır.

MADDE 7: Bu anlaşma, akit tarafların kendi ülkelerinde geçerli olan anayasalarının öngördüğü onaylama prosedürüne uygun olarak gerçekleşen onaylamayı takiben taraflarca teati edilecek olan notların tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve taraflardan herhangi birisinin bu anlaşmayı sona erdirmek istediğini yazılı olarak diplomatik kanallarla karşı tarafa bildirmediği sürece geçerli sayılacaktır. Bu anlaşma burada sözü edilen sona erdirme biriminin karşı tarafça teslim alındığı tarihten üç ay sonra yürürlükten kaldırılır.

SICAK TAKİP HAKKI

MADDE 4: Her iki ülkenin milli egemenliğine saygı gösterilecek ve sınır ihlalleri yapılmayacaktır. Her iki ülke topraklarının güvenlik ve selametine yönelik herhangi bir silahlı tehdidin var olması durumunda ve bu tehdidin takip edilmesinin gerekli olduğu hallerde böyle bir girişimde bulunabilmesi için önceden karşı tarafın izninin alınması gerekmektedir.

PKK’yı imha provası!

Detayları görüşmek üzere önceki gün Türkiye’ye gelen Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani, dün İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bir araya geldi. Daha sonra Özel Harekat Daire Başkanlığı’na giden Bolani’ye burada, PKK ile mücadelede kullanılan yöntemler anlatıldı. Bina boşaltma, bomba imhasına ilişkin bir sunum yapıldı.



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,976 µs