En Sıcak Konular

'Mahalle baskısı'nın nedeni anlaşıldı!

27 Eylül 2007 07:57 tsi
'Mahalle baskısı'nın nedeni anlaşıldı! Doğan Grubu'nda son dönemlerde çıkan 'Mahalle baskısı, Türkiye Malezya'ya dönecek' gibi tartışmalı haberler hakkında iki karın ağrısı söz konusu. İşte bir süredir gündemde olan 'mahalle baskısı' haberlerinin nedeni:

Hilton Oteli'nin bulunduğu araziye rezidans yapmayı planlayan Aydın Doğan'a kötü haber Topbaş'tan geldi. Başkan Topbaş, Hilton arazisinin hâlâ SİT alanı olduğunu açıkladı

Hilton arazisi üzerine alışveriş merkezi ve rezidans yapmak isteyen Aydın Doğan bölgenin Anıtlar Kurulu kararıyla SİT alanı olarak ilan edilmesiyle hayal kırklığına uğramıştı. Doğan, 255 milyon dolara edindiği alanda 3 milyar dolarlık bir proje gerçekleştirmeyi hedefliyordu. Şişli Belediyesi'nin Doğan lehine yaptığı plan tadilatı, bölgenin kurul tarafından SİT alanı ilan edilmesiyle geçersiz kalmıştı. Anıtlar Kurulu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kongre Vadisi Projesi'ne onay vermesinin ardından, bu bölgede bulunan Hilton arazisinin de plan tadilatının onaylanacağı gündeme gelmişti.

O ALANI KAPSAMIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Hilton arazisinin, Kongre Vadisi ve Hilton arazisiyle ilgili açıklama yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Topbaş, “Harbiye Kongre Vadisi projesi kuruldan onaylandı. Bu Hilton Oteli arazi plan tadilatını da kapsıyor mu” şeklindeki soruya, “Hayır, Hilton Oteli'ni kapsamıyor. Hilton Oteli SİT alanı içinde. Farklı bir konumda olan bir yer. Bu proje Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nun yıkılıp yeniden yapılmasını ve 2009 yılında yapılacak IMF kongresine yetiştirilmesini kapsıyor” yanıtını verdi.

Başkan Topbaş, “İstinye Koyu'ndaki Aydın Doğan'ın Petrol Ofisi'ne ait plan tadilatı ile Hilton Oteli plan tadilatı teklifi Büyükşehir Belediyesi'ne geldi mi” sorusuna ise “Hilton Oteli plan tadilatı, Şişli planları ile ilgili plan itirazları içinde müracaat olduğu söylenmekte. Henüz gündemde değil” yanıtını verirken Petrol Ofisi plan tadilatları için de “Bize ulaşmadı” diye konuştu.


Kurul kararı yoksa çivi bile çakılamaz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, içinde Hilton arazisinin de bulunduğu bölgenin Anıtlar Kurulu kararıyla doğal SİT alanı ilan edildiğini ve buradaki yapılarlarla ilgili tadilat kararlarının kurul kararıyla mümkün olabileceğini söyledi. Şişli Belediyesi tarafından yapılan plan tadilatıyla Hilton arazisinde yapılaşma oranının 3 emsal artmasının bölgedeki yoğunluk düşünüldüğünde imkânsız olduğunu anlatan başkan Topbaş “Bölgede yapılmak istenen inşaat için arazide 3 emsal artırıma gidilmesini doğru bulmuyorum. Bu bölgedeki yapı yoğunluğu bunu kaldırmaz. Kurul kararı olmaksızın böyle alanlarda çivi bile çakılamaz” diye konuştu.

Haberlerin ardında iki karın ağrısı var

Fatih Altaylı: Topbaş'ın açıklaması çok yerinde. Hilton arazisi kamu alanı. Düşük bir bedelle kişiye satılıyor. Sonra, arazide imar planı değişikliği yapılıyor. İmar değişikliği yapılacaksa satıştan önce yapılmalı. Doğan Grubu'nda son dönemlerde çıkan 'Mahalle baskısı, Türkiye Malezya'ya dönecek' gibi tartışmalı haberler hakkında iki karın ağrısı söz konusu. Hilton arazisi dışında birincisi ve en önemlisi, Aydın Doğan'ın Mersin'de rafineri kurmak istemesi.

Yavuz Semerci: Doğan artık Hilton'un arazisine tek bir çivi bile çakamayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi hiçbir zaman, 5 binlik planlarla buradaki emsal değeri 0.7'den yükseğe çıkarmadı. İşi karıştıran Şişli Belediyesi'ydi. 5 binlik planı değiştirip emsali 2.5'e çıkardı. Ama Başkan Topbaş bunu kabul etmedi. Bu iş Doğan için artık ölü bir iştir.


Hilton arazisi kent için tek taş yüzüktür

Türkiye Belediyeler Birliği ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak: Hilton'un çevresi Taksim, Nişantaşı, Teşvikiye ve Maçka tek taş yüzüktür. Hilton'un doğal SİT alanı olarak tescilli olması son derece isabetli bir karar. Oranın değişmesi İstanbul'un kararmasıdır. Bahsedilen bölgeler İstanbul için son derece önemli noktalar arasında.

İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi Koordinatörü Hüseyin Kaptan: Parsel ölçeğinde böyle bir planlama bizim önümüze gelmedi. Biz Muhsin Ertuğrul Sahnesi ve Convention merkezi olmasını görüştük. Hilton Oteli arazisi Anıtlar Kurulu'nun korumasında SİT alanıdır. Anıtlar Kurulu'ndan izin alınmadan orda yeni yapılanma mümkün değildir. Biz de planlarımızda mevcut yapı stokonun korunmasını esas aldık.


Topbaş'a güveniyorum benim gönlüm rahat

Başkan Topbaş'a Saraçhane'deki Belediye Sarayı'nda nezaket ziyaretinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Süleymaniye'deki tarihi dokunun korunması hakkında Topbaş'a güvendiğini söyledi. Günay, “Süleymaniye'deki tarihsel mekanın gerçeğe uygun şekilde ortaya çıkarılması konusunda belediyemiz, bakanlığımız bütün ilgili kuruluşlar çok ciddi bir hazırlık içinde. Orada tarihsel dokuyu zedeleyecek hiçbir şey yapılmayacak. Belediye Başkanımız Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasının ötesinde bir mimar ve bir sanat tarihi doktorudur. Kendisi de bu konuları bütün duyarlı İstanbullular kadar yakından takip ediyor ve bu konuda bilimsel bir çalışma yapmış bir insan gözüyle izliyor. Benim gönlüm rahat” dedi.

yenişafak



Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs