En Sıcak Konular

Chavez, 'Devrim Sineması'nı canlandırıyor

26 Eylül 2007 22:16 tsi
Chavez, 'Devrim Sineması'nı canlandırıyor 

Amerikan film endüstrisinin kalbi sayılan Hollywood'daki şirketlerin, dünya sineması üzerindeki hakimiyetlerini kırmak isteyen Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ulusal film sektörüne yatırım yapıyor.

Venezuela yapımı filmlerin sayısı artırmayı hedefleyen Chavez'in bu atağı, ülkedeki muhalifleri ve Batı kamuoyunda, Sovyetler Birliği döneminde Kremlin'in propaganda amacıyla kullandığı 'Devrim Sineması'nın bir benzerini yaratma girişimi olarak görülüyor.

Caracas yönetimi, ulusal film sektörünü canlandırmak amacıyla geçen yıl 13 milyon dolarlık bir bütçe ayırmıştı.

Kültür Bakanı Francisco Sesto, devlet destekli Cinema Villa şirketinin elinde halen 30 kadar film, belgesel ve televizyon programı projesi bulunduğunu ve bunların büyük bölümünün çekimlerinin devam ettiğini söyledi.

Cinema Villa'nın hazırladığı filmlerin büyük bölümünün Venezuela'nın ulusal kahramanları ve düşman olarak gördüğü figürleri konu aldığı belirtiliyor. Bunlara en son örnek olarak yönetmenliğini Eduardo Barberena'nın yaptığı ve 1976'da 73 kişinin ölümüyle sonuçlanan Venezuela'ya ait bir yolcu uçağına yapılan sabotajdan sorumlu tutulan CIA ajanı Luis Posada Carriles'in hayatını anlatan "Bambi C4" adlı film gösteriliyor.

Barberena, çekimlerine Guarenas kenti yakınlarındaki film stüdyolarında devam ettikleri filmin, Carriles'in gerçekte kim olduğunu gösterdiğini söylüyor. Küba lideri Fidel Castro'ya suikast hazırlığında olduğu gerekçesiyle bir dönem Havana yönetimince de aranan Carriles'in, ABD'den Venezuela ya da Küba'ya iadesi isteniyor.

Cinema Villa'nın devlet desteğiyle hazırladığı ilk film olan ve ulusal kahraman Francisco de Miranda'nın hayatı anlatan film gelecek ay gösterime girecek. Filmde ABD'li tanınmış aktör Danny Glover da yardımcı erkek oyuncu olarak rol alıyor.

Amerikan sinemasını, yarattığı Superman, Örümcek Adam gibi kahramanlar sayesinde herkesi kendisine bağlamayı başardığını söyleyen Chavez,  son televizyon konuşmasında, ulusal sinema sektörünün yardımıyla 'kültürel devrim'lerini yaymayı amaçladıklarını belirtti.

gazeteport



Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,448 µs