En Sıcak Konular

Cuntaya karşı eylemde 2 rahip öldü

26 Eylül 2007 17:11 tsi
Cuntaya karşı eylemde 2 rahip öldü Myanmar'da cuntanın olağanüstü önlemlerine karşın Budist rahiplerin öncülük ettiği askeri yönetim karşıtı yürüyüş sürüyor. Rahiplere uyarı ateşi açıldığı, gözyaşartıcı gaz kullanıldığı, çıkan olaylarda 2 rahip öldü, 5 kişi de yaralandı.

Myanmar'da cuntanın olağanüstü önlemlerine karşın Budist rahiplerin öncülük ettiği askeri yönetim karşıtı yürüyüş sürüyor. Rahiplere uyarı ateşi açıldığı, gözyaşartıcı gaz kullanıldığı, çıkan olaylarda 2 rahip öldü, 5 kişi de yaralandı.

Myanmar'da cunta toplanma ve gösteri yasağı kararı aldı, ancak eylem sürüyor.


Ölen ve yaralanan toplam 7 kişinin de silahla vurulmuş olduğu bildirildi.


Fransız AFP haber ajansı Yangon'daki bir diplomatın, "Önce havaya ateş açtılar. Sonra da göstericilerin üzerine. Çok sayıda ölü ya da yaralı olduğu konusunda birşey söylenemez, ancak kan aktığı kesin" sözlerini aktardı.


300 gözaltı


Tanıklar, ayrıca hükümetin dışarı çıkmamaları uyarısına karşın gösterilere katılanlardan yaklaşık 300 rahip ve diğer eylemcilerin gözaltına alındığını belirtti.


Gözaltına alınanlar arasında Zarganaradlı komedyen ile Kyaw Thu adlı bir aktör ve Aung Way adlı bir şairin de bulunduğu belirtiliyor.


Bu arada, Myanmar'ın batısındaki Sitve kentinde gösteri yasağına rağmen yaklaşık 15 bin kişi toplandı.


Güvenlik güçlerinin gözetimi altındaki bu gösteriye, Budist rahiplerin yanı sıra Müslümanların da katıldığı ve yürüyüşün olaysız bir şekilde sürdüğü kaydediliyor.

 

İngiltere'den BM'ye çağrı

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Myanmar'daki krizi ele almak üzere BM Güvenlik Konseyi'nin bugün toplanması çağrısında bulundu.


Brown, iktidardaki İşçi Partisi'nin yıllık kongresinin düzenlendiği Bournemouth'da gazetecilere yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun Myanmar'a bir temsilci göndermesini istedi.


Brown, "BM Güvenlik Konseyi bugün toplanarak ne yapabileceğimizi ele almalı. Yapılabilecek ilk iş, Myanmar'a BM temsilcisi göndermek olmalı" dedi.

Olaylar nasıl başladı?


Myanmar'da petrol fiyatlarındaki artış protestolara yol açmış, ardından Budist rahiplerin liderliğinde kitlesel yürüyüşler gündeme gelmişti.


İlk kez 30 Ağustos'ta sokağa çıkan rahiplere karşı, 5 Eylül'de Budist öğretisinin merkezi Pakoku'daki yürüyüş sırasında gözyaşartıcı gaz kullanılmış ve havaya uyarı ateşleri açılmıştı.


Bu olaya kızan rahipler, askerleri kısa süreli olarak rehin almış, daha sonra kendilerinden özür dilenmesini istemişti.


Talepleri cevapsız kalan rahipler, sürenin dolmasının ardından bu kez daha geniş katılımlı yürüyüşlere başlamıştı.


Budist rahiplerin öncülüğündeki eyleme sivillerin de katılmasıyla yüzbinlerce kişi Myanmar sokaklarını doldurmaya başlamıştı.


Bu gelişmelerin ardından, dün gece hükümet akşamları sokağa çıkma yasağı ve 5 kişiden fazlasının bir araya gelmesini engelleyen toplantı ve gösteri yasağını yürürlüğe koydu.


Myanmar'da, son günlerdeki gösteriler, 1988'de 3 bin kişinin ölümüne neden olan kitlesel eylemlerden sonraki en büyük protesto eylemi oldu. İngiltere'den bağımsızlığını 1948 yılında kazanan Myanmar, 45 yıldır askeri rejimle yönetiliyor.

Haber 10

 



Bu haber 255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,143 µs